Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bebuś

Jak zrezygnować z chleba?

Polecane posty

Gość bebuś

Chciałabym zastąpić czymś białe pieczywo, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować. Dodam że nie przepadam za pieczywem chrupkim. Macie jakieś propozycje na niskokaloryczne, ale sycące (ogólnodostępne w sklepach) produkty oraz na przekąski między posiłkami? Czy ktoś z was również zrezygnował z białego pieczywa? Zauważyłyście po tym jakieś zmiany w wadze?

Gość masz ciemne pieczywo
jw

Gość mamamamazzzz
ja nie jadlam chelba WOGOLE przez pol roku nic a nic...az pewnego dnia bylam na imprezie i tam zjqdlam kromke pieczywa..i sie zaczelo a bylo tak pieknie,bo strasznie chudlam nie jedzac chleba itp

Kupuj pieczowo pelnoziarniste, pumpernikel. Ja wyeliminowalam chleb z diety - rano jem owsianke, w poludnie zupe, wieczorem ryz z miesem i warzywami.

Gość bebuś
Co do ciemnego pieczywa jak mówiłam chcę całkowicie z niego zrezygnować dlatego pytam czy macie wskazówki. Nie lubię pieczywa, wafli wasa. mamamamazzzz co wcinałaś zamiast chleba? Pieczywo chrupkie, może jakieś jogurciki bądź owoce?

Gość bebuś
Nick Niani dzięki za rady ;) Myślę że pójdę twoją drogą zwłaszcza jeśli chodzi o owsiankę ;)

Ja nie jem białego pieczywa ani niczego, co zawiera mąkę pszenną, od marca. I jest ok, ale znalezienie chleba z mąki żytniej bywa trudne, ale da się. Mnie zmotywował kiepski stan mojego organizmu i teraz zaciskam zęby, jak mi przyjdzie do głowy, żeby się zapchać białym chlebem. Nie opłaca mi się to. Zresztą nie mam w ogóle potrzeby wracania do białego pieczywa albo do słodyczy ;)

Gość Indra87
Po co rezygnowac z chleba? Ja uwielbiam biale pieczywo. Jak zgrezygnujesz z fast-foodów, napojow gazowanych, slodyczy i czipsów to schudniesz. A chlebka nie ma sobie co odmawiac. Ewentualnie przerzuc sie na ciemnoziarniste i tyle.

Gość bebuś
przegrałam życie i Capricornus zauważyłyście jakieś zmiany w wadze lub samopoczuciu? ;) Capricornus życzę powodzenia w postanowieniu ;) A co do znalezienia chleba z mąki żytniej, a tym bardziej na naturalnym zakwasie to właśnie słyszałam ze jest straaasznie ciężko :/

dobrze ci tu piszą przerzuć się na pełnoziarniste.

Wlasnie, jako przekaski to: jogurt naturalny wymieszac z muesli, jakis owoc, krakersy z kawalkami sera, owoc surowe warzywa z dipem.

Gość bebuś
Indra87 sęk w tym że fast-foody jem baardzo sporadycznie, a białego pieczywa bardzo dużo, a waga taka sama, a chciałabym przerzucić się na coś zdrowszego. Po co mam się zapychać czymś co nie ma w ogóle wartości odżywczych skoro mogę zjeść coś co dostarczy organizmowi niezbędnych minerałów. Pełnoziarniste, ale naprawdę zdrowy chleb to na naturalnym zakwasie o który ciężko, a pieczenie samemu chleb a w moim przypadku odpada. Dzięki wszystkim za rady ;)

Gość koalapa
NIe jadłam pieczywa przez pół roku. Zastąpiłam je chrupkim pieczywem wasa 7 zbóż. Smakuje inaczej niż inne pieczywo, jest całkiem smaczne ale niestety tylko w połączeniu z czymś 'mokrym' no. serek wiejski, dziem, serek topiony z warzywami. Rezygnacja z pieczywa jest ciężka, dużo daje, ale niestety łatwo wrócić do nałogu;/

Gość rertfrg
moja kuzynka schudła w 3 miesiące 10kg, bo zrezygnowała z chleba oraz ziemniaków. je warzywa same i mięso i dalej chudnie:) PS. Skomentowałbyś mój topik? jeśli tak to podam link

Gość sexfsxffaqwdafafzxdf
ja mam wiecznie problemy ze strony przewodu pokarmowego i najlepiej sie czuje, gdy nie jem w ogóle chleba, słodyczy, niczego z mąki. Schudłam owszem. Co zamiast? jem duzo nabiału, chude wędliny, warzywa

Nie no, nie jest aż tak cięzko. Wyszukałam u siebie w małym miasteczku 2 sklepy i kupuję chleb na zapas. Schudłam, ale nie tylko dzięki nie jedzeniu białego chleba i słodyczy. Chudnięcia nie było w planie, bo powinnam przytyć i to sporo. Na pewno poprawiła mi się cera, mam mniej problemów z żołądkiem i przewodem pokarmowym i nie wypadają mi tragicznie włosy

Gość Indra87
wiesz, moze jednak zainwestuj w breakmakera? Ja kupilam mamie na gwiazdke w zeszlym roku i ona sobie sama piecze chlebki. Kupuje ciemna make, jakies ziarna itp, wrzuca do tej maszyny i reszta sie robi sama. Nie opychaj sie chlebem. Tylko jedz z umiarem. Bo jak zrezygnujesz kompletnie to bedziesz tylko o tym chlebie myslec. Ja robie tak: porydz rano na sniadanie z mlekiem, bananem i rodzynkami na lunch kanapka z szynka, serem, pomidorem (chleb pelnoziarnisty) i jakis jogurt czy owoc na obiadokolacje mieso, warzywa, ziemniaki albo ryz czy kluski zamiast ziemniaków. Oczywiscie nie zawsze, ale generalnie tak wyglada mój jadlospis. Jak mam ochote na przekaske to orzechy, jogurty, owoce itp.

Gość dddffffh11
w moim mieście jest np tylko jedna piekarnia, w której można kupić prawdziwy razowy chleb na zakwasie- jest pyszny i zdrowy. teraz wszędzie króluje pompowane białe pieczywo, nawet 'razowy' chleb jest zwykle tylko podbarwiony karmelem i też pełen paskudztwa w składzie. prawdziwy chleb wcale specjalnie nie tuczy, a wręcz poprawia przemianę materii dzięki błonnikowi i bakteriom kwasu mlekowego. ale to co jest w sklepach, to tylko katalizator cellulitu i zapychacz. chleb można też upiec samemu, nie jest to takie skomplikowane

Gość echhhhhhhhhhhh
jak zrezygnowac? zwyczajnie . poprostu go nie jesc ja tak zrobiłam, z dnia na dzien- mozna . A chleb uwielbiam wrecz w kazdej postaci. I nie jadłam zadnego karonu ( czyt. wasa:P) pytanie tylko "po co? " jesli tylko po to , zeby schudnac- nie radze

Tak, schudłam. Znacznie lepiej się czułam. Przestałam jeść bo chciałam sprawdzi czy moja cera się poprawi-nie widziałam jakiś zmian olbrzymich, natomiast super sie czułam-lekko, nie miałam problemów z wypróżnianiem.

Gość bebuś
bazienka: makaronu nie jadam a ziemniaki rzadko, wole ryz zwłaszcza brązowy ;) do echhhhhhhhhhhh: takie wypowiedzi możesz zostawić dla siebie... Chodzi mi o zamienniki chleba, aby nie opychać się czymś kalorycznym, ale czymś zdrowym... Po co chcę zrezygnować pisałam już wcześniej, radzę poczytać wcześniejsze posty.

Tylko największy problem jest z posiłkami poza miejscem w którym mozna sie trochę pobawić z komponowaniem menu, dlatego też powróciłam na stare śmieci, niestety zaparcia się pojawiają.

Gość echhhhhhhhhhhh
ale o co Ci chodzi ? napisalam jak było w moim przypadku. I wiem z doswiadczenia swojego i kolezanek ze wcale nie trzeba stosowac "zamienników " ..no chyba ze chleb towarzyszy Ci codziennie przy kazdym posiłku, to masz problem i wybacz, ze nie przeczytałam Twoich postów ...:O

Gość bebuś
No właśnie trochę kiepsko, ale w moim przypadku akurat to nie problem. A może pomyślałabyś o czymś bogatym w błonnik? Słyszałam o "Xenea blonnik", może by ci pomogło.

Gość angela099
hej, bardzo ciekawy wątek. ja jakiś rok temu bardzo przytyłam - zła dieta, stres, zima zrobiły swoje. kiedyś tolerowałam tylko białe pieczywo - ciemne mi nie smakowało, nie byłam w stanie zjeść ani kromki. ale kiedy waga przekroczyła 80-tke, musiałam zmienić swoją dietę. i przerzuciłam się na Graham i chleb naturalny z ziarnami z Limaro - chleby nie dosyć, ze zdrowe, to jeszcze naturalne, bez konserwantów. Teraz w zasadzie jem tylko takie, nie więcej niż 2 kromki dziennie i jestem żywym dowodem na to, że można schudnąć i wziąć się za siebie bez ostatecznego wyeliminowania tego, co się lubi :)