Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna ...............

Paszport Brytyjski???

Polecane posty

Czy ktos korzystal z jakis posrednikow pomagajacych w uzyskaniu pasportu? Jesli tak, mozecie kogos polecic?

Gość a po co ci posrednik
???

Gość a po co ci posrednik
???

a staralas/les sie sam? jest tyle dokumentow, ktore potrzeba, niektorzy tez mowia o referencjach, wiec wolalabym, zeby ktos to sprawdzil. wolabym nie tracic kase na home office, bo jak nie przyznaja paszportu to kasa przepada. wlasnie dzwonilam do dwoch posrednikow i powiedzieli mi o innych wymogach, nie o wszystkich jest mowa na stronie dot naturalizacji...

Gość matka chrzestna panny W
przeciez mozesz isc do LA i tam ci spawrdza za 50f........ moze zacznij szukac info na google,zamaist palcic komus z200 f za cos co mzoesz zrobic sam/a

Gość belle de jour1
a myslisz, ze pomoc posrednika gwarantuje ci paszport??:o

Gość w ramach uscieslenia
do anna, rzeczywiscie pomoc porednika nie gwarantuje nic. ale to zalezy w jakiej jestes sytuacji. moja znajoma robila sama, bez problemu (tak jej sie wydawlo) wypelnila wszystko i nie dostala paszportu, bo referencje byly zle napisane. moze posrednik by na to zwrocil uwage, a moze nie. nie wiem. ja skladam teraz wlasnie przez posrednika, bo tak mi latwiej. mam dwojke niemowlat w domu i nie mam czasu, wole zaplacic wlasnie te 200 - niech te dokumenty ktos posprawdza. maz jest self employed, ja zatrudniona normalnie.

Gość hejhej111111111111
co to jest LA? czy ktos juz skladal sam?

Gość hejhej111111111111
i ma paszport? moi znajmoi korzystali z pomocy - skladali 4 osobowa rodzina i dostali.

Gość njoipo]p
ja wczoraj roilam testy -probne, zaznaczam ze moj angielski jest taki sobie i na 24 p zrobilam 11. podstawowe bledy zrobilam. od ilu lat na motocykl mozna wsiasc( od 17) czy potrzeba referencji do uiegania sie o paszport Brytyjski(trzeba) co wysylamy na export i w ilu %;))tego nie pamietam

Gość a czy dalej
sie placi ok 1,000F za naturalizacje?

Gość lojloj
z tego co mi wiadomo to tak, znajomy aplikowal kolo 3 miesiecy temu i placil wlasnie 1000, nie sadze zeby to sie zmienilo, ja mam zamiar aplikowac w lipcu... zeby moje dziecko ktore urodzi sie w grudniu nie musialo co roku witac polskiej pojebanej ambasady w ktorej trzeba przedluzac paszport co roku ..paranoja jakas..

Gość jesli jestes w Uk
minimum 5 lat i mozesz to udokumentowac (P60 forms), to dziecko dostaje paszport brytyjski nawet jesli ty nie masz obywatelstwa.

Gość lojloj
tak wiem o tym, jestem tu juz ponad 6 lat ale niestety u mnie 5 lat legalnej pracy mija w lipcu, a dziecko urodzi sie w grudniu,,juz sie dowiadywalam na ten temat i niestety nie da sie inaczej..

Gość jesli jestes w Uk
a to rzeczywiscie feler :o szkoda, bo 1000F szczegolnie przy malym dziecku by sie przydaly. Powodzenia z aplikacja zycze!

Gość lojloj
dzieki:) mam nadzieje ze wszystko pojdzie z gorki..nigdy nie sadzilam ze bede aplikowac o paszport dopoki nie uslyszalam o tych porypanych procedurach..

do mamy wyzej to wyrob dziecku dowod osobisty, na 5 lat (papiery sklada sie najszybciej w gminie gdzie mieszkalas). Wtedy dziecko spokojnie dopoki nie wyrobisz paszportu brytyjskiego moze jezdzic na tej karcie do PL wy macie fajnie bo blisko do ambasady aby jezdzic co rok po paszport. Ja mieszkam w usa, w texasie i ambasada w houston 'nie zajmuje sie' sprawami paszportowymi. Trzeba kombinowac z lataniem do los angeles albo cholera wie gdzie...

Gość hello 1234567
za aplikacje pojedyncza placi sie 730, za podwojna 930. Za dziecko nie wiem ile, ale wlasnie moja corka dostala - czekalam niecaly tydzien, bo mialam udokumentowane 5 lat pracy przed jej urodzinami. to bardzo wazne - przed urodzinami dziecka!!! nie w sumie 5 lat. jesli nie ma tych 5 lat, to trzeba dziecko naturalizowac!!!!

Gość hello 1234567
i wystarczy ze jeden z rodzicow pracowal legalnie w uk 5 lat przed urodzinami dziecka!

Gość hello 1234567
co do testow - sa dosc latwe, ale niektorych trzeba sie nauczyc, inne sa oczywiste pytania. ksiazeczke mozna zamowic przez net lub w ogole przez net robic testy

Gość lojloj
kasza to wspolczuje, niestety dowod u nas sie nie sprawdzi, poniewaz jest wazny tylko na kraje EU, moj maz jest z Albanii, w sumie musze sie dowiedziec dokladniej na ten temat, bo ja sama na dowodzie jezdzic moge hmm..ale jakas babka pisala ze dziecko juz nie..wlasnie..musze o tym poczytac dokladniej, hello no i wlasnie dlatego jakby co.. bede musiala aplikowac o naturalizacje:) fajnie by bylo gdyby wyszlo z dowodem

Gość hello 1234567
a maz nie jest legalnie? bo z tego co kojarze to Alabanczycy jako uchodzcy to zjezdzali juz dawno temu. Moze on ma udokumentowane 5 lat pracy?

Gość lojloj
maz jest legalnie ale ma zwykla rezydenture, niestety dopiero 3 lata;/

hmm to moze wyrob corce Albanski paszport i zalatw poLski dowod? bedzie jezdzic do Albanii na tamtejszym paszorcie a wracac do uk na dowodzie. Ja tak chcialam zrobic, bo moj maz jest z Indii ale w Indiach nie maja umowy z POlska i nie mozna byc obywatelem tych obu krajow naraz;-/

Gość a czy mozna starac sie
o brytyjski paszport dla dziecka jesli ma sie te udokumentowane 5 lat pracy ale dziecko juz sie urodzilo? tzn czy trzeba sie zaczac o to starac przed jego narodzinami bo poznije to juz jest za pozno?

Gość lojloj
kasza to calkiem niezly pomysl, zygac mi sie chce na mysl o tych wszystkich procedurach i ''milych'' paniach urzedniczkach.. mozesz sie starac o paszport dla dziecka po tych 5 latach , wlasnie ja mam taki zamiar, ale o musicie aplikowac o obywatelstwo ty i dziecko, przynajmniej tak mi sie wydaje wiecej info znajdziesz na border agency uk stronie

Gość 5-6 lat ....................
jesli bez naturalizacji to 5 lat przed narodzinami dziecka, tzn dziecko moze byc juz urodzone, ale przed jego urodzinami musisz pracowac 5 lat, nie pobierac benefitow itp. jesli naturalizacja to 6 lat udokumentowane i to juz troche dluzej trwa. najlepiej robic cala rodzina, bo koszt do home officu mniejszy placisz

mozna sie starac o paszport dla dziecka nawet kilka lat po urodzeniu, jedyne kryterium ktore trzeba spelnic to udokumentowane 'osiedlenie' (settlement). Do tego wymagaja P60 za kazdy rok, do pieciu lat przed narodzinami dziecka. Jak wyrabialam dla corki urodzonej w 2006 potrzebne byly P60 za lata 2001-2006 (trzeba pamietac ze P60 pokrywaja rok podatkowy, czyli od kwietnia do marca). Prawo do paszportu brytyjskiego maja dzieci obywateli Unii osiedleni w UK. Polska weszla do Unii w maju 2004 roku, wiec bedzie odnosic sie to tylko do tych dzieci urodzonych po maju 2009, ktorych rodzice moga udokumentowac osiedlenie w UK (pobieranie benefitow niestety nie kwalifikuje). Koszt wszystkiego to chyba jakies 60-70 funtow za sam paszport. Rodzice nie musza miec naturalizacji ani obywatelstwa brytyjskiego.

Gość A-antidotum
Hej. Czy ktos moze mi podac linka gdzie jest opisane jakie wymagania i jak mozna ubiegac sie o brytyjski paszport. Czy trzeba czekac 5 lat czy mozna sie szybciej ubiegac o paszport?