Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna ...............

Paszport Brytyjski???

Polecane posty

Gość lojloj
border agency uk. poszukaj w googlach, Dea Erw, jezeli zaczelam prace w lipcu, wowczas ten rok nie jest zaliczany?? nie rozumiem, no i inna sprawa, czy zamiast P 60 moze byc cos innego np payslipy lub listy z pracy? itp?

Gość lojloj
trzeba czekac 5 lat..przeciez walkujemy o tym na forum:D

musza byc payslipy! ja bylam na spotkaniu o paszport i dziecko juz ma. jest info linia, mozna numer znalezc w necie i tam dokladnie Ci wszystko powiedza jak przedstawisz Twoja sytuacje. Nr to 300 i cos dalej. Ale moim zdaniem nic poza paylsipami nie jest akceptowalne, no chyba, ze ktos jest self employed to self assesment forms chyba.

przeprasza,, musza byc P60 chcialam napisac! ale najlepiej zadzwonic na infolinie i sie zapytac. nie sadze jednak, zeby byli chetni sprawdzac payslipy, sprawdzenie moich P60 zajelo z 15min!

no moze byc problem, ale mozna zadzwonic do HRMS i oni przysla zaswiadczenie (ale nie kopie P60!, bo tego nie robia), zed w tym i w tym roku sie przepracowalo legalnie tyle i tyle, zarobilo, zaplacilo podatek. mi brakuje jednego P60 do mojego paszportu brytyjskiego, bo zgubilam, i wlasnie dzwonilam do nich i powiedzieli, ze wysla zaswiadczenie. na paszport do dziecka sie umawiasz na spotkanie i oni wtedy Ci ewentualnie powiedza, ze nie da rady, bo nie ma P60. ale warto sprobowac z tym zaswiadczeniem moim zdaiem.

Mnie tez brakowalo jednego P60 (gdzies zawieruszylam) i nie dalo rady, musialam blagac ex-pracodawce o wydanie mi oryginalu z archiwum. List od pracodawcy potwierdzajacy moje zatrudnienie nie zostal zaakceptowany. P60 obejmuje rok podatkowy, nawet jesli zaczelo sie prace w srodku roku, formularz zostaje wydany. Zdesperowana, paszporty na osoby pelnoletnie podchodza innym regulom - ty jako zona Brytyjczyka powinnas miec prawo do naturalizacji chyba po 3 latach? Wiecej nie pomoge bo w tym temacie nie mam pojecia ;)

dea erw --> jestem tutaj ponad 6 lat wiec to juz chyba nie ma znaczenia czy jestesmy malzenstwem czy nie (jeszcze nie jestesmy) ale sama nie wiem czy mi to tak strasznie potrzebne jest.. dziecko ma obywatelstwo podwojne.

Gość a moim zdaniem...
warto miec rowniez brytyjski paszport chociazby ze wzgeldu na to, ze czasem gdzies jeden trzeba wyslac, to zawsze zostaje drugi, no i na brytyjski paszport nie trzeba wiz na wakacje do np US, Tajlandii itp. Ulatwia to zycie. Poza tym nie wiadomo nigdy czy nie zaczna Polakow stad wywalac za to ciagniecie benefitow ile sie da.

Zdesperowana, ja tez nie jestem przekonana ze paszport brytyjski mi jest potrzebny ;) i nie wiem czy do aplikacji na naturalizacje P60 sa potrzebne. Moja odpowiedz dotyczyla aplikacji na paszport dziecka urodzonego w UK, ktorego rodzice maja status osiedlenia (nie rezydentura).

Gość no ja tez mysle,ze
lepiej miec brytyjski paszport, jesli tak latwo mozna go dostac. poza tym jak juz ktos tu planuje byc to lepiej miec 2 paszporty. mysle tez, ze jesli zmieni sie partia rzadzaca i cos tam zaczna wymyslac z Polakami, to czy ktos ma dziecko z Brytyjczykiem, czy nie nie bedzie istotne. to teoria rzecz jasna i gdybanie. ja sie staralam z mezem o paszport, jestesmy w trakcie naturalizaji, dziecko ma ang i pol, nie wyobrazam sobie, zebym ja miala inaczej niz dziecko.

Gość czy moze ktos mi
wytłumaczyć łopatologicznie jak wygląda ubieganie się o paszport? Czy oznacza to zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego?

Gość mimoza wielka
nie musisz zrzekac sie obywaltelstwa polskiego, mozesz miec i polskie i angielskie.

no to jakby to wygladalo jakby tysiace polskich matek brytyjskich dzieci zostalo wydalonych z kraju spowrotem do polski bez oddzielajac ich od rodzin i dzieci? przeciez to by byl skandal na skale swiatowa :) nie przewiduje takich wydarzen ..