Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blondiiiiii :****

Czy ktos jest w stanie mi pomoc ? prosze.... :(

Polecane posty

ktos umie rozwiazac to zadanie ? oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych ktore przy dzieleniu przez 9 daja reszte 5. prosze o pomoc :(:(:( nie prosze o gotowe zadanie ale o to co i jak po kolei mam liczyc i jakim sposobem...

oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych ktore przy dzieleniu przez 9 daja reszte 5. prosze o pomoc nie prosze o gotowe zadanie ale o to co i jak po kolei mam liczyc i jakim sposobem... trzycyfrowe, przy dzieleniu przez 9 dają resztę 5 pierwszą taką liczbą będzie 104 (bo 104 : 9 =11 i 5/9) ostatnią taką liczbą będzie 995 ( 995 : 9 = 110 i 5/9) liczby te tworzą ciąg arytmetyczny a1=104 r=9 an=995 Sn=(a1+an)/2 * n an=a1+(n-1)* r 995 = 104 + (n-1) * 9 n=100 S100 = (104 + 995)/2 * 100 = ...

zadaniazmatematyki ajk policzyles/las a1 i an ? :( jakim wzorem

???

Gość sa na to wzory
:O

no wlasnie nie wiem jakie

Gość sa na to wzory
sa w tym rozwiazaniu

jeśli chodzi o a1 i an (czyli pierwszą i ostatnią liczbę trzycyfrową która spełnia podany warunek) to po prostu sama do tego doszłam nie ma na to wzoru - bo te liczby będą różne w zależności od warunku przy dzieleniu przez 9 daje resztę 5 100 : 9 = i sprawdzasz jaką daje resztę jak nie wyszło 5 to 101 : 9 itd i w ten sposób znajdziesz a1 999 : 9 = i sprawdzasz jaką daje resztę jak nie wyjdzie 5 to 998 : 9 = itd aż będzie odpowiednia reszta i w ten sposób masz an