Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arabeskaeska

Niemowlę nie chce nic pić, czy jakaś mama tak ma ?

Polecane posty

Gość Arabeskaeska

Mam 7-miesięcznego synka. Nie jest karmiony piersią. Dostaje w ciągu dnia mleko modyfikowane, owocowe musy, jogurciki niemowlęce, obiadki jarzynowo-mięsne i kaszkę, czyli standardowe jedzenie niemowlaka w tym wieku, mleko butelką, kaszkę, owoc i obiadek łyżeczką .Staram się mu podawać mniej więcej takie posiłki, w takich ilościach, jak zaleca się w schematach żywienia niemowląt. Problem w tym, że nie chce nic pić, ani wody, ani herbatki dla niemowląt, ani żadnego soku. Próbowałam już różnych napojów, podaję je z butelki, próbowałam też z kubka niekapka. Nic nie działa.Synek nie chce pić i już. Zawsze był niechętny do jakiegokolwiek picia.Swego czasu potrafił jednak wypić dziennie chociaż z 30-50 ml ,a w ostatnich tygodniach nie pije nic. Dziecko jest zadowolone, zdrowe, prawidłowo się wypróżnia, nie ma żadnych zaparć, bólów brzucha, wszystko wydaje mi się być w porządku. Martwi mnie jednak, że może mieć w organiźmie za mało płynów, że mimom wszystko powinien wypić dziennie chociaż te 50-100 ml. jakiegokolwiek innego niż mleko płynu. Dziwię się, że nie czuje w ogóle pragnienia. Potrafi zjeść gęsty obiadek i przez 3 godziny nic nie pić, dopiero mleko w porze karmienia.Nie wmuszam mu na siłę, wychodzę z założenia, że skoro nie chce, to nie potrzebuje picia. Czy któraś z mam ma podobne doświadczenia, jak sobie radzicie z takimi niechętnymi do picia maluszkami ?

Gość mamaksiężniczki
moja niunia tez mało piła i nadal pije a ma niecałe 12 mies. Pytałas o to pediatrę? Może po prostu nie potrzebuje. Moje dziecko np. nigdy nie jadło ilości zgodnej z jej wiekiem, nawet teraz gdzie powinna wypijać 250 ml mleka ona wypije najwyżej 160 ml.

Gość karola29
Mój synek ma teraz 2 lata i prawie 11 miesięcy i odkiedy piamiętam miałam taki problem jak ty, nie chciał pić i koniec. Lekarka powiedziała że mam postawić kubeczek i jak będzie spragniony to się napije. Ale najgorzej było gdy były upały +40 stopni a on chory ! masakra, nabierałam strzykawką i ze strzykawki pił. Poza tym udawało mi się przez rurkę mu dac, tak w zabawie. Niektóre dzieci już tak mają. Jeżeli twój synek sika w normie i ma dobre wyniki moczu i krwi to się nie masz czym martwić. Wiem wiem, dzieci wypijają litry napojów dziennie a nasze nic... ;)

Gość mamusia dwójeczki
spróbuj podawać napoje bezpośrednio ze szklanki, moja tez nic nie chciala pić póki nie dorwała sie do normalnego kubka.....sama najpierw sie napij i potem delikatnie podaj dziecku, u nas działa to ardzo, polubiła picie na tyle ze teraz tez i z butelki pije

Gość Arabeskaeska
Wiem, że przy karmieniu sztucznym zaleca się, by dziecko wypiło równowartość jednego mleka dziennie, bo niby przy takim karmieniu dziecko potrzebuje dodatkowych płynów. Dlatego tak mnie nurtuje to "niepicie" mojego synka. Pediatry nie pytałam, a to dlatego, że widzę, że wszystko jest w porządku. Niby też oznaką tego, że dziecko wypija za mało są zaparcia, bolesne wypróżniania, w ogóle problemy z kupą. Moje dziecko ma kupy idealnej konsystencji i robi je praktycznie co dzień - przepraszam za takie szczegółowe opisy :-) Pocieszyłam się, że macie podobne doświadczenia z tym dopajaniem malucha.

Gość Arabeskaeska
Jeśli chodzi o siusianie, to też normalnie moczy pieluchy, nie raz takie ciężkie pieluchy, jak by 2 litry herbaty wypił :-)

Gość Arabeskaeska
No , jeszcze tę szklanke bym musiała wypróbować.Na to nie wpadłam. Ktoś jeszcze może ma podobne doświadczenia ?

Mój ma prawie 5miesięcy, i chociaż jest na piersi to płyny musze mu podawać bo doataję już gotowana marchew, ziemniaka i kaszkę-butelka odpada, na kubek jest za mały to daje mu łyzką wode

Arabeskaeska - moja corka ma 20 miesiecy i ma o samo :) ...kubek ma caly czas pod reka ale wypija na dobe max 200ml wody (mieszkam we Fr i tutaj nic innego sie dzieciom do picia nie zaleca) Pytalam pediatry czy nie podawac jej rozcienczonego soku albo herbatki, zeby ja zachecic do picia, ale stwierdziala ze to nic nie zmieni, gdyby miala pragnienie to by pila bez wzgledu na to co sie w kubku znajduje... Zbadala ja, poogladala i stwierdzila ze wszystko jest ok i widocznie nie potrzebuje pic wiecej... podobno niektore dzieci tak maja ;)... A jeszcze jedno ... w jakiej postaci sa posilki Twojego synka...? Jesli stosunkowo plynne to mozlixe ze pobiera sobie wystarczajaca ilosc plynow z pozywienia :)

Gość Arabeskaeska
Rebeko, są dość "półpłynne". Kaszka np zrobiona na 150 lub 180 ml wody. Mus owocowy sam w sobie też przecież ma sok owocowy. Mleko to też z 70-80 % wody, tak że generalnie nawet jak coś ma konsystencję gęstszą, to i tak ma w sobie wodę. Tyle że jak ja bym zjadła taką papkę ze słoika, czy kaszkę łyżeczką, to chciałoby mi się pić niemiłosiernie, a memu synalkowi nic a nic:-) Podawałam kiedyś łyżeczką picie, ale to porażka. Wypije może z 30 ml, a ile przy tym zachodu, z buzi się wylewa, więc zaprzestałam.

Tak jak piszesz, wszystko ma sporo wody :)... wiec chyba nie powinnas sie martwic :) ... Jesli synek jest radosny, ladnie sie bawi, nie ma suchej skory i moczy pieluszki to widocznie taka jego uroda ;)Mozesz jeszcze o tym wspomniec dla spokoju w czasie wizyty u pediatry ... ale prawdopodobnie powie Ci to samo :) Ja tez na poczatku probowalam roznych wybiegow :P zeby tylko mala napoic, ale szybko odpuscilam, bo to do nieczego nie prowadzi :) Pozdrawiam !

Gość mama Kuby nie Jakuba
Arabeskaeska mój synek ma 7miesięcy od urodzenia nie chce ni wody ni koperku nie herbatki dla dzieci nic kompletnie i co mnie dziwi pije bardzo mało mleczka jak na swój wiek a jego dzień wygląda tak 7-90ml mleczka 10-90ml mleczka zagęszczonego kaszką 13-14 obiadek gdzieś około 250ml ponieważ sama gotuje i nie daje mu nigdy słoiczków iec nieraz zje wiecej a nieraz mniej 16,30-17 deserek 20 kaszka około 150-210 bo tyle zjada w między czasie jakieś chrupki kukurydziane biszkopl i nieraz w między czasie pomiędzy obiadkiem a deserkiem wypije z 30ml mleczka i w nocy czasem wypije 90ml mleczka

Gość Garnuszek na klocuszek
Arabeskaeska to u nas plan posiłków jest podobny, z tą różnicą, że deserek owocowy je rano,no i ilość mleka jest większa, tak między 150 a 180 średnio, czasem zdarzy mu się wypić tylko 120-130.

Gość mama Kuby nie Jakuba
u mnie synek od gdzieś miesiąca tak mało mleczka pija. Pytalam o te pediatry muwiła że maluszki tak czasem maja bo akurat mój synek ma azs i jest na bebilonie pepti od 3miesiąca także jak byłam u lekarza to muwiła żeby się nie zdziwić jak mały nie zechce pić wogule już mleczka bo i tak może być

Gość O.O.o....
mOJA CORKA TEZ MA 7 MIESIECE I ROWNIEZ NIE CHCE PIC SOCZKOW, CHERBATEK ANI NIC INNEGO Z BUTELKI. jEDYNIE JAK WIDZI KUBEK TO SIE RWIE I JEJ DAJE PROSTO Z KUBKA EWENTUALNIE Z ŁYŻECZKI, ALE O BUTELCE I NIEKAPKU MOGE ZAPOMNIEC!NIE JESTES SAMA:)

Gość AniaLis91
moja córka ma taki rozkład dnia 6-7 210 MM 10-11 210 MM ok14.30 obiadek (słoiczek 190) ok 17-18 deserek 125g ok 20,30 kaszka na noc 200 ml miedzy posiłkami jak wypije z 80 wody to jest cud a musi pic bo ma brzydkie twarde kupki a nie chce w ogóle. Ręce mi opadają. Ma 7 miesięcy