Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Garnuszek na klocuszek

Ile warzą/mierzą Wasze 7 miesięczniaki i co potrafią ?

Polecane posty

Możecie się pochwalić Waszymi szkrabami, lub pożalić, czego jeszcze nie potrafią, a chciałybyście, by umiały, chciałabym porównac z umiejętnościami mego szkraba. Mój waży, 9,8 kilo, mierzy jakieś 73 cm, siedzi sam bez podpórek, na brzuchu podnosi się na rękach, przewraca się na brzuch, na boki, chwycony pod paszkami sztywno stoi, nie raczkuje, nie podnosi się sam do stania, jest aktywny w kontakcie z bliskimi, śmieje się, obserwuje wszystko , gaworzy, dość precyzyjnie operuje zabawkami trzymając je w ręku, wali przedmiotami w stół. To przykładowe umiejętności. Ostatnio zaczął sam chwytac łyżeczkę, jak go karmię i jakby sam wkładać ją sobie do buźki.

Gość kamcuia565454
moj to samo robi , ma 5 miesiecy i i ma 2 zeby :)

Mój ma już 7 zębów, jak miał 5 miesięcy, miał już 3, ale siedzi dopiero od niedawna.

Gość mama Kuby nie Jakuba
Mój synek ma 7miesięcu i 6dni obecnie nie siedzi jeszcze chociaż wydaje mi się że już powinien? Lężąc na brzuszku tak samo jak twój synek podpiera się na rączkach przewraca się z brzuszka na plecki i z plecków na brzuszek i to jego ulubiona zabawa, potrafi się zając sam sobą tzn dam mu na podłoge zabawki jak leży na brzuszku i się sam bawi potrafi tak nawet się bawic do 3-4godzin leżeć i się bawić, nie ma żadnych ząbków jeszcze, sam je chrupki kukurydziane, biszkopty również łapie za łyżeczkę jak go karmie i wkłada se sam a nawet czasem pcha rączki do miseczki i je sam rączkami:) gaworzy całymi dniami nawet do zabawek wychodzi mu baba mama, sztywno trzyma zabawki w rączkach, nie raczkuje.

Gość Bad mommy
Moj 7 miesieczniak juz zapierdala na nogach, liczy do 20 i zna caly alfabet.

Mój np. z tym baba i mama to ciężko. Czasem mu się wymsknie, ale rzadko. Gada bardzo dużo, ale takie dźwięki raczej nieokreślone,piski, aeeee, łaaaaa, gigi, parska, burczy udaje, że kaszle , jakby śpiewa itd:-) Macha łapkami takie kosi kosi jakby i lubi bawić się w "akuku". Czy ktoś ma dziecko w tym wieku, które już np. raczkuje albo podnosi się na meblach ? I jak z wagą i wymiarami u Was ?

a mój synek waży 9900 i mieży 86cm

moj ma prawie 5 miesiecy,zębów narazie nie ma ,ale ostro ida od dwoch miesiecy i wyjsc nie moga a maly nie spokojny;) siedzi z podparciem,potrafi sie odkrecic z plecow na brzuch i odwrotnie,smieje ,gaworzy:)

Mamo Kuby, to długi Twój synek.

Moja córka skończyła 8 miesięcy. Ma już 2 zęby dolne jedynki. Aktualnie przebiły jej się 2 górne jedynki. Siedzi sama. Mówi mama, tata, baba, ej i różne inne sylaby. Jej waga to 10 kg, a mierzy 72cm. ;)

Gość kacha31krakow
moja corka ma 7 miesiecy narazie siedzi bez podtrzymania ale czsami jeszcze ją kiwnie do tylu ,staje na nogi w skoczku lubi sie bawic bo tam odbija sie nozkami, gaworzy ,ale nie mowi jeszcze ani baba ani mama,smieje sie i lubi sie bawic , dobrze operuje raczkami , lubi sie bawic w 'akuku', nie raczkuje ,obraca sie na boki na brzuchu lezec nie cierpi wiec ja nawet nie klade.

Gość kacha31krakow
zebow nie ma jeszcze , niewiem ile wazy bo bylam miesiac temu u lekarza to waztla 7300kg,lubi jak jej czytam ksiazeczki i jak pokazuje palcem na obrazki to potem Ona to samo robi tylko po swojemu gaworzy,\.

mój sam siedział jak miał 5,5 miesiąca Jak miał 7,5 miesiąca już sam stał,raczkuje od 6,5 miesiąca w 7 miesiącu miał 4 ząbki,sam trzyma butelkę gdzieś od 6 miesiąca Teraz ma rok i ma 10 zębów sam je,ale tylko jogurt-bo łatwo się nabiera go na łyżeczkę,daje butelkę jak chce pić,jak ma kupkę daje chusteczki,i bardzo wiele rzeczy naśladuje,gdy ściągam pranie z suszarki,łapie ubrania i szarpie by zdjąć i wiele innych...

no długi bo poszedł w tatusia:)

Drogie mamy co jeszcze waszym zdaniej powinny potrafić 7-miesięczniaki??

Gość kacha31krakow
jeszcze przekłada zabawki z jednej rączki do drugiej sama sobie bierze zabawki które ma w zasięgu

Gość wewewew
Moje potrafi liczyć do 1000, walić sobie gruchę, bić inne bachory;)

No właśnie, co powinny. Ja sobie zadaję pytanie, czy jak już w tym wieku zaczyna raczkować i podnosić się w łożeczku za szczebelki czy na meblach,to znaczy, że rozwija się nadzwyczaj szybko, czy to normalne, zwyczajne umiejętności. Dziecko koleżanki umie już się podnieść właśnie do stania i próbuje raczkować, na moje to bardzo szybko, mój tego jeszcze nie umie i wydaje mi się, że nie musi umieć w tym wieku.

u mnie również synek tez nie potrafi raczkować za to położony na brzuszku kręci się w kółeczko hehe:) a chwycony z pozycji leżaczej za rączki podnosi się do stania

to ja bym musiała stwierdzić,że mam geniusza. Mój roczniak poda mi pilota,piłkę,papcia,butelkę,chusteczki,wie jak załącza się każda jego zabawka grająca,ukąłda klocki,ale te duże nie malutkie,przytuli się jak mu powiem,wyśle mi buziaka,tylko że on to robi tak że cmoka swoja rączkę,jak mówię że zaraz wychodzimy to bierze swoje buciki,wie że klucze są do zamka w drzwiach,powtarza słowa mama,tata,baba,papa,cześć(u niego chesc) daj,mam,ide.Jak go wołam mówi "ide" mówi brum brum,bam jak poleci na pupkę.Jak bawi się pilotem i mu go zabiorę bo go zacznie gryźć to idzie i wyłącza mi TV przyciskiem przy telewizorze. Jak zapytam czy chce "am" to powie tak albo nie.

kochani nie martwcie się że Wasze dzieci wolno czy szybko się rozwija,mój w wieku 8 miesięcy chodził przy meblach,gdzie inne dzieci dopiero co same usiadły...będzie pewien wiek np.18 miesięcy i wszystkie będą robić to samo !

Przepraszam za byk w tytule, musiałam się przejęzyczyć, sama się pukam w łeb:-), co napisałam:-) Właśnie z takimi niemowlakami to jest taki wyścig szczurów trochę, które więcej "waży" :-):-), szybciej siedzi, chodzi itd. Matki się prześcigają niekiedy w tych umiejętnościach. Tylko mnie interesuje, co u takiego 7-miesięczniaka jest prawidłowe, normalne, a co ponad wiek ?

Widać też zewsząd taką presję otoczenia,wciąż tylko pytania,odkąd skończył 5-6 miesięcy, "A czy siedzi", "Czy wyciąga ręce do wzięcia na kolana", "Czy robi kosi kosi". Na moje za wcześnie ludzie wymuszają od tych malców niezwykłej inteligencji i umiejętności.Tak myślą, że taki półroczniak czy 7-miesięczniak to już będzie jak dorosły wszystko robił, a to tak nie jest.

Gość iujhgffffdff
seleminkaa88 nie zesraj się

Seminka, u roczniaka to już normalne, że będzie więcej rozumiał i miał więcej umiejętności.

Gość a u nas tak
moja ma 7 miesięcy waży 9,350 i ma 73 cm od wczoraj raczkuje, sama wstaje i siedzi też sama, zębów brak nadal.

Gość a u nas tak
no żaden geniusz tylko normalny roczniak mój syn w tym wieku też tak robił, więc nie ma co obrastac w piórka

jak was czytam to zastanawiam się czy moje dziecko nie za wolno się rozwija. Ma ponad 5 miesięcy i nie przewraca się z brzucha na plecy i nie podpiera się na dłoniach tylko na łokciach. I chyba będzie lewusem bo wszystko w lewą rączke sobie wkłada a jak próbuje coś jej w prawą włożyć to się złości i płacze.