Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dlaczego kiedyś mówiono....

Mam pytanie polonistyczne.

Polecane posty

Dlaczego przed wojną ludzie mówili L zamiast Ł ????

Gość UWAGA NIE WCHODZIC NA LINK
bo tak :) serio... jezyk ewoluuje, kiedys to było powszechne, jak kazda inna reguła fonetyczna. potem ludzie zaczeli mowic inaczej... i tak zostało. dosc analogicznie jest z włanczac i włączac. byc moze, jak juz wszyscy beda mowic wlanczac, wejdzie to do "kanonu"

To nieprawda, że ludzie tak mówili, to raczej jest regionalizm. I jest to "l" przedniojęzykowozebowe - tzw. teatralne.

To oczywiscie podszyw...

Bo np. w starych piosenkach tak jest "ZLOTY pierścionek" zamiast Złoty

Ruda - poważnie:) To jest taki regionalizm, nie w całej Polsce tak mówiono. W szkołach teatralnych wręcz uczono tego "l", była to wymowa jakby bardziej sugestywna, szlachetna.

dziwka a teraz mówią kurwa ?

Gość dziewczę z Wielkopolski
U nas tak nie mówili - Wielkopolska. Miałam babcie - przedwojenne, ciotki, wujków i NIKT tak nie mówił. Nigdy. To zmiękczone L jest chyba charakterystyczne dla wschodniej Polski. Kresów ?

Gość Fryndziwka
Jo, wy mota dycht racyje, ja żym je z Kociewia y łu nas do dzisioj sie mawia L zamiast ły, tako je prawdi.

To nie jest zmiękczone "l" tylko przedniojęzykowozębowe. PRzy zmiękczaniu grzbiet języka unosi się ku podniebieniu. Zmiękczone jest np. c'. Ruda - i gadasz po kaszebsku płynnie?

Gość a nie na jakichś kresach
? w lwowie czy gdzieś?

pewno, że jo! Me mume nawetka swój alfabet:) Ju teresku piszą tak jak so gydu (feneticznie), a tak płe prówdze to so pisze z daszkoma, kropkoma e wieloma umlałtowa.... ale ju be tu zgłepia jak ju bem miała wstawiwac tu specjalny znaczi!!

Gość chodzi o to, że...
To my dzisiaj nie wymawiamy "Ł", zamiast tego używamy głoski "" opowiadającej angielskiemu "W".

Oblubienico, wydaje mi się, że regionalizm to to nie był. Regionalizm to słowo występujące jedynie w pewnym regionie, a "l" przedniojęzykowozębowe było używane raczej przez określoną grupę społeczną-wyższe sfery. "ł" było uważane za błąd językowy.

Gość Kaszubeko-Kociewianka
To je kruczi to je dłedżi, to kaszebsko stoleeca, je to najelpszi frantówka

Gość chodzi o to, że...
Kiedyś (przed wojną) polskie "Ł' było identyczne z rosyjskim "Л", teraz jest identyczne z angielskim "W".

Gość chodzi o to, że...
Perwersja - nie tylko "wyższe" sfery, wszyscy tak mówili przed wojną. Potem ( w PRL) wymagano takiej wymowy tylko od aktorów. Dzisiaj już nikt tak nie mówi w Polsce. "Ł" zachowali Polacy na Litwie.

Z tego co pamiętam z zajęć z fonetyki i fonologii języka polskiego to jednak wymowa "ł" a nie "l" przedniojęzykowozębowego była uważana za wymowę "prostacką", bo tak mówili ludzi z niższych warstw społecznych. Nie dam sobie ręki uciąć, ale tak mi się kojarzy :)

Gość chodzi o to, że...
"bo tak mówili ludzi z niższych warstw społecznych" - być może ten proces zaczął się już na początku XX w. i rzeczywiście tzw. doły społeczne najwcześciej rezygnowały z użycia "Ł".

Zazwyczaj mowa ludzi gorzej wykształconych, a takie na pewno posiadali ludzie z niższych warstw społecznych na początku XX wieku, jest bardziej niedbała, dużo w niej różnych naleciałości itd. Prawdopodobnie to z tego powodu :) A tak w ogóle to ja uwielbiam brzmienie "l" przedniojęzykowozębowego :)

Bazienko nie o to mi chodziło. Chodziło mi raczej o to, że w językach białoruskim i ukraińskim pozostało. A w tamtym okresie języki te wraz z językiem polskim miały na siebie duży wpływ. To, że Polacy na kresach tak mówią wynika głównie z tego, że nie mają zbyt dużego kontaktu ze współczesną polszczyzną.