Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje rady

Mam 2 pytania. Prosze o rady :)

Polecane posty

Gość potrzebuje rady

Witam, mam 4-miesieczna córeczke, moje pierwsze dziecko w zwiazku z czym nie wiem wielu rzeczy. 1) malej ostatnio zaczely sie robic fałdki na nózkach, takie typowe jak u małych dzieci, (wczesniej byla chudziutka, ale jest dosc dluga). No i auwazylam ze czasami w tych faldkach ma delikatnie zaczerwieniona skore. Jak nie dopóscic zeby porobily sie odparzenia, czym smarujecie takie faldki. Czasami jak widzialam zaczerwienienie to po kapieli smarowalam jej zwykla biala wazelina, cieniutka warstwe, ale nie wiem czy to jest odpowiednie. Moze lepsza bedzie jakasc masc lub krem? Albo wystarczy zwykly krem nawilzajacy ktorym ja smaruje (masuje ja po kapieli i uzywam do tego kremu nawilzajacego nivea) 2) mala przez jakiz czas robila zielone kupy ze sluzem, pediatra kazała przez tydzien podawac delicol i dicoflor. Kolor wrocil do normy, teraz sa zolte, ale nadal jest w nich sluz. Leki przestalam jej dawac od poniedzialku i do dzisiaj obserwowalam, kupy byly ze 2-3 razy zielone, ale teraz juz jest ok, tylko ten sluz zostal. Jest go dosc sporo. Czy to moze oznaczac jakies problemy? Powinnam w piatek znowu sie wybrac do lekarza z nia? Dodam ze karmnie jedynie piersia, mala jest pogodna, energiczna, normalnie przybiera na wadze. Prosze o odzew mamy które mogą pomóc lub coś doradzic

ja takie zaczerwienienia (mdzy fałdkami czy np pod szyjką) smaruję po prostu kremem p/odparzeniom pokąpieli i szybko znika

Gość potrzebuje rady
czyli taki krem jak do dupki wystarczy? Ja akurat uzywam bphantenu, ale mam nivea przeciw odparzeniom, to moge go uzywac?

1 Smaruj Phentanolem, mój też dorobił się wałeczków;) 2 Kupy wali normalne więc nie wiem

Te miejsca między fałdami smaruj kremem na odparzenia. Mojej też czasem się tam robiły czerwone. Od razu znikało po posmarowaniu. Za to na szyjce odparzenia miała częściej :o Nie szło tam dotrzeć, ale jak mała zaczęła trzymać główkę to problem zniknął.Polecam Sudocrem ;) A kupy ze śluzem też nieraz widziałam w pieluchach u mojego dziecka. Szczególnie się tym nie przejęłam. To minęło.

Gość potrzebuje rady
dzieki za odzew:) moze jeszcze ktos sie wypowie? Szczególnie te kupy mnie martwia (faldki juz wiem ze krem przeciw odparzeniom:) )

Gość gruu
jesli krem nie pomoze bo czasem smarowanie przynosi odwrotny skutek :) polecam make ziemniaczana - przesypuj faldki smialo i wykap malucha w krochmalu to troszke pozwoli odetchnac skorze od mazidel i usunie z faldek wilgosc - jesli chodzi o kupy to sluz swiadczy o tym ze dalej ma maluch kontakt z alergenem (nie wiadomo czy odparzenia tez nie sa jej skutkiem - bo czesto tak bywa ) - wybierz sie ponownie do lekarza i razem ustalicie co jeszcze moze byc przyczyna - nabial, cos co zjadlas w nadmiarze a moglo uczulic - powodzenia :)

Gość potrzebuje rady
odparzen narazie nie ma, jedynie czasami zaczerwieniona lekko skóre w tych faldkach, o krochmalu slyszalam, w razie czego bede stosowala a co do tego uczulenia, to juz nie mam pojecia co ja moze uczulac, odstawialam rozne rzeczy po kolei i zostal jedynie nabial. poczekam do piatku i zobacze co pediatra powie, ewentualnie wtedy odstawie tez nabial. Ale czy mozliwe zeby mleko krowie ja uczulalo skoro nie ma zadnych objawow, ani wysypki, suchej skory, bólow brzuszka (czytalam ze takie sa wtedy objawy). nic, jedynie ten sluz w kupkach:/

Gość gruu
mleko to jeden z głównych alergenów na które dziecko reaguje dość mocno stąd ten śluz - poradź się lekarza a do tego czasu odstaw cały nabiał łącznie z żółtym serem i zobaczysz czy będzie poprawa

Gość koktajlMleczny
jeśli cie to niepokoi to idz do pediatry. Nie pisz na forum bo każde dziecko jst inne. Ja smaruję dziecko oliwka i jest ok a Twojemu maleństwu może to wogóle nie pomóc.. jeśli chodzi o zaczerwienienia między fałdkami to właśnie oliwka. Pupa- sudocrem. I wystarcza.

Gość potrzebuje rady
powinnam odstawic tylko nabial, czy ogolnie wszytsko co moze zawierac mleko, typu pieczywo, jakies wedliny itp. ?

Gość koktajlMleczny
Nasza lekarka zaleciła "Lakcid" (nie wiem jak to się pisze) Nie zaszkodzi jak się poda a jeśli dziecko robi złąkupkę to na pewno pomoże! Jednak najlepiej pokazac dziecko pediatrze.

Gość potrzebuje rady
w takim razie pojde jeszcze raz w piatek do pediatry, ale mam nadzieje ze to nic powaznego

Gość potrzebuje rady
dziewczyny mam jeszcze jedno pytanko, od jakichs 3-4 dni strasznie zaczely mi wypadac wlosy, sa wszedzie, juz mnie cos trafia przez to, dziecko cale w moich wlosach, w kuchni, na poscieli, wszedzie je znajduje. Co robic zeby zatrzymac to wypadanie? Biore caly czas witaminy te co w ciazy (feminatal n), odzywiam sie raczej zdrowo. W ciazyy nawet mi sie wzmocnily te wlosy, Ale teraz w takim tepie wypadania to zaeaz bede łysa

co do tych falek to ja posypywalam zwylkym pudrem dla dzieci, zwlaszcza na szyi. a z wypadaniem wlosow to normalne, po ciazy zawsze duzo wlosow wypada i paznokcie tez slabna, nie martw sie, wszystko wroci do normy