Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tararara:)

Rodzina Zastępcza

Polecane posty

Witam:) Mam pytanko:) Czy jest tu jakaś mamusia zastępcza?? Razem z mężem mamy problem w rodzinie i chcemy jednemu dziecku zapewnić stabilizację nie tylko finansową.Może znajdzie się ktoś kto mi cos podpowie,może ktos z Was przechodził przez to?? Będę wdzięczna za pomoc.

Gość adopcjaaa
a chcesz adoptowac dziecko??a swoje dzieci juz masz?

nie na adopcję się nie decydujemy,to chodzi o konkretne dziecko,znam je od 2 roku zycia i kocham jak swoje.w wakacje i swięta jest u nas oraz w weekendy,owszem mam córkę 7 lat.

Gość może coś o tym wiem
A czego konkretnie chcesz sie dowiedzieć? Bo procedura jest taka, że składasz do Sądu wniosek o ustanowienie was rodzina zastępczą do tego dziecka. Dowiedz sie wczesniej, jakie dodatkowe papiery trzeba dołączyc, bo potem jest chyba tylko 7 dni na usuniecie braków procesowych. Po złożeniu wniosku pewnie zrobi u was wywiad kurator sądowy. Wyznaczony będzie termin rozprawy. Jesli rodzice dziecka maja władzę rodzicielską, to też będą pytani o zgodę (ale jeśli się nie zgodzą, to nie znaczy, że ich zdanie będzie decydujące - sąd może i tak ustanowic rodzinę zastępczą).

może cos o tym wiem matka dziecka jak najbardziej sie zgadza na to aby jej syn u nas mieszkał,wie jak Go kochamy a moja rodzina i tak juz traktuje Jego jak moje dziecko:) czy od matki jakies alimenty beda brac?? Ona nie ma i nie chce żebym jej problemów narobiła bo to rodzina i chce miec kontakt z synem,a ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskie.

Gość może coś o tym wiem
Jeśli sytuacja jest taka, jak piszesz, to nie powinno byc problemów. Wy dostaniecie pieniadze na dziecko z PCPR. Zgodnie z przepisami, sytuacja finansowa matki bedzie sprawdzona przez PCPR w celu ustalenia odpłatności. Jeśli ma niewielkie dochody, to bedzie zwolniona z jakichkolwiek opłat. Jesli na dziecko przyznane są alimenty, to nadal będą sie należały. Acha, rodzice zastępczy często twierdzą, że nie potrzebuja żadnych pieniedzy, bo sami utrzamaja dziecko. Radzę brac wszystko, co sie prawnie należy. Jesli macie dobra sytuacje materialną, to załóżcie dziecku konto lub książeczke oszczędnościową. Przyda si mu w przyszłości:)

może coś o tym wiem sytuację mamy nawet ok ale pieniądze sie przydadzą bo zmiana szkoły to zmiana książek i do tego nowe ubrania i łóżko:)no matka ma kase ale hm jakby to powiedziec pokręcone zycie osobiste i jeszcze 2 dzieci stad nasza decyzja

Gość może coś o tym wiem
Jeszcze jedna sprawa: jeśli jesteście z dzieckiem bliską rodzina , to nie potrzebujecie żadnych kursów, żeby zostac rodzina zastepczą spokrewnioną. W innym przypadku, nalezy odbyc szkolenie - najczęściej prowadzone przez osrodki opiekuńczo - adopcyjne. Informacje o warunkach, jakie musicie spełnic najlepiej uzyskac w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie lub w Wydziale Rodziny i Nieletnich Sądu Rejonowego.

a jakie dokumenty przygotować?? jutro mam 1 rozmowę w osrodku opieki społecznej ale pani przez telefon mnie zbyła

Gość może coś o tym wiem
Nie wiem, czego oczekuje osrodek pomocy społecznej, ale Sąd wymaga często odpisu aktu urodzenia dziecka oraz zaświadczeń o waszych dochodach i stanie zdrowia. Ośrodek Pomocy Społecznej (lub PCPR) moze tez sprawdzać wasze warunki materialne - dochody, mieszkanie itp. Pytania mogą dotyczyą tez tego, czy nie nadużywacie alkoholu lub innych środków uzależniajacych, ewentualnych konfliktów w rodzinie - jednym słowem, tego wszystkiego co ma wpływ na wychowywanie dziecka.

Gość Asia Kauli
Jest w internecie strona związku/stowarzyszenia rodzin zastępczych i rodzinnych pogotowi opiekuńczych. Tam są wszystkie informacje dot. tego jak zostać taką rodziną. Poszukaj przez Google. Można tam zadawać pytania i uzyskać fachową pomoc. Na tym forum niewiele się dowiesz.

Gość marylkaZZ
Jeśli ktoś z was chciałby stworzyć rodzinę zastępczą, to tutaj https://wioskisos.org warto sobie zerknąć. SOS Wioski Dziecięce potrzebują też wsparcia finansowego. Taką darowiznę można sobie odliczyć od podatku.