Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GorącaCzekoladaZMlekiem

Długość cyklu,a owulacja.

Polecane posty

Witam. Mam cykle 23-25-dniowe, w porywach do 26 dni. Jednak raczej zawsze jest to 24 i 25 dni. Okres "unormował" mi się 3 miesiące po odstawieniu tabletek (było to 8 miesięcy temu). Odkąd pamiętam miałam krótkie cykle, kiedyś nawet 22. Powiedzcie mi(napiszcie:)), czy wiele z Was kobietki ma też takie krótkie cykle? Często przeglądam topiki staraczek i te ich tabelki- tam każda ma minimum 28 dniowe cykle. Nie chce doszukiwać się jakichś nieprawidłowości we mnie:P, ale zastanawia mnie, czy takie krótkie cykle nie będą kiedyś "problemem" przy staraniach o dziecko, czy wręcz przeciwnie? -bo szybciej przychodzi okres, a więc i owulacja też.? Dzisiaj jest mój 11 dzień cyklu i mam owulację (jajnik napieprza że hej!), więc zgadzałoby się, że 14 dni przed okresem (w tym miesiącu miałam 25dniowy cykl, więc mniemam sobie:P, że teraz też tak będzie. Trochę sie rozpisałam, ale liczę, że napiszecie mi ,jak to u Was wygląda.:)

Ejj, nikt mi nie napisze jak to u Was jest? Jak długi cykl?

Gość taratarataratara
masz dlugie cykle ięc trudo powedziec nie znam sie na tym a u ginekologa bylas i co on to???

cykl 25 dni i mniej uważany jest za krótki. do starń o dziecko ma sie to nijak - no chyba ze tylko tak, ze masz wiecej owulacji w roku niz kobeta z dłuższym cyklem, a wiec i wiecej szans :) to nie jest nieprawidłowość, cykle są rożne, kazda ma inny. 28 dni to standard, ale sa i dłuzsze i krotsze. wazne jest zeby byly regularne. pamietaj ze przy cyklach 25dni i mniej zakłada sie ze nie wystepuje faza niepłodnosci przedowulacyjnej - jestes potencjalnie płodna od poczatku cyklu, także podczas miesiaczki!

Taajasne- o widzisz, nie wiedziałam nawet o tej fazie niepłodności. Faktycznie, jeśli pojawia się u mnie uwulacja właściwie już 4 dni po okresie to "płodna" jestem już w czasie okresu. Niby człowiek wie, że to nic złego-mieć krótkie cykle, jednak jakoś jak się czyta, że większość ma 28-30 to człowiek zaczyna się zastanawiać.. Dziękuję Ci za odpowiedź 🌼

Gość Jeśli u Ciebie to standard
i owulacja występuje stosunkowo wcześnie, to wszystko jest w porządku. Jedyny problem z krótkimi cyklami występuje wtedy, gdy jest to "krótkość" patologiczna, czyli po owulacji występuje mniej niż 10-12 dni. Wówczas może być mowa o tzw. niedomodze fazy lutealnej, czyli, ze ewentualny zarodek ma kłopoty z zagnieżdżeniem, ale i tak różnie to bywa. Skonsultuj się z lekarzem. Jeśli masz cykle standardowo 25 dni to ok, 22 to już raczej mało. Ja osoboście mam całkiem w drugą stronę. Mój najkrótszy cykl w życiu (jeden raz) miał 27 dni. Norma u mnie to 31-33 dni. W pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu, spontanicznie i fajnie. Teraz staramy się czwarty cykl. Pozdrawiam

Nie sądzę żeby to był problem w zajściu w ciążę, po prostu masz wcześniej owulację, więc możesz zaczynać się starać już pod koniec okresu ;)

Dziękuję Wam!