Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Krwawa_Merry

Temat maturalny z języka polskiego

Polecane posty

Witam :) otóż, do poniedziałku muszę stworzyć wstępną bibliografię z j.polskiego do matury. Wpiszę na razie tak wstępie, co bym wykorzystała, a podczas przerwy świątecznej poszukam ciekawszych książek, bo na razie mam same lektury :O Mój temat jest taki: Katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dziełach literackich i filmowych. Zanalizuj wybrane dzieła. Interesujący temat, gdy się sięgnie po interesujące i ciekawe, warte uwagi materiały. Zezłościłam się wczoraj, bo nauczycielka powiedziała, że nie mogę w tym temacie wykorzystać żadnych obrazów, tylko literaturę i filmy :O Więc z literatury mam wstępnie takie tytuły: Herbert George Wells "Wehikuł czasu" (nie mam pojęcia, co to, nie wiem czy warto czytać...) Później mam lekturę szkolną, Franz Kafka "Proces" Tadeusz Borowski "Pożegnanie z Marią" Jan Kasprowicz "Dies Irae" Ale to wszystko takie szkolne, znane, chciałabym coś sama od siebie wnieść do tej prezentacji maturalnej, sięgnąć po książki, które nie są lekturami, a są ciekawe. Najlepiej, jakbym znalazła coś z literatury obcej i polskiej. Natomiast z filmu znam takie: 2012 :O Pojutrze Nazajutrz Mechaniczna pomarańcza (nie widziałam, ale przemknęło mi to w książkach związanych z tym tematem)? Może ktoś tutaj się zna na maturach, może coś mi poradzić? Proszę :(

Wszystkie lektury wg mnie są nieciekawe i słabe :O nie umiem nic innego znaleźć. Pewniaka mam tylko Biblię. Muszę spisać literaturę podmiotu i przedmiotu. Do podmiotu wykorzystam Biblię i wehikuł czasu, bo wydaje mi się być ciekawym. Ale co do literatury przedmiotu? :( I jakie filmy? Jestem w wielkiej kropie :(

Gość umpa lumpa
Zezłościłam się wczoraj, bo nauczycielka powiedziała, że nie mogę w tym temacie wykorzystać żadnych obrazów, tylko literaturę i filmy. Na nauczycielke sie zezloscilas? A za co? Przeciez w temacie wyraznie napisane, ze na podstawie lietratury i filmu...