Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paolla020

czy moja dieta jest zdrowa?

Polecane posty

Gość paolla020

Witam, od kilku dni jestem na diecie 1000kcal. Wszystko jest ok, jedzenie mi smakuje, nie czuję się głodna, ale boli mnie brzuch i mam zawroty głowy, od czasu do czasu, nie wiem czy jest to spowodowane dietą, ale moim zdaniem, nie powinno, odżywiam się tak jak należy, chyba. Tak więc chciałabym wam przedstawić mój spis dzisiejszych produktów, które zjadłam, żebyście ocenili, czy bóle brzucha i zawroty są spowodowane dietą i czy w ogóle jest ona dobra, a po zakończeniu kuracji nie będą mnie nękać wypadające włosy i łamiące się paznokcie. śniadanie- 3 wafle ryżowe (ok 80kcal) +serek z ziołami i szczypiorkiem 2 śniadanie- jogurt truskawkowy 150g (150kcal) +2 wafle ryżowe(ok. 50) 3 śniadanie ;d - jabłko, duże, słodkie ok. 150kcal + 2 wafle ryżowe obiad- filet z kurczaka ok100g (150kcal) +odrobina kethupu, kasza ok 50g, sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorów, polana jogurtem naturalnym wszystko razem na ok. 1000kcal i jak? :)

Gość paolla020
1000kcal to twoim zdaniem zbyt mało kalorii? jem dużo warzyw i owoców, poza tym nie codzienie jem to samo.

Gość ankakkkhh
Tak, za mało. Dobra dieta to powinno być 300-400 kcal mniej od naszego zapotrzebowania, czyli mniej więcej od 1500 kcal w górę. 1000 kcal to szkodliwa dieta głodówkowa: http://www.sfd.pl/Diety_g%C5%82od%C3%B3wkowe-t384532.html http://www.sfd.pl/Diety_g%C5%82od%C3%B3wkowe__ca%C5%82a_prawda_o_nich.-t60467.html

Gość jesz raczej
bardzo malo warzyw i owocow. po co tyle tych wafli??

Gość paolla020
dziwne, wiele osob chwali takie diety, chudnie sie tu ok 5kg miesiecznie, wiec jest to dobra dieta. poza tym jest wiele osob, ktore schudl tutaj zdrowo i stosunkowo szybko, nawet kilka miesiecy temu byl o tym reportaz-facet wazacy ponad 200kg sie tak odchudzal i nic mu nie bylo ;) a ja waze duzo, duzo mniej.

Gość no przeciez te
za mało białka, za malo tłuszczu ( zdrowego) za duzo wegli... ( po co Ci np. ketchup? - to sam cukier albo jogurt owocowy)

Gość ankakkkhh
Kto chwali? Chyba osoby nie mające pojęcia o odżywianiu i którym wisi, czy będą miały jojo i problemy ze skórą i paznokciami. Chcesz mieć trwały i zdrowy efekt czy "schudnąć" szybko i zaraz odzyskać z nawiązką? Poczytaj co Ci podlinkowałam to sama to zrozumiesz

Gość paolla020
A ja powiem tak, że do wszystkiego można się przyczepić, zawsze znajdzie się jakiś minus. Niektorzy naukowcy w ogóle zabraniają diet, bo teoretycznie każda szkodzi zdrowiu. A prawda jest taka, że nie ma na co czekać, tylko trzeba się za siebie brać. A czekać 10 lat na jakikolwiek efekt, też nie jest rozwiązaniem :) Wielcy z was dietetycy... haha, pewnie macie po 16 lat:P

Gość ankakkkhh
Nie, nie mam 16 lat (Ty raczej tak, bo zaczynasz reagować jak dziecko), i mam za sobą sporo trwale straconych kg na diecie 1800 kcal minimum. Masz do stracenia 400 kg że Ci to zajmie 10 lat? Bo na drobrej diecie z dobrym treningiem zrzuca się po ok. 3 kg miesięcznie bez problemu i bez wyrzeczeń. I tak, każda głupia dieta (1000 kcal, jogurtowa, Dąbrowskiej,Kwaśniewskiego, Dukana) w taki czy inny sposób zdrowiu szkodzi. Po co więc stosować coś, co robi krzywdę i nie daje trwałych rezultatów jak można o wiele mądrzej i lepiej?

Gość Koko_30_wiosna
Anka - mogłabyś wrzucić przykładowe Twoje menu z 2-3 dni ? Co i ile ćwiczysz ? Ile udało Ci się i w jakim czasie zgubić ?Z góry dziękuję.

Gość ankakkk
Koko_30_wiosna, ja już dość dawno (ponad rok temu) skończylam odchudzanie (co nie znaczy, że zaczęłam jeść byle co i przestałam się ruszać ;), więc menu już zachowanych nie mam. Mój jadłospis był najpierw oparty na tym, co wcześniej linkowałam (oczywiście źródła białka węgli i tluszczy w zależności od upodobań i zaopatrzenia sklepów ): http://www.sfd.pl/Nie_wiesz_jak_Smaczna_dieta_dla_kobiety__od_podstaw później sobie trochę zmodyfikowałam (trochę mniej węglowodanów, więcej warzyw i tłuszczów - tak, żeby ilość kcal była OK), bo bardziej mi tak odpowiadało (nie przepadam za kaszami, warzywa uwielbiam, a że to był sezon, więc korzystałam). Co do ćwiczeń to zdecydowałam się na siłownię, bo miałam blisko domu, a tam przez pierwszy miesiąc 3-4 razy w tyg. tak dość ogólnie, żeby się rozruszać, poznać maszyny etc. a potem na sfd (albo podobnym forum, już nie pamiętam gdzie pytałam, "trenerce" na mojej siłce nie ufałam jakoś) pomogli mi ułożyć trening gdzie przez 3 dni robiłam ćwiczenia z ciężarami (coraz większymi, mięśnie są dobre a wcale nie łatwo je zrobić), a pozostałe 2 dni najpierw aeroby na maszynach, a później zamieniłam je na interwały. No i ogólnie zaczęłam się więcej ruszać bo kupiłam sobie rower :) Schudłam 15 kg w trochę ponad 4 miesiące (kwiecień-sierpień mniej więcej się odchudzałam), od roku trzymam wagę (no, zimą złapałam 2 kg, ale potem same spadły) :)

Gość Koko_30_wiosna
To gratuluję Ci bardzo i dziękuję za info.Ja znam te strony sfd i wiem chyba jak powinnam się odżywiać ale ostatnio miałam problemy i zaczęłam się objadać....i mimo że już miałam z 10kg na minusie to znów coś tam wróciło.... A jesz słodycze czasem ? Czyli nadal ćwiczysz 5 x w tyg ? JA tylko 2x mam aerobik.

Gość ankakkk
Nie, teraz ćwiczę rzadziej - 3 razy w tygodniu tylko, siłownia. Plus dojazdy do pracy na rowerze (30-40 min dziennie) ale to się skończy niedługo bo zimno się robi, trzeba będzie czymś zastąpić żeby znowu kg nie złapać :) Słodyczy nigdy specjalnie nie lubiłam więc to nie był problem, moje grzeszki to były chipsy, frytki, orzeszki ziemne, zapiekanki, tosty, pizza etc. (takie rzeczy śmieciowe, szybkie do zrobienia i niestety niezdrowe). Udało mi się to wziąć w ryzy - albo zastąpić zdrowszymi rzeczami (migdały, pestki dyni), albo znacznie ograniczyć (na diecie mogłam zjeść jeden tzw. oszukany posiłek - co się chce a normalnie się nie powinno - na tydzień, staram się tego do tej pory pilnować, praktycznie weszło w nawyk :) )

Gość hanka ale lipa
paolla, ta dieta nie jest rozsadna. Dziewczyny dobrze mówia: po co tyle wegli? prosze Cie, znajdz dzienne zapotrzebowanie człowieka na składniki odzywcze i skonfrontuj to z tym co dzis zjadłas. Złapiesz sie za głowe - gwarantuje.

Gość ankakkk
Miła jak zawsze, 1000 kcal to jest bardzo mało - to jest mniej niż połowa zapotrzebowania przeciętnej kobiety. A "dieta" to jak najbardziej jest, i jestem tego żywym dowodem (nie tylko ja zresztą) - napisałam wyżej, na czym polega chudnięcie zdrowe i racjonalne :)

Gość ankakkk
Jak ktoś normalnie je 1600 i nie chudnie, to znaczy, że już ma rozwalony metabolizm i zamiast dietą powinien się najpierw zająć przywróceniem organizmu do normy ;)

Gość Koko_30_wiosna
Podpisuje się pod słowami Anki

Gość pachnę wiosną 20
ja tez sie podpisuje:(