Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xMermii

Owczarek Niemiecki

Polecane posty

Gość xMermii

Witam , posiadam Owczarka Niemieckiego , który ma 4 i pół miesiąca , chciałam spytać , od kiedy mogę uczyć psa wychodzić na spacery ? dotychczas zaczęłam już z nim wychodzić , ale strasznie się '' szarpie '' , warczy na samochody i szczeka na ludzi i inne psy . Czy te nawyki da się zmienić ? Czy nie za wcześnie oczekiwać na zmiany ?

Gość a.owszem
ależ to jest doskonały czas na rozpoczęcie tresury. psa nawyki się nie zmienią dopóki Ty nie zaczniesz mu pokazywać co jest dobre a co złe :)

Gość xMermii
ale jak to zrobić ? jak mu to pokazywać ?

Gość a.owszem
ja preferuję metodę nagradzania. zacznij najpierw w domu, żeby piesek przyzwyczajał się do słuchania Ciebie i nauczył się koncentrować swoja uwagę na Tobie. naucz go krótkich komend: "siad" , "leżeć", "zostań". mówisz jeden raz, naciskasz zadek aż do siadu i nagradzasz. próbuj np. 3xrazy dziennie po 3 minuty, aby szczeniak się nie zniechęcił. te komendy wykorzystasz na spacerach jak piesek zacznie do czegoś ciągnąć. na spacery oczywiście zabieraj również smakołyki. i dobrze jest go ubierać w szeleczki nie w obrożę.

Gość a.owszem
wszystkie zachowania, których sobie nie życzysz, uprzedzaj krótkim "NIE". np. pies bierze w pyszczek gazetę, mój "NIE", początkowo pewnie trzeba będzie mu delikatnie zabierać z pyszczka. w zamian podsuwać smakołyk ale! musi mieć zagwarantowane zabawki, które będą tylko jego, które będzie mógł tarmosić wg własnego uznania. gdy przyzwyczai się do komendy 'nie' zacznij używać jej na spacerach np. gdy zaczyna szczekać.

Gość a.owszem
pamiętaj, aby zapewnić mu odpowiednią dawkę zabawy i ruchu w ciągu dnia.