Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradzcie coś @@@@@@@@@@@@

ciasto na pierogi-jaki robię błąd?

Polecane posty

Gość poradzcie coś @@@@@@@@@@@@

już nieraz robiłam pierogi ze zwykłego przepisu tzn : mąka+ciepła woda+szczypta soli+ ewentualnie żółtko ale niekoniecznie i nie zawsze ,generalnie podstawa to mąka i ciepła woda, ale ostatnio jak robiłam to na początku przy zarabianiu ciasto było takie mięciutkie puszyste ale już po momencie zaczynało twardnieć i właściwie bardzo ciężko było mi połączyć wszystkie składniki w jakąś sensowną masę , kiedy jakimś cudem zagniotłam ledwie co mogłam je rozwałkować ale z trudem udało mi się , nie powiem bo po ugotowaniu pierogi były smaczne może nie tak mięciutkie jak zawsze ale dość dobre. co mogłam zrobić nie tak? zawsze tak robię i jakoś wychodziło , mąkę miałam dobrej jakości i czynności takie jak zawsze więc co nie tak? co robić aby ciasto lekko i łatwo się zagniatało i nie było problem rozwałkowanie go na cieniutko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gtjcf
prawdopodobnie uzywasz zlej mąki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja jeszcze daję dodatkowo
niewielką ilośc oleju do ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamachichi
no ja tez dodaje odrobine oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
A ja robię tylko z przesianej mąki tortowej ,olej też dodaję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalabala
A dodajecie jajko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z jajkiem albo bez jajka
ale zawsze z masłem lub olejem. czasem ciasto szybko twardnieje, to nie wina mąki tylko ilości i temp. wody...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj zamiast wody wlewać wrzące mleko.Nie dodaję jajka. Można robić z kefiru, mąki i soli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robię tylko z maki i jajka. to nie książkowy sposób ale pierogi wychodzą zawsze idealne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rusałka011
..wydaje mi sie ze dalas czegos za duzo chyba maki ,z tym ciastem jest tak ze jest na poczatku twarde a pozniej mieknie,dlatego trzeba długo urabiac by bylo elastyczne,zawsze w miedzy-czasie mozesz dodac troche wody :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka ela
mąką, żółko, zimne mleko, olej, szczypta soli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jbjbj
ja nie dodaje jajka, a że twarde to moze za duzo maki dajesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×