Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość you look so deeeeeep

jak hamowac samochodem?

Polecane posty

najpierw hamulec, potem sprzeglo, czy odwrotnie? albo jak po prostu zwalniam. i czy sprzeglo delikatnie, spokojnie do konca, czy moge szybko, gwaltownie?

juz Strasburger ma lepsze zarty :) ktos mi odpowie? ;)

Gość eeee w sensie silnikiem, tak?
jak ja dojeżdżam do skrzyżowania i widzę czerwone światło, to po prostu wrzucam na luz i jak jestem blisko to wciskam sam hamulec.

Gość ghtyj
zalezy z jakiej predkosci. jak np. jedziesz 60 km/h to najpierw wciskasz hamulec i jak sie zblizysz do 20km/h to wciskasz sprzeglo zeby ci samochod nie zgasl.

Gość ghtyj
osobo powyzej- czy swoj sposob hamowania uwazasz za hamowanie silnikiem?

czyli jak nie musze gwaltownie hamowac, to delikatnie hamulec i sprzeglo niewazne czy delikatnie czy ostro?

Gość eeee w sensie silnikiem, tak?
nie wiem, nie znam się. możliwe, że zła terminologia. w każdym razie ojciec mi tak kazał, a że to jego samochód to się słucham :D

Gość wuwuzelka elka
musisz obserwować samochód. to przede wszystkim. każdy samochód ma inaczej wyregulowane hamulce, w niektórych wciśniesz lekko i on już reaguje a w innych musisz bardziej wcisnąć żeby osiągnąć ten sam efekt. nie ma co się uczyć na pamięć, trzeba obserwować auto :)

Gość wuwuzelka elka
czemu chcesz wciskać ostro sprzęgło? ostro tylko jak masz gwałtowne hamowanie!

Gość ghtyj
no ja wcisniesz ostro hamulec to ci samochod stanie szybko i ktos z tylu moze sie tego nie spodziewac i na tobie zaparkowac. staraj sie wciskac sprzeglo dopiero pod koniec hamowania, bo sprzeglo to jest taki a'la luz. w momencie gdy masz wcisniete sprzeglo to silnik zachowuje sie tak jakby byl na luzie i hamowanie jest mniej efektywne. polecam hamowanie silnikiem, zwlaszcza zima ale nie tylko.

Gość wuwuzelka elka
ale to będzie wina tego z tyłu więc tym też nie ma się co sugerować :) ja nigdy nie patrzę czy coś za mną jedzie, jak potrzeba to hamuję gwałtownie.

Gość ghtyj
no zla terminologia- ten sposob hamowania twojego taty nie jest do konca bezpieczny. mam nadzieje, ze jak jedziesz z gorki to nie wrzucasz na luz, wciskajac hamulec jak sie rozpedzi?

Gość ghtyj
no bedzie wina tego co za toba jechal ale ty bedziesz miala problemy z naprawa samochodu. wnioskuje, ze od niedawna masz prawo jazdy, czy tak?