Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marchewka99

KUpic full hd czy hd ready? proszę o porady

Polecane posty

Gość marchewka99

Witam, planuje zakup telewizoru zastawiam się pomiędzy sharpem 22 cale - full hd a sharpem 26 cali- hd ready? Chce go do oglądania filmów na bluerayu i stacji hd nie do gier. Więc nie wiem co wybrac? Zależy mi na pięknym obrazie :) Wiekszy niesety nie mogę kupić bo mam za mały pokój a na swojego starego kineskopowca nie moge patrzec :P

Gość marchewka99
uppp

ja wybrałbym 26 cali,zawsze wiekszy lepszy. Przy tak małej przekątnej nie zauwazysz zbytniej róznicy. HD ready to też HD tyle ze ' reguły 720p kiedy full HD ma 1024p. Mam Plazme panasonic full HD 46 cali i załuje ze w tej cenie nie kupiłem HD ready 52 cale. Stacje na platformach cyfrowych jak N-ka nadają programy HD ale nie jest to 1024p a najwyżej 720p. Porownywałem filmy na Filmbox w 720p z odtwarzaczem HD i filmem nagranym w 1024i i nie było rznicy. Skoro przy tak duzym ekranie nie widziałem roznicy to przy 26 calach nie zauwazysz tez.

Gość marchewka99
dzięki za rade gdyby jeszcze ktoś chciał się wypowiedziec to będe wdzięczna :)

Gość Pan Biznesmen x64 KUTAFONv4
1024p rozyebało mi czaszkę :D od razu widać że mamy styczność ze specyalistą :classic_cool:

Gość bumbumbuam
full hd

Gość marchewka99
mam laptopa full hd ( tak pamietam przynajmniej ;p) i ogladajac na you tube na pełen ekran 720p hd obraz byl skostkowany czy tak bedzie na tv czy to zupelnie co innego i nie mam się tym sugerowac? domyslam się ze to głupie pytanie ale coz jestem dziewczyną mam prawo nie widziec takich rzeczy ;d

Gość bumbumbuam
idz do sklepu i se zobacz jak odbierają poszczegolne telewizory:D

Gość marchewka99
tylko ze ta 26 widzilam tylko na allegro np. w takim euro rtv agd nie ma

Gość bumbumbuam
a markety?

Gość jeżeli to LCD
to nie zobaczysz róznicy, bo tu HD ready ma 1366x768 zaś full HD to 1920x1080. Więc możesz śmaiło kupić HD ready. Natomiast w plazmach HD ready to tylko 1024x768 i tu juz mozna zobaczyć róznicę w stos. do full HD. W zwykłej telewizji róznicy nie będzie, ale w HD, filmach BluRay czy zdjęciach z cyfrówki już tak

Gość bumbumbuam
zawsze możesz oddać - umow się z nimi wcześniej na takową możliwość.

Gość bumbumbuam
poza tym każdy inny płaski TV od kineskopowego klofta będzie lepszy:D:D;)

Gość marchewka99
Szukam dokładnie z podswietlneniem LED. 26 CALI znalazlam tylko sharpa a monitoro-telewiora nie chce...

kup 32cale,to wcale nie jest duzo.Nie zapomnij ze LCD ,LED i plasmy można ogladac z mniejszej odleglosci niż z kineskopu.Gdzies miałem a nawet w necie jest gdzies taka tabelka i wykres z jakiej odleglosci ludzkie oko widzi roznice przy roznych wielkosciach ekranu i roznych rozdzielczosciach. Pogoogluje zaraz i może znajde.Co do rozdzielczosci to plazmy maja też 1366&768 chociazby ten model http://www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-rtv/lg-50pq3000.html i wiele inych.

Gość marchewka99
eh z chęcią bym kupiła 32 cale ale to 1000 zł wiecej a dla niepracującej to sporo :P Za jakies 3/4 lata planuje kupić 32 lub 40.

1080p, sorki za pomyłke. Aby dostrzec wszystkie szczegóły obrazu Full HD, trzeba albo mieć duży ekran, albo oglądać z bardzo małej odległości. Zakup full HD poniżej 40" mija się z celem, bo już z 2 metrów na ekranie 37" nie będzie widoczna żadna różnica pomiędzy HD Ready a Full HD. W przypadku oglądania telewizji zwykłej nie będzie absolutnie żadnej różnicy. W przypadku oglądania tv cyfrowej również różnica nie będzie dostrzegalna. Różnice można dostrzec przy dobrym obrazie HD - np z urządzenia demo, Blue-ray ale ta różnica to też nie jest przepaść.

Gość marchewka99
Dzięki za rady poszukam jeszcze w sklepach może trafie na ciekawsze oferty ;)

jeśli chodzi o efekt schodkowania to w TV S.A. specjalne filtry ktore eliminuja ten efekt w niektórych modelach gorzej w niektórych lepiej. Ja jak kupowalem plazme to samsung miał tragiczne schodkowanie, z bliska kiepsko to sie ogladalo.Dlatego wybralem panasonica. Im wieksza ostrosc tym wieksze schodkowanie.Plazmy zazwyczaj maja niskie schodkowanie,lepsza glebie koloru i kontrast.Niestety są bardziej pradozercze. No ale to jest tak jak z samochodami,jak stac cie na luksusowego mercedesa to nie patrzysz ile pali.