Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszukana przez szefa

czy mogę iść do PIP???

Polecane posty

Opiszę sytuację. Po długich poszukiwaniach pracy udało mi się zatrudnić w sklepie cało dobowym. Właściciel powiedział że na 3 miesiące da mi umowę zlecenie a potem jak się sprawdzę to umowę o pracę. Na umowie zlecenie podał niższą kwotę wypłaty niż się umawialiśmy żeby mieć niższy podatek. Zgodziłam się bo chciałam pracować. Po przepracowaniu miesiąca dał mi wypłatę tak niską że aż wstyd pisać. Pokóciłam się z nim i wyszłam z pracy. I mam takie pytanie czy zgłoszenie tego do PIP coś da? Nie chcę tam wracać tylko odzyskać to co mi się należy... Proszę o odpowiedz kogoś kto ma o tym jakies pojęcie

up

skargę możesz napisać zawsze /anonimową/ i opisać co ciebie boli a najlepiej bedzie jak pojedziesz dxo Terenowego Biura PIP i opiszesz im sprawę na miejscu czy warto taką skargę wytoczyć pracodawcy . PIP zachowa twoją anonimowość.

Gość BOBOAA
to sie nazywa byc wyrolowanym na wlasne zyczenie... w rewanzu napisz do skarbówki, że kantuje napisz do zusu to samo zwal mu na łeb sanepid oraz pip dla siebie nic nie ugrasz (w końcu umowe podpisałaś) ale go skutecznie mozesz zniechęcic do takich praktyk

Gość BOBOAA
czasami też kumpel z szerokim karkiem jest w stanie cuda wyegzekwować od takiego szubrawca :P

Gość teraz to juz po japkach
kochana, klasyka przypadku. Domyslalm sie, ze na umowie jest ta kwote co Ci zaplacil, prawda?

na pocieszenie podam Ci inne sposob oszukiwania pracownikow: -idziesz pracowac i czekasz na umowe, ktorej nigdy nie dostajesz..lub dostajesz zlecenie po przepracowaniu jak na umowe o prace, lecz dopiero po tym jak wyjdziesz po 2tyg.z pracy nie wiracajac do niej (tu trzeba miec ciut doswiadczenia, i zbierac dowoy, ze sie tam pracowalo) -idziesz pracowac na zastepstwo za ciaze, obiecuja Ci obiecuja, potem pod koniec zlecenia podpisuja z Toba to zlecenie i do widzenia

DOKŁADNIE TAKA KWOTA:(

A co to jest to OŚ?

to podam koleje sposoby: -idziesz do pracy, wyzebrujesz pensje taka jak uwazasz, ze IM pasuje (tzn.starsz sie wstrzelic w oczekiwania szefowej). Szefowa obiecuje Ci cuda, ze tu cale zycie popracujesz, ze ci zaplaci kursy, srursy itd. Tylko zaczynsz pracowac, zaczyna sie nagonka, karcenie za bledy kolezanki-pupilki, i oczernianie przed innymi. A jak sie upomnisz o ustalenia z umowy - to konczysz tam prace. -przypadek kolejny: dostajesz umowe z agencji pracy na 14mies., zwalniaja Cie po 2, bo wrocila osoba, ktora zastepowalas. Niewazne, ze celowo dali Ci umowe na 14miesiecy wiedzac, ze ona wroci lada dzien. Chodzi o to, zeby niczego nie spodziewajacego sie pracownika wykorzystac gdy jest duzo roboty i zwlnic z dnia na dzien....

Mi tylko chodzi o to żeby sobie nie myślał że jest jakiś nietykalny. Wiem że kasy raczej już nie odzyskam ale będzie miał nauczkę. A teraz w sumie nic nie da to gdyby ustalić że łączył nas stosunek pracy a nie zlecenie?

nic ci nie da. Mnie pracodawca mamil praca i za swoich oplacilam badania lekarskie, ktore przy umowie o prace on mial obowiazek zaplacic. Mialas skierowania na badania lekarskie?

Gość phrygian
PIP zajmuje się tylko sprawami umów o pracę, jeśli pracowałaś na zlecenie to niewiele Ci pomogą. A już na pewno nie możesz z tym iść do sądu pracy, jedynie do cywilnego. Chociaż tutaj sprawa jest jasna, na tyle podpisałaś i tyle masz. Nie martw się, nie jesteś jedyna w takiej sytuacji w tym chorym kraju.

jesli pracowalas przy zycwnosci to mozesz mu zwalic na leb SANEPID, bo do pracy przy jedzeniu musisz miec ksiazeczke SANEPIDU. Pewnie zaplaci urzednikom lapowke i mu umorza, ale na drugi raz sie bedzie pilnowal

Gość wiesz co są rewelacyjne czopki
w pip nic nie zalatwisz, bo nie masz umowy o pracę.

pip to nie tylko sprawy umów, wszystko co wiąże się z wypadkami przy pracy , sprawami kadrowymi, zusoskimi, technicznym bezpieczeństwem pracy, szkoleniami , ryzykiem zawodowym, w sumie całe bhp kadry zus udt ppoż ect

Gość OSZUKANA PRZEZ SZEFA
MAM ŚWIADKÓW NA TO JAK MNIE POSUWAŁ OD TYŁU W MAGAZYNIE

powinna być lista obecności w pracy dzienna jak nie ma to, to też jest wykroczenie, idź oni tobie pomogą...wal jak w dym i niczego nie ukrywaj zobaczysz jak gnojowi sie pory zapalą

Ale chyba można ustalić że łączył nas stosunek pracy? Chociażby po samych raportach kasowych gdzie jest mój podpis czy nawet po umowie zlecenia w której pisze że "Zlecenodawca zapewni zlecenobiorcy dla wykonania zlecenia dostęp do placówki handlowej". Przecież na zleceniu nie ma czegoś takiego jak miejsce wykonywania.

Gość robilas badania na nosicielstw
? masz ksiazeczke sanepidowska? Nawet do pracy przy kasie w sklepie jest poztrebna taka książeczka i szef mial obowiazek Cie skierowac.

Gość BOBOAA
napisz donos do skarbówki, że czesć towaru sprzedaje poza kasa fiskalną :D Kontrole ma jak w banku :P

Tak czy siak pojadę do PIP-u i zobaczę czy coś to da. Dziękuję wam za rady :) Aż mi się lepiej zrobiło... Mam książeczkę i badania które robiłam na własny koszt.

Gość robilas badania na nosicielstw
kochana jak sie ukladasz z oszustem to jak w tym przysowiu"kto spi z psami to moze sie obudzic z pluskwami". Niestety w taki sposob nie Ty pierwsza i nie Ty ostatnia poleglas, ale jak widac po przytoczonych przykladach pracownicy sa na rozny sposob oszukiwani.

No tak, są świadkowie którzy mogą potwierdzić że tam pracowałam :)