Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TheEssence

Zapis bibliograficzny

Polecane posty

Jak do matury, zapisać w bibliografii Biblię, jeśli chcę z niej wykorzystać tylko Apokalipsę św. Jana? :O

Gość zależy od tego skąd ją
masz. Jeśli korzystasz z książki, w której jest tylko apokalipsa to tak piszasz: Apokalipsa św. Jana (i dalej, kto opracował itp.). Jeśli korzystasz z wydania całego pisma świętego możesz zapisać tak: Apokalipsa św. Jana (w:) Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu (i tu dalej, cały dokładny tytuł, kto opracował, rok i miejsce wydania oraz strony na których jest ta właśnie apokalipsa).

Korzystam z całego Pisma świętego. Wiem jak się robi bibliografię, ale chodzi mi właśnie o szczegółowy opis, bo na to zwracają szczególną uwagę i nie wiem jak to zapisać. Czy tak jest prawidłowo: Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu (kursywą), pod red. Ks. Kazimierza Dynarskiego i Marii Przybył, Wyd. 5, Poznań, Pallottinum, 2003, ISBN 83-7014-419-5, Apokalipsa świętego Jana (kursywą), s. 1423-1444

Moim zdaniem Apokalipsa powinna być na początku (oczywiście, jeśli w pracy cytowałas tylko ją). Apokalipsa świętego Jana (kursywą) (w:) Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu (kursywą). (kropka) pod red. Ks. Kazimierza Dynarskiego i Marii Przybył. (kropka) Wyd. 5. (kropka) Poznań: (dwukropkek) Pallottinum (tu już bez przecinka ani innego znaku) 2003, (przecinek) s. 1423-1444. (kropka) ISBN 83-7014-419-5 Co do tych znaków interpunkcyjnych to być może ktoś podał Ci inaczej, jest sto tysięcy wersji, jak to robić, ja podałam tak, jak u mnie się stosuje, ale Ty najlepiej dostosuj się do tego, co podali Wam w szkole. Ważne, żebyś robiła to konsekwentnie, tzn. jeśli np. między nazwą wydawnictwa a rokiem stawiasz przecinek, to rób tak w każdej pozycji bibliograficznej.

Ten uśmieszej wszedł przypadkiem, oczywiście chodzi o "w" i dwukropek w nawiasie: ( w : ). Można zamiast "w" pisać z łacińska "in", ale to też trzeba robić konsekwentnie.

Właśnie nie wiem co zrobić, bo mam podane takie sposoby: Opis całej ksiązki, Opis ksiązki gdy jest kilku autorów (czyli Biblia) i napisać to pod czyją jest redakcją, A potem dodatkowo mam opis ksiązki, z której wybieram tylko dany fragment i tam mam to na koncu napisane, przy stronach. I nie wiem jak to zapisać właśnie... A wiesz, czy można na necie znaleźć artykuł ze "Świata Wiedzy"? wiem, że było tam w wydaniu specjalnym, z roku 1999 Wizje apokalipsy, ale w tych wydaniach co ja mam tego nie ma.