Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boję się o ojca

Boje się o ojca..

Polecane posty

Gość Boję się o ojca

Mój ojciec ma 54 lata, ma nadwagę. Gdy Śpi strasznie chrapie. Przeraża mnie to , że przestaje oddychać na chwilkę, i po 2-3 sekundach bierze taki wielki oddech i oddycha nerwowo.. Gdy mu powiedziałam żeby poszedł do lekarza, bo się w końcu udusi i nie obudzi, to powiedział że on poprostu chrapie i że mam nie przesadzać.. :( co ja mam zrobić :(

Gość Boję się o ojca
Proszę doraźcie mi coś.. Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? myślałam że chrapanie nie jest niebezpieczne ..

Gość TAKISOBIEEEEEEEEEEEE
hyyy, on chyba istotnie niedługo umrze

Gość to się nazywa bezdech senny
i jest niebezpieczne, mój mąż ma to samo. Wpłyń na ojca, żeby poszedł do lekarza!

Gość Boję się o ojca
Boże, Umrze?! nie straszcie mnie... wygnam go do lekarza albo sama pójdę i zamówię wizytę w domu!

Gość a ja:
Chrapanie może być niebezpieczne jeśli towarzyszy mu bezdech senny. Jest to przerwa w oddychaniu powstała na skutek całkowitego zapadnięcia się gardła, co uniemożliwia wdech i wydech powietrza. Zahamowanie przepływu powietrza prowadzi do niedotlenienia krwi i nadmiernej ilości dwutlenku węgla w organizmie. Mimo, iż osoba nie oddycha, nadal pracują mięśnie klatki piersiowej i brzucha, których to wzmożona praca powoduje przebudzenie się osoby ze snu (czego zazwyczaj nie pamięta lub nie jest świadoma) i gwałtowne zachłyśnięcie się powietrzem (typowe głośne chrapnięcie po krótkiej chwili bezdechowej ciszy). Następnie osoba dalej zapada w sen i cały cykl rozpoczyna się na nowo. W czasie jednej nocy osoba może nieświadomie doświadczyć nawet kilkuset bezdechów mnie wkurza jak jakaś osoba olewa swoje zdrowie, ignoruje sygnały... to strasznie egoistyczne. zawsze problem później spada na najbliższych (choroba, śmierć) - powiedz ojcu, że jest egoistą!

Spokojnie, tak od razu to nie umrze, ale owszem, jeśli Twój tata nie skorzysta z pomocy lekarza, może to doprowadzić go do śmierci.

Gość Boję się o ojca
wyczytałam że u osób otyłych - bezwzględne odchudzanie abstynencja alkoholowa i nikotynowa z moim ojcem, który ma 130kg, pali 2 paczki fajek dziennie i pije jedno piwko codzień, martwię się jednak że to może nastąpić szybciej niż mi się wydaje :O

Jedno piwko dziennie to nic strasznego, ale pali stanowczo zbyt wiele, no i nadwaga jest potworna :( Nic nie piszesz o mamie...

Gość Jaga1218
Na chrapanie i lekki bezdech pomoże aparat do wysuwania żuchwy podczas snu: http://www.Chrapanie-STOP.pl Ponadto (a może wystarczy?) - unikać alkoholu, odchudzić się.