Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fioletowa konwalia

Dodatkowe zajecia z angielskiego i nie tylko, posylacie dzieci?

Polecane posty

Gość fioletowa konwalia

U nas w przedszkolu sa odplatne zajecia a angielskiego, postanowilam poslac synka, jest tez zapisany na lekcje gry na fortepianie. Zastanawiam sie czy jak na 5 latka to nie za duzo. Jak jest u was?

Gość chodzi na angiels
ki

Gość ja mam 3 latke
zaproponowano nam angielski ale nikt z grupy się nie zgodził. Uważam, ze to za wcześnie. Chodzi na rytmikę i na tańce. Myślę, ze to jej wystarczy. 5 latka też bym nie posyłała. Za rok pójdzie do szkoły i ten sam materiał będą przerabiać i nie będziesz musiała za to płacić. Zdecydowanie lepiej odłożyć pieniądze i ufundować dziecku kiedy będzie miało kilkanaście lat taki prawdziwy kurs językowy.

moja córa ma lekcje angielskiego od września a w grudniu będzie miała 3 lata i już zna 6 kolorów, potrafi zapytać się po angielsku jak masz na imię i odpowiedzieć, zna parę słów, więc dla niej to wielka frajda i uczy się czegoś nowego :) myślę że musisz zobaczyć czy syn będzie chętnie uczestniczył w zajęciach czy nie... bo to od niego wszystko zależy :)... a spróbować zawsze warto-----a może ma talent , który trzeba odkryć??? :)

wcale tego samego materiału nie ma w szkole ..... jeśli dziecko uczyło się angielskiego wcześniej to idzie dalej z programem a nie się powtarza ..

Gość gratulacje dla twojej córki
moja zacznie naukę za jakieś 3-4 lata i w tym czasie pewnie obydwie (i twoja i moja) będą znały 6 kolorów i 5 nazw zwierząt. Bo niestety ale tak to się właśnie odbywa że w podstawówce nic więcej dziecko nie osiągnie. No chyba, ze byś je prowadzała kilka razy w tyg na dodatkowe lekcje i mówiła w domu po angielsku. W innym wypadku to zobaczysz , ze poziom się wyrówna. Jedyny plus to to ze możesz być dumna ze 3 latka zna 6 kolorów w języku angielskim. Moja zna 3 bo ją nauczyłam w domu. Nie potrzebuję do tego bulić 50 zl miesięcznie.

Gość gratulacje dla twojej córki
dalej z programem? z jakim programem? w której szkole? W państwowej podstawówce dzieci zaczynają od zera. Nie ma grup zaawansowanych dla 1 klasistów. Więc gdzie idzie dalej z tym programem? Poza tym 7 latek jest w stanie więcej zapamiętać niż 3 latek i szybciej załapie te 6 kolorów i wyrówna ta niebywałą różnicę w poziomie.

za angielski płacę 24 zł więc nie wielkie pieniądze, a w domu powtarzamy słówka i staramy się mówić po angielsku, dodatkowo na którymś z kanałów leci "dora odkrywa świat" i córa bardzo lubi oglądać (program po angielsku i polsku)

ale u nas przedszkole jest przy szkole i współpracuje, więc jeśli dziecko miało angielski to nie "leci" od zera... są 2 grupy językowe---podstawowy i poprzedszkolny (śmiesznie nazwali ale nazwali :) ).... gdyby było jak mówisz to rzeczywiście nie miało by dużego to sensu :)

na bank bede dziecko zachęcac do roznych zajec dodatkwych - tyle tylko, ze angielskiego pewnie sama bede uczyc i mowic w domu (z odpowiednim akcentem po latach pobytu w UK;)), a na fortepianie uczyc bedzie moja siostra - muzyk:) ktora poza pracą artysytyczną dorabia takimi wlasnie zajeciami dla maluchów no i oczywiscie sport, tą aktywnoscia i posyłaniem do odpowiednich placówek zajmie sie mąż;) dzieci musza byc zajete i aktywne, to wtedy głupoty nie przychodza do głowy - plus juz we wczesnym wieku, wyłapując talenty, mozna dziecko ukształtowac na całe zycie i pomóc mu ukierunkować sie na przyszłą drogę zawodową zgodną z pasjami i umiejętnosciami

Mój synek od września czyli w 4-ro latkach chodzi na j. niemiecki który jest bezpłatny i na j. angielski za który płace 25zł. Jest to dla niego zabawa i sporo się już nauczył.

mój Synek nie dostał się do żłobka, a że chciałam aby miał kontakt z dziećmi w swoim wieku to zapisałam go jak miał niecałe 2,5 roczku na ang. metodą Helen Doron - i Synek się "uczył" raz w tyg całe 30 min z 4 innych dzieci - czy coś się wtedy nauczył - praktycznie nic, tyle co zaczynał osłuchiwać się z językiem. Jak miał 3,5 zapisaliśmy go prywatnie do Pani 2 razy w tyg po 30 min i zajęcia indywidualne i tu juz zaczeliśmy widzieć efekty - ale same słówka. i tak przez rok. Teraz Synek ma 4,5 roku i chodzi na zajęcia z 4 dziewczynek, do jeszcze innej Pani /poprzednia Pani była w ciąży i to zagrożonej i musiała zrezygnować z zajęć :( / i teraz już Synek zaczyna składać zdania, ale nadal przeplata je polskimi wyrazami, ale widać że sprawia mu to mega frajde. tak więc jeśli dziecko jest zainteresowane i jako zabawe w angielski to zdecydowanie tak, jeśli oczekujesz że Syn naprawde nauczy się angielskiego to daruj sobie zajęcia. aaa i Synek poza prywatnym angielskim ma jeszcze rytmike i tańce w przedszkolu i obowiązkowo niemiecki co dziennie w przedszkolu i prywatnie basen i nie widze po nim żeby był jakoś przemęczony nadmiarem obowiązków, tyle że mój Synek to Turbo Gość bardzo ciekawy świata.. i ostatnio jeszcze co tydzień obowiązkowo ciągnie mnie do muzeum, najlepiej starych sprzętów albo maszyn :( i studiujemy "było sobie życie" i szkielet :( i szczerze powiem ze jest to bardziej męczące dla nas niż dla Synka..

Gość mi mała ale dzieci
muszą też mieć czas na to żeby nic nie robić, żeby pobudować z klocków, poganiać po trawniku, pogapić się w ścianę i pomarzyć o czymś, namalować coś na kartce, powiedzieć, ze im się nudzi. To też jest ważne. Uważam, ze na takie zajęcia przyjdzie czas. Jasne, ze to jest wartościowe, ze kształtuje, rozwija, pomaga, ale z 2 strony popatrz. Później przyjdzie szkoła, zajęcia dodatkowe i tego czasu wolnego już prawie nie będzie, później praca i doba się skurczy. Moim zdaniem czas przedszkola jest po to żeby móc mieć słodkie beztroskie dzieciństwo.

Gość fioletowa konwalia
ale dodatkowe zajecia nie wykluczaja zabawy, budowania z klockow itd. Jednak lepiej by dziecko we wczesnym wieku odkrylo jakas pasje, bo potem moze byc na to za pozno zas na glupoty znajdzie sie czas. A ja nie chce wychowac bezstresowo dziecka ktore bedzie bawic sie w "sloneczko" badz chlac wino za 5zl. Lepiej nich ma zajecia niz ma szukac sobie zajec sam

podstawowe pytanie: jak są prowadzone te zajęcia? bo u nas angielski to zabawa, dzieci tańczą, kolorują, skaczą, każde, łącznie z Panią udaje innego zwierzaka, jedno jest małpą, inne zebrą, a Pani ryczy jak lew i ich goni, albo lepią z ciastoliny, albo odgrywają z maskotkami scenki, grają w kręgle, robili razem mega wielkiego węża z tektury, no u nas to tych zajęć jest naprawde baaardzo wiele

Gość truskawkowapolewa
Wielu rodziców zapisuje swoje dzieci na dodatkowe zajęcia. Przecież można się uczyć poprzez zabawę. Tak jest np. w szkole Axon która prowadzi zajęcia z języka angielskiego dla dzieci. W ten sposób dzieci uczą się nie nudząc się przy tym.

im szybciej dziecko bedzie przyzwyczajane do jezyka tym lepiej! do 5 roku zycia bodajze dziecko ma naturalnie chlonny mozg ktory przyswaja wszystko z zawrotna szybkoscia, szczegolnie jezyki. moj syn uczeszcza na karate i na zajecia muzyczno-taneczne. ma 2.5 roku. uczy sie jednoczesnie 2 jezykow - polskiego i angielskiego.