Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StatystycznaAkrobatka

czy mając takie warunki zdecydowalibyście się na dziecko?

Polecane posty

-lat 28 -wiek partnera: 34 - mieszkanie: kawalerka - zarobki: 3600+3800 zl = 7 400 zl - kredyt do splaty: 350 zl/mc - brak kredytu na mieszkanie (nie chcemy wplątać się w kredyty, zbyt niepewna sytuacja to; skąd można wiedzieć, czy będzie się w stanie spłacać go przy 50-tce; jego spłaty znacznie ograniczałyby inne wydatki) - sytuacja w pracy: dość niepewna, nie wiadmo, czy uda się wrócić na poprzednie/obecne warunki - hobby: podróże

Dopóki nie będziecie mieć 100m apartemantu to nie decydujcie się na dziecko w żadnym wypadku!!! :classic_cool:

Gość koliber123456
nie.

Gość malajuytyyy
dacie rade na pewno. kurcze co z tego ze kawalerka????? moze kiedys bedzieci gotowi zeby kupic cos wiekszego ale na poczatek wam wystarczy:) powodzenia:)

No własnie w tym sęk ;) Ta kawalerka. Jestem przeciwniczką kredytów, a za bardzo innej perspektywy nie ma. Nie sądzę, aby coś się zmieniło przez najbliższe 10 lat. W okolicach 40-stki na dziecko moze byc za późno.

Gość zachcialo im sie dziecka
dziecko powinno miec swoj pokoj-nawet jakis mini, tak na pierwsze 6 miesiecy zycia ale kawalerka !w zadnym wypadku! 2 dwie osoby to malo

Gość lllawaaw
nigdy nie zdecydujecie się na dziecko z tego co piszesz. ja mam 27 lat. zarabiam 5000 brutto i wzielam kredyt i spalacam jak najszybciej. dziwni jestescie. mysle ze przy takiej wspolnej pensji moglibyscie sobie spokojnie pozwolic na kredyt i dziecko ale sie niepotrzenbnie boicie. nigdy nie bedzie wlasciwego czasu. a co jesli bedzie zle? jelsi strace prace i nikt mi nie pomoze? nie wiem. ale zawsze mozna sprzedac mieszkanie z kredytem.

:o :o :o Burżuje :o Poprzewracało się ludziom w doopach. Moi rodzice mieszkali z noworodkiem w małej wnęce, w pokoju obok mieszkało 5 osób. Jakoś nie zauważyłam, żeby mój brat miał z tego powodu jakąś traumę :o

Nigdy nie ma dobrego momentu na dziecko. Zawsze coś- pieniądze, praca, hobby itd. A kiedy już wg Was ten moment nadejdzie to będzie po prostu za późno albo nie będziesz mogła go mieć z innych przyczyn.

po co wam w ogole dziecko? o podrozach raczej bedziecie mogli na nablizsze 10 lat zapomniec, chyba ze opalanie tylka nad hotelowym basenem w pakiecie all inclusive.

Gość zachcialo im sie dziecka
perwersja Nie Burżuje tylko mam dzieciaka, i wiem co to znaczy to raz a dwa, mamy inne czasy;) to co bylo dawniej, bylo po prostu dawniej, teraz mamy teraz i kropka dziecko potrzebuje tez wlasnego kata! nawet pies wybiegu potrzebuje

Gość dziecko bez slubu???
kto to widzial!!

Ale przyznajcie, że posiadanie dziecka powinno wynikać z jakiejś dużej, wewnętrznej chęci, potrzeby. Chociażby samolubnej, ale trzeba chyba tego bardzo chciec, prawda? Nie powinno się kierować jedynie rozsądkiem, argumentami, że już czas. Ja niestety czuję, że powinnam. Instynktu nie posiadam. Nie rozczulam się na widok dzieci w wózkach. Może to po prostu nie czas? A jeśli ta "chęć" nie nadejdzie?

Kiepska sytuacja. Ja byłabym 50/50, więc - chcecie - MIEJCIE. Nie jesteście pewni, czy chcecie - NIE miejcie. ;)

Gość lllawaaw
kuźwa to kobieto zdecyduj sie ok??? czy problemem jest sytuacja materialan i kasa i kawalerka czy to ze nie ejstes gotowa na dziecko. jejku. kuźwa o tym ten tamet zalozylas? o warunkach domowo-finansowych. ty chyba sama nie wiesz czego chcesz i bedziesz zawsze miala milion wymowek. i tyle. czesc.

Na rozsądek to pewnie bym się nie zdecydowała, ale jak czujesz potrzebe mieć dziecko to trzeba się decydować. Zawsze będzie za małe mieszkanie, za mało kasy itd.. i tak podchodząc nie ma się nigdy.

to ja nie wiem o czym w ogole mowa? zastanawiacie sie nad dzieckiem bo POWINNISCIE je miec, choc akurat glowna zainteresowana czyli Ty nie czuje nawet takiego pragnienia? to ciekawe po co? zapewne dlatego ze nie dostrzegacie innych mozliwych modeli ulozenia sobie zycia, bo maja je wszyscy...? wlasnie przez taki cholerny konformizm dzieje sie wiele zla na swiecie...

Urodziłam pierwsze dziecko w wieku 28 lat, czułam wewnętrzną potrzebę, czułam uciekający czas, imprezy się znudziły, zakupy nie cieszyły ale nigdy przenigdy nie rozpływałam się na widok dzieci. Teraz zresztą tez dzieci cudze mnie nie ruszają, choć swoich mam trójkę. Instynkt roznudzał mi się stoponiowo wraz z narodzinami dzieci. Oczywiście nie powinnaś rodzić ze względu na otoczenie czy ludzi - skoro jednak masz watpliwości to może już czas? Mieszkanie możesz wynająć większe przeciez.

Gość Kiniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tak, mieszkałam na kawalrece 6 lat z mezem i 2 dzieci

Gość koansfosaf
o boze..... laczne zarobki 4tys. Co prawda dom 2 pokoje ( nie wyremontowane i nie uzywane to na pietrze- ui uzywane 1 sypialnia 1 salon kuchnia i lazienka no i ? ja 23 on 26 dziecko przepiekne :)) szescie nie do opisania :) kedyt ? 15 lat od 800 zł malejące do 300 ... jeszcze nam zostalo 14 lat i 7 miesiecy splaty. praca nie pewna no i co ?? :o

Gość KoktajlMleczny
boze, wiesz ilu ludzi ile by dało za takie warunki? a ta sie jeszcze zastanawia...

Dziękuję za odpowiedzi, chociaż zawsze na kafe dziwi mnie agresja (skoro uczestniczycie w rozmowach na forum powinniście liczyć się z postawami innymi niż wasze spojrzenie na życie). Ja po prostu mam wiele sprzecznych myśli, uczuć i obaw. Po prostu. Czasem myślę, że fajnie byłoby mieć rodzinkę. Wiem jednocześnie w jakiej sytuacji mieszkaniowej jestem, a kredytu się zwyczajnie bardzo boję.

Gość koansfosaf
ja znam ludzi co maja 3 dzieci w 2 pokojowym mieszkaniu + kuchnia... i zarabiają 2,5 tys. a mam kolezanke ktora ejst sama mieszka z dwójką dzieci i swoją mama w malym mieszkanki 2 pokoje i kuchnia i zarabia 1800!:/

Gość kozibonk
tak

Gość kozibonk
tak

Gość nie no jako przystawka
macie 7400 i mieszkacie w kawalecrce?? gratuluje kompletnego braku zaradnosci zyciowej

Gość o matulu..
ja mam gorsze warunki i sie staram o dzieciatko. Nawet polowy z Waszych dochodow nie mamy,a rachunki to cala moja wyplata

Dziecko przede wszystkim potrzebuje kochającej rodziny, a nie własnego kąta. Na szczęście jeszcze nie wprowadzili zakazu posiadania dzieci dla ubogich. Poradzicie sobie. My też mieszkamy w kawlerce, teraz planujemy wziąć kredyt na większe mieszkanie. A mamy mniejsze zarobki i również nie zamierzaliśmy się zadłużać. Was spokojnie na kredyt stać i zapewniam cię, że jak dziecko przyjdzie na świat to odważycie się na kredyt. Szczególnie jak dziecko zacznie chodzić. A nawet jak bedziecie mieszkać w kawalerce to dziecko na pewno traumy nie będzie miało z tego powodu. Tylko wam będzie ciężko, bo o trochę prywatności będzie trudno.