Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onekoner@o2.pl

ktory to tydzien?!??!?

Polecane posty

Gość onekoner@o2.pl

czesc dziewczyny:) pisze z zapytaniem,bylam ostatnio u mojego gina i wyszlo na usg ze rozmiar CRL WYNOSI 0,58cm ktory to tydzien ciazy???? jakos mala konkretna ta moja gin i mowila mi rozne tygodnie wiec sama juz nie wiem,prosze was o pomoc [ Dodano: 2010-11-14, 21:59 ] bylo wpisane 5,8mm CRL ktory to tydzien moze byc od zaplodnienia nie od OM

Moje dobrze rozwijające się dzieci miały po ok. 3 cm w 10 tc. U Ciebie jest napisane 0,58 cm i masz podane że to 6w3d (6 tydzien 3 dzień), a data ta jest obliczana wg daty ostatniej miesiączki. Wg mnie ta ciąża rozwija się normalnie, Ty byś chciała mieć jakiej wielkości dziecko w drugim miesiącu? :D Nie stresuj się :)

Gość Marcimoszka
To teraz ja mam pytanie ;). Zawsze myślałam, że data na usg nie jest z ostatniej miesiączki tylko z wielkości płodu. Mi np data z miesiączki wychodzi inna niż ta która jest na usg a z tego co wiem wynika to z faktu że dzieci się w różnym tempie rozwijają. To jak to w końcu jest ?

Gość Kalafingaaa
a kiedy mialas ostatnia @

Lekarz zawsze na początku wizyty wprowadza do urządzenia datę ostatniej miesiączki i wg tej daty na zdjeciach z USG jest podany wiek ciąży. Natomiast w trakcie badania lekarz dokonuje pomiaru poszczególnych części ciała dziecka oceniając przy tym ich wiek ciążowy, który rzadko kiedy jest idealnie zgodny z tym z OM. Wszystkie wymiary opisane wiekowo masz zawsze na opisie USG, natomiast termin porodu wg USG jest obliczany na podstawie tych włąśnie wymiarów. Z tego co wiem od innych mam, to z USG na USG termin porodu przybliża się, czym nie należy się jednak sugerować, ponieważ i tak lekarze biorą pod uwagę datę wg. OM, która jest wpisana w karcie ciąży, a dzicia i tak wyjdzie wtedy, kiedy uzna za stosowne, a nie wtedy na kiedy zostało zostało jej to wyznaczone (chyba, że poród jest terminowany).

Gość onekoner@gazeta.pl
ale mowisz 10 od zalodnienia czy od om??

dajcie spokój. już mu tu masa osob tlumaczyla na czym to polea a on twardo nic. idz czlowieku z zdjeciem do ginekologa i on Ci wszystko dokładnie wyliczy - łącznie z datę poczęcia i porodu. zobaczysz sobie czy pasuje.

Gość onekoner@gazeta.pl
czyli kolo 8 od zaplodnienia tak DO PANNY DE?? to 0,58 ktory moze oznaczac tydzien od zaplodnienia???

Gość assai
0,58cm i 6 t3d od om to oznacza, że poczęcie nastąpiło OKOŁO 4 tygodnie wcześniej. małe są szanse, żeby było inaczej, na tym etapie usg bardzo precyzyjnie określa wiek ciąży.

Gość Little Mom
Witam Was. :) Słuchajcie ostatnio byłam u ginekologa, 7.02 i okazało sie że ejstem w ciąży. Nie do końca spodziewałam się tego, (co oczywiście nie znaczy, że się nie cieszę, bo cieszę przeogromnie) bo myślałam, że okres po prostu znowu mi się spóźnia (poprzednie dwie miesiączki spóźniały mi się po dwa tygodnie każda, czyli co 6 tygodnii miałam okres). Ostatnia miesiączka zaczęła mi się 31 grudnia 2010. Moje maleństwo ma już 0,96 cm. Czy możecie powiedzieć w ktorym tygodniu ciąży mogę być?