Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cabin_crew2010

aplikacja do linii lotniczych a nielegalna praca w cv

Polecane posty

Gość cabin_crew2010

Otóż mam dylemat. Chcę ubiegać się o pracę w liniach lotniczych, na stanowisko cabin crew. Kończę studia ale nie mam praktycznie żadnego doświadczenia. Natomiast przez 3 wakacje z rzędu pracowałam w USA jako kelnerka, niestety posiadając jedynie wizę turystyczną. Moja praca byłaby niewątpliwie atutem ale linie lotnicze mogą ( a nawet myślę,że muszą) sprawdzić mój paszport i zauważą, że widnieje tam jedynie wiza która nie uprawnia do pracy na terenie stanów. I nie wiem co mam zrobić, bo przecież z pustym cv to klęska będzie, a z drugiej strony mogą się doczepić, że pracowałam nielegalnie. Co byście zrobili? Wpisywać, nie wpisywać? Może jakoś inaczej to ująć? proszę o rady, bo jestem w kropce

Gość cabin_crew2010
proszę o rady, wyraźcie chociaż swoje opinie....bo samej ciężko zadecydować..

Gość cabin_crew2010
up

Gość cabin_crew2010
ludzie pomocy!!!!!!!!!!!!!

Gość no dobra odpowiem
Po 1. - nigdy nie wspominaj, ze pracowalas nielegalnie w usa (tez pracowalam i nigdy nie wpisywalam) Po 2. - mozesz wpisac np.praktyke studencka (jezeli jestes studentka) Po 3. - mozesz sklamac i wpisac, ze pracowalas w wakacje np.w UK (lub inny kraj EUROPEJSKI) Prace w USA lepiej zatrzymac tylko dla siebie :) dobrze ci radze :)

Gość 84$^&^^$!@(err=0)^^
postaw taki temat na jakimś innym forum które byłoby w temacie. niejednokrotnie ludzie udzielają porad w tym zakresie

lepiej nie wpisywac ze pracowalas na czarno i w ogole nie wspominaj o tej pracy w cv bo na rozowie bedziesz musiala i tak powiedziec ze byla na czarno i to bedzie na twoja niekorzysc przeciez..? chyba ze skłamiesz ale wtedy musisz miec dokument zaświadczajacy o tym ze zeczywiscie tam pracowałaś nie na czarno i tu cie maja:D

Gość cabin_crew2010
kurcze, ciężki orzech do zgryzienia,nie odbyłam jeszcze praktyk studenckich. Czemu tak bardzo odradzacie wpisanie pracy w USA ... a czemu niby miałabym mówić , że pracowałam w UK?? Generalnie., to mogę mieć nawet rekomendacje z tej pracy .. tylko jedyny szkopuł to ta wiza...

Gość kozibonk
nie wspisuj...lepiej nic nie miec w cv niz miec praca na czarno

Gość nie wpisuj, bo praca
na czarno jest oszustwem, więc potencjalny pracowdawca moze być przeświadczony, ze też go oszukać itp. itd. No ja nie zatrudniłabym cię gdybyś mi powiedziała ze pracowalaś nielegalnie.

bo to tak jak z przerwanymi studiami. Lepiej nie wpisywac ze studiowales i przerwales bo na rozowie wyciągną od ciebie dlaczego przerwałeś, dlaczego nie wróciłeś na studia, a może jesteś za głupi? a może cie wywalili? :classic_cool:

Gość kozibonk
nie wspisuj...lepiej nic nie miec w cv niz miec praca na czarno

Gość cabin_crew2010
nie wiem czy wiecie, ale jest mozliwość dla studentów wyjechać przez biuro, wtedy dostaje się tymczasową wizę studencką z tymczasowym pozwoleniem na pracę... tyle,ze ja nie chciałam przepłacać i takie papiery okazały się zbędne.. a teraz jestem w kropce Miałam zamiar napisać coś w stylu, że work&travel no ale perfidnie mam w paszporcie wizę turystyczną...A jak mnie spytają co robiłam poprzez ostatnie 3 wakacje? Nie chce wyjść na jakiegoś leniucha co nic nie robi bo ciężko pracowałam, uczyłam się języka i właśnie to doświadczenia między innymi skłaniają mnie do aplikacji do tej pracy... Więc uważam , że to jest ważne..no ale z drugiej strony takie linie to poważna instytucja..może im się nie spodobać, że pracowałam na czarno.

Gość red_pepper
Zmien paszport

no to może spróbuj wpisać tą pracę? bo rzeczywiście 3 lata nieróbstwa też nie będą na twoją korzyść... a nóż widelec :P wybór należy do Ciebie :) albo popytj na innym forum, ludzi z podobnym doświadczeniem :)

Gość and what
Pytasz sie, dlaczgo lepiej wpisac, ze np w UK? Dlatego, ze to jest panstwo europejskie :) a poniewaz polacy naleza do unii to lepiej z praca :) W USA to wiadomo, ze wieksza czesc naszego polskiego spoleczenstwa robi na czarno a to niezbyt dobrze wyglada w cv.

Gość cabin_crew2010
nie skończyłam studiów, tzn jestem na ostatnim semestrze i piszę właśnie pracę inż. Ale nigdy nie przerwałam i przerywać nie mam zamiaru. Uważacie, że nie ma opcji , żeby taki poważny pracodawca nie docenił takiego doświadczenia? Wiem, że to jest ryzyko ale... Czy mogę mieć z tego jakiekolwiek inne konsekwencje niż nie dostanie pracy?

Gość cabin_crew2010
nie zmienię paszportu bo zależy mi na wizie która jest ważna jeszcze przez prawie 7 lat! Chciałam napisać, że w ramach programu work&travel pracowałam w USA przez 3 kolejne sezony. Z rekomendacją z miejsca pracy( prawdziwa o dziwo :)) nie powinni się czepiać a sprawdzanie paszportów to wydaje mi się już na innym etapie czyli kiedy zostanę ewentualnie przyjęta i będą potrzebowali moich papierów do załatwiania formalności. Ale na pewno nie będzie tak,ze na rozmowę kwalifikacyjną z paszportem nie sądzicie?

absolutnie nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wspominaj o niczym jesli nie masz na to papaierow. aplikujesz moze do rajana? pracowalam w ryanair. na kursie byla laska ktora cos takiego wlasnie zrobila i wyleciala jak prosius ja przeswietlil. nie ma absolutnie opcji by cos sciemniac bo wysledza wszystko. moich pacodawcow szystkich obdzwonili nawet z tych prac tymczasowych jednomiesiecznych. musisz miec 5 lat wypelnionych praca, nauka czymkolwiek i wszystko potwierdzone papierem

Gość cabin_crew2010
cholera a jak nie mam papierów na większość prac? bo pracowałam jeszcze w Polsce jako kelnerka, legalnie i to by w sumie było na tyle. A jak się zorientują , że nielegalna praca to nie ma opcji, żeby przyjęli? Nie składam do raynair, bo muszę jak na razie bazować w wwa. Możesz mi powiedzieć coś więcej o takich rekrutacjach? Jak się przygotować? I co jak spytałam co robiłam przez ostatnie lata a ja, że nic?

w sumie to niewazne czy rajan czy wizzair czy co innego. linie lotniecze wszedzie maja te same standardy kontrolne. praca nielega;na, lub ktorej nie mozesz udokumentoac nie wchodzi w gre. sama mialam taki problem, bopracowalam na czarno w grecji jako kelnerka no i mialam szcescie bo koles z kontroli byl polakiem i to dosyc milym wiec zapytalam go wprost co z tym fatem zrobic. -nie pisac o tym w ogole. powiedzil wprost bo to nie przejdzie. a jak aplikujesz do inncyh linii to hm...szczerze to tylko rajaner przyjmuje ludzi bez doswiadczenia w liniach , ludzie ida do rajana najpierw dwlasnie by to doswiadczenie zdobyc, potem sie przenosza do inncyh linii. a co do rekrutacji-najwazniejszy jest jezyk, potem osobowosc dopiero, a jesli o nia chodzi to wiadomo usmiech, komunikatywnosc, nie wiem jak w innych liniach dokladnie wyglada rekrutacja ale my milelismy test jezykowy i jakis tam wywiad odnosnie wlasnie pracy. a ty nie masz zadnej pracy ktora moglabys udokumentowac?

Gość cabin_crew2010
heh miesiąc czy 2 pracy jako kelnerka w wwa....i jeszcze jakieś hostessowanie i to wszystko nawet praktyk studenckich nie mam bo jakbym się załapała do linii to by mi to uznali jako praktyki...nie wiem co zrobić. Chodzi mi głównie o to, że to są 3 sezony letnie z rzędu więc nie wpisując tego mam ogromną lukę w cv. Jeśli mnie spytają co robiłam przez ten czas to co odpowiem?

ja tez mialam takie luki przez prace na czarno i zmyslilam ze opiekowalam sie w tym czasie choroa babcia:) zawsze mozesz cos takiego napisac. a co do prac jeszcze czy oni nie mowili wam ze beda sie kontaktowac z waszymi bylymi pracodawcami?

Gość cabin_crew2010
szczerze, to ja jestem dopiero na etapie orientowania się w tym wszystkim, jeszcze nie złożyłam żadnej aplikacji i teraz się waham... Bardzo bym chciała się dostać do jakichkolwiek linii, rajana odrzuciłam z tego względu, że nie ma możliwości stacjonowania w warszawie a ja kończę studia i jednak trochę muszę tu być. Kurcze możemy pogadać gdzieś na gg , bo widzę, że jesteś obeznana w temacie i mogłabyś mi to trochę przybliżyć. Byłabym bardzo wdzięczna. moje gg: 6059593

Gość bierna do czasu
Sprawdzanie, dzwonienie do pracodawcow !!!!!!!!!!!!!!!!! pierwsze slysze ;). Ja jestem stewardessa na trasach miedzykontynentalnych. W moim cv wpisalam moja siostre jako pracodawce (ma swoja firme). Wpisalam, ze pracowalam od 2 roku studiow. Mam potwierdzenie, ze NIKT Z LINII LOTNICZEJ NIE DZWONIL DO MOJEJ SIOSTRY tzn. "mojego pracodawcy" ;) :)

Gość cabin_crew2010
no dobrze, wierzę, ale to nie była nielegalna praca za granicą , o której mam potwierdzenie w paszporcie,ze nie miałam na nią pozwolenia... Dla jakich linii pracujesz?? Mogłabyś mi przybliżyć proces rekrutacji? Byłabym bardzo wdzięczna..