Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mannila546

przeziębienie w ciąży - jak leczyć?

Polecane posty

Gość Mannila546

Cześć dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i przypałętał się do mnie katar okropny oraz gardło bolące, wiem, że w ciąży mało które preparaty wolno stosować, najlepiej przeleżeć przeziębienie, w aptece dali mi propolki, które pomogły mi już po jednym dniu stosowania i bólu gardła się pozbyłam - oby już na stałe. Jednak katar jest taki uciążliwy, że musiałam iść do lekarza, bo nie nadaję się do pracy, lekarz przepisał mi Esberitox N na infekcje górnych dróg - czy któraś z was to brała? Twierdził, że to najbezpieczniejszy lek dla mnie.

sama mam ten problem :( mecze sie od tygodnia, do tej pory same naturalne sposoby. Bolu gardla sie pozbylam, ale katar nie daje mi zyc. do tego ta pogoda :( jak przez najblizsze dni nie bedzie lepiej to ide do lekarza. no i po skonczeniu 3 miesiaca koniecznie musze sie zaszczepic. pozdrawiam i duzo zdrowka!

Gość Mannila546
czyli ja już mogę się zaszczepic? Myślałam, że w ciąży nie można, w sumie nie wiem czemu tak myslałam :P

Kobieta w okresie ciąży powinna szczególnie unikać następujących szczepień przeciwwirusowych: szczepienia przeciw WZW A, szczepienia przeciw WZW B, szczepienia przeciw grypie, szczepienia przeciw odrze. oraz następujących szczepień przeciwbakteryjnych: szczepienia przeciw błonicy, szczepienia przeciw gruźlicy, zachować ostrożność w przypadku szczepień przeciw durowi i paradurowi. na co bedzisz się szczepic ?

Gość Mannila546
czyli na grypę nie można, to może inaczej spytam - na co mogę?:D a i jeszcze jedno pytanie może któraś z was brała jakiś lek dozwolony w ciąży i chciałaby go polecić innym borykającym się z przeziębieniem ciężarnym?:)

Szczepienia podczas ciąży powinny być ograniczone jedynie do wskazań życiowych (np. szczepienie przeciw wściekliźnie) lub pilnych wyjazdów w tereny zagrożone infekcjami (żółta febra, cholera) http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,5809626,Sposob_na_przeziebienie_w_ciazy.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f3df74bd908255&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=120

Gość Mannila546
a co z lekami w ciąży? które są na pewno bezpieczne?

przejdź się do lekarza po prostu.. ale apap możesz brać.. bioparox do gardła/nosa choć to antybiotyk