Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyjazd za granicę...

Wyjazd za granicę na stałe.

Polecane posty

Drogie mamy! Rozważam z mężem wyjazd z tego chorego kraju. Mój mąż zna bardzo dobrze angielski. Ja mam wykształcenie medyczne. Mamy 8miesięcznego syna. Nie widzimy przyszłości w tym kraju. Czy warto wyjeżdżać? Jak to zorganizować z małym dzieckiem? Zastanawiamy się pomiędzy Anglią a Holandią. Napiszcie jak to było u Was. Czemu zdecydowaliście się na emigracje? Jaki kraj wybrałyście?

Gość mam pytankooo
wyjechałam w wieku 22 lat z chłopakiem do UK. tu się pobraliśmy, urodziłam dziecko i jest nam tu dobrze, nie mamy zamiaru wracać do polski :)

Gość mam pytankooo
wyjechałam w wieku 22 lat z chłopakiem do UK. tu się pobraliśmy, urodziłam dziecko i jest nam tu dobrze, nie mamy zamiaru wracać do polski :)

Gość mama 15 miesiecznego synka
Ja mieszkam 10 lat w Holandii i moge ci powiedziec co niecco o tym kraj jesli chcesz. Tutaj poszukuja pielegniarek, lekarzy i informatykow. W tym zawodzie zawsze znajdzie sie prace, ale wiazac swoje plany z tym krajem na dluza mete to niestety, ale trzeba nauczyc sie jezyka. Zreszta zawsze tak jest jak czlowiek decyduje sie na emigracje.

Gość uteraku
ja zdecydowalam sie na NIemcy i nie zaluje tej decyzji. Mam dobra prace, choc na poczatku to mycie garow bylo w restauracji. Mieszkam juz 15 lat i dobrze mi tu, zadomowilam sie na dobre i nie tesknie za polska.

jestem dyplomowaną pielęgniarką z wykształcenia. Poznałam mojego męża w UK. Było to parę lat temu.Pojechałam na wakacje do pracy, jako studentka aby zarobić parę groszy. Od tamtego czasu wiem, że w Anglii jest coraz gorzej dla Polaków. Ceny rosną, natomiast pensje stoją w miejscu.

Gość Ja od 8 lat mieszkam w Anglii
Decyzja o wyjezdzie z Polski byla najsluszniejsza decyzja w naszym zyciu,mam 4 dzieci ktore w Polsce nie mialyby dobrego startu a tu najstarsza corka juz jest na uniwersytecie, jesli znacie jezyk to nie widze problemu,nie zastanwaiajcie sie tylko wykjezdzajcie z tego kraju popapranego.

mama 15 miesiecznego synka--> jak wygląda zaplecze socjalne dla rodzin? Czy siedząc w domu z dzieckiem mąż jest w stanie utrzymać rodzinę?

opisze Ci z punktu widzenia kumpeli i kumpla mieszkających w Anglii. czy warto - to zależy jakie macie perspektywy tutaj i tam. z wykształceniem medycznym prace znajdziesz na pewno, nie wiem jak Twój mąż. zarobki wbrew pozorom - przynajmniej Twoje - beda proporcjonalnie do kosztow życia podobne do polskich, tyle ze jakies tam "dobra ekskluzywne" beda latwiej dostepne - typu wycieczka zagraniczna czy telewizor. jak to zorganizowac z malym dzieckiem - przede wszystkim niech chociaz jedno z was znajdzie tam prace. myślę że Tobie bedzie łątwiej, chociaZ - podkreslam - nie wiem co robi twój mąż, moze sie okazac odwrotnie. lekarzom i farmaceutom czesto na start proponuja mieszkanie wiec bedzie OK. no i co, i jedziecie. a co na miejscu bedzie to juz sie okaze. kolega wyjechany mial w momencie wyjazdu jedno dziecko, obecnie ma juz trójkę i dają sobie radę normalnie, bez szaleństw finansowych, ale normalnie. choc przypuszczam ze z ich wykształceniem w Polsce żyliby podobnie :D jak sie zyje - wszystko zależy. generalnie - niestety - samotnie dość.

4 dzieci to fajna gromadka :D mi się marzy już drugie, ale nie ma warunków. Malutkie mieszkanko, zero szans na kredyt na dzień dzisiejszy. Dopadł nas dół na wizję życia w tym kraju.

Gość mama 15 miesiecznego synka
WYjazd - social jest bardzo dobry. Dodatek 200 E raz na 3 miesiace dostaja wszyscy (na jedno dziecko, im wiecej dzieci tym wyzszy dodatek, im dziecko starsze tym rowniez rosnie). Jest onny dodatek dla rodzin, w ktorych dochod nie przekracza pewnej sumy (ale nie znam tu szczgolow), Panstwo rowniez pokrywa duza czesci oplat za zlobki, nianie itd. Generalnie maz jest w stanie utrzymac rodzine, ale wszystko zalezy od jego wyksztalcenia, zawodu, zarobkow, poziomu zycia (wiadomo).

Gość gość
Nie radze do UK, ktos napisal, ze z doswiadczeniem medycznym dostaniesz tu prace... to nieprawda. Teraz sa ciecia w NHS, ludzi zwalniaja, albo obcinaja im wynagrodzenia. Tutaj twoje doswiadczenie sie zmarnuje, bo agencje cie wysla do opieki nad osobami starymi...za minimum wage...

Gość gość
A i w UK benefitow tak odrazu nie dostaniecie, teraz trzeba czekac pare miesiecy, a za 900 funtow na miesiac, bo tyle zarobi 1 osoba na full time (o ile zdobedzie taka prace, bo teraz zazwyczaj na part-time zatrudniaja, albo kilka godzin).

Gość gość
Przyjedźcie do Niemiec. Jako pielęgniarka znajdziesz prace na pewno. A co robi mąż? Na dziecko dostaniecie 184 € na miesiąc a jak mało będziecie zarabiać to dodatek do mieszkania. Po czasie przywykniecie. Mnie samej na poczatku było dosyć cieżko, ale teraz po latach jest coraz lepiej, chcemy sie budować i mieć następne dziecko. Np u meza w pracy ciagle szukają pracownikow i jakoś szału nie ma z bewerbungami, wiec pracy jest tu duzo w Niemczech, jak jest w Anglii to nie wiem, z tego co czytam to ludzie narzekają.

Gość gość
Temat z przed 4 lat

Gość gość
Mieszkam w szkocji, wyjechalam bo jestem specjalista w dziedzinie w ktorej w polsce nie znalazlabym pracy. Moj maz jest anglikiem mamy mala coreczke. Tesknie strasznie za polska i za rodzicna. Moi rodzice nie czuja sie juz najlepiej a ja jestem daleko. Moje dziecko zna dziadkow ze skypa i z wizyt dwa razy w roku. Tesknie za przyjaciolmi. I szczerze wolalabym zyc w malym mieszkanku w polsce niz tutaj. Ale to moje spostrzezenia. Wiele ludzi jest bardzo zadowlonych z zycia w UK. W szpitalu poznalam polskie pielegniarki i mowily ze lubia tu pracowac.

Gość gość
Jestem zdecydowana w 100% na wyjazd na stałe z Łodzi do Anglii jednak bardzo mnie przeraża sama perspektywa przeprowadzki. Poradźcie mi jak dokonaliście przewozu wszystkich swoich rzeczy z kraju do kraju? Ja biorę pod uwagę taką opcję http://www.gron-tour.pl/59/lodzkie bo w 3 tonach na pewno się zmieszczę, ale może są jakieś inne opcje? Mam trochę szpargałów, z uwagi na wyjazd muszę opróżnić całkowicie mieszkanie które do tej pory wynajmowałam więc albo rzeczy wyrzucę, albo zabiorę ze sobą.

Gość gość
Ja 3 lata temu kupilam sobie z chlopakiem dowody i prawka z fastidcard com Angielskie i polecielismy i teraz nie zalujemy. Super nam sie uklada, pracy jest sporo takze ok :)

Gość gość
Ja wyjechałam już daaaawno do Niemiec. Mieszkam w górach w malowniczej miejscowości. To moje miejsce na ziemi. Do polski nie wrócę i gdyby nie rodzina to nawet bym nie odwiedziła tego kraju.

Gość gość
Ja mieszkam rowniez od 4 lat w Niemczech, Mam prace poznalam Chlopaka i za nic nei wroce do Polski :)

Gość gość
A mi się aż zimno robi, gdy czytam o takich przeprowadzkach. Miałabym nie mieszkać w moim kraju? Dziecko miałoby nie słyszeć dookoła naszego języka? To byłby dla mnie niewyobrażalny koszmar. Nie mogłabym mieszkać nigdzie indziej niż w Polsce. Kocham nasz kraj i naszych rodaków.

Gość gość
wyjechalam 22 lata temu , tutaj urodzilam 2 dzieci i tutaj jest moj dom

Gość gość
gość dziś Aż mi się zimno zrobiło, jak cię przeczytałam! Miałabym mieszkać w tym chorym katolandzie? Z nakładką pisdzielską? dziecko miałoby od małego być indoktrynowane gdzie tylko się da? Miałabym 2 razy płacić za dostęp do lekarzy i badań (albo czekać miesiącami na podstawowe zabiegi i badania)? Miałabym zarabiać 1/5 tego, co tutaj przy praktycznie takich samych cenach? Miałoby mnie nie być stać na normalne mieszkanie, tylko musiałabym się gnieździć w klitce 50m2 albo kątem u teściów? Nie mogłabym mieszkać w Polsce, nie w takiej, jaka ona obecnie jest i jeszcze długo będzie.

Gość Gosc

Witam mam pytanie jestem w 30 tygodniu ciazy I chcialam wyjechac z polski do holandii bardzo mi zalezy na odpowiedzi wasze bo jestem w kropce ?

Gość Gosc

Z partnerem chcemy wyjechac bo tutaj w polsce ciezko I wybralismy holandie  a ja mam wszyskie badania tutaj w polsce zrobione I ubezpieczenie w pup  czy mozna czekam na odpowiedzi wasze?

Gość Ambra
Dnia 15.11.2010 o 21:32, Gość wyjazd za granicę... napisał:

mama 15 miesiecznego synka--> jak wygląda zaplecze socjalne dla rodzin? Czy siedząc w domu z dzieckiem mąż jest w stanie utrzymać rodzinę?

Z Twojego pytania wynika, że mąż siedząc w domu utrzyma rodzinę. Ty, rozumiem, idziesz do pracy? :))))) Polska język, trudna język.