Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ytr

Historyczne.

Polecane posty

Co możecie polecić w temacie ksiażek z historią w tle? Coś w stylu Cukierni pod amorem - niby fabuła, niby opowieść o czymś innym ale bardzo nawiązuje do historii.

Gość plik
Ale do prawdziwej historii?

Gość alskakdosdq
"kacper ryx" kryminal z historia w tle. Fajna ksiazka

plik czy zwrot "książka z historią w tle" wskazuje na to, że tym tłem ma być wymyślona historia? No chyba nie, jasne, ze chodzi o prawdziwą historię. A jeśli chodzi o książki w stylu "Cukierni pod amorem" to ciężko odnaleźć mi współczesną książkę, która skupiałaby się w takich detalach na pokazaniu nie tyle wydarzeń z dawnych lat a rzeczywistości i codzienności jaka panowała w poprzednich wiekach.

Gość efgfegthgtwr
wiewiora, ryxa przeczytaj:) tylko pierwsza czesc. Mysle ze dobrze odzwierciedla czasy o ktorych opowiada

Gość plik
Wiewiórko, ależ kto Ci takich głupot nagadał?;) Nieważne kto - nie miał racji :) Książka z historią w tle nie musi być książką wzorowaną na prawdziwej historii. Może być fikcją, nawiązującą tylko czasowo do wydarzeń historycznych. Książka nie musi być autentyczna historycznie, fabuła może nawiązywać. Tyle. Poza tym, nie Ty jesteś autorem tematu, więc raczej nie bardzo możesz wiedzieć "co autor miał na myśli" a wypowiadasz się w jego imieniu,a pytanie skierowane było właśnie do autora ;)

Ale nie kłóćcie się w moim wątku :) Owszem sama fabuła książki nie musi być prawdziwa. Chodzi o historyczne tło. O nawiązanie do prawdziwych, historycznych wydarzeń. Jak w Potopie Sienkiewicza :)

Gość ev-o-ny
Może film Pearl Harborn? Albo Bardzo długie zaręczyny?

Gość plik
Pearl Harbor, bez enki :)

Słowo "tło" wskazuje na to, że to własnie tylko to tło ma być historią tak? Czyli cała fabuła może być wymyślona a tylko tło ma odzwierciedlać prawdziwe wydarzenia, więc nikt żadnych głupot mi nie nagadał. A jeśli chodzi o autora tematu to widzę, że jednak rozumiem co miał na myśli:) I widzę, że Ty też dobrze wiesz co miał na myśli więc po co było to pytanie? I nie chcę się kłócić, zastanowiło mnie tylko jak historia w ten sposób ujęta (jako realia przeszłości) mogłaby być nieprawdziwa?

wiewiórko a czytałaś Trylogię Sienkiewicza? To jest książka z historią w tle która w swojej fabule - oprócz kilku wydarzeń historycznych nie ma nic wspólnego z prawdą. :) I taką książką jest też Cukiernia pod Amorem. I o takie książki mi chodzi.

Gość plik
A na co może wskazywać tytuł?;) Film z tłem historycznym - film, bo książka, na której film jest oparty, ma chyba inny tytuł?

Gość ev-o-ny
Główna bohaterka jest narzeczoną żołnierza. Akcja toczy się w czasie I wojny światowej. Narzeczony jest uznany za zaginionego na froncie.

ytr mówisz o książce Mariusza Wolnego pt."Kacper Ryx"?! Rzeczywiście nie czytałam, ale słyszałam, że to dobry kryminał.

Hm. Ja? Ja mówiłam o Trylogii Henryka Sienkiewicza ;) To znaczy: Potop Pan Wołodyjowski i Ogniem i mieczem. Takie książki które się czyta w podstawówce. No może teraz w gimnazjum. W każdym razie są w kanonie klasyki polskiej ;)

Gość plik
;) Poza tym, wątek historyczny w kryminale?;)

Gość ev-o-ny
A pewnie że są wątki historyczne w kryminałach/sensacjach - chociażby w Raporcie pelikana czy w Żywiole ognia :)

Jaki wątek historyczny jest w Żywiole ognia?

Gość plik
Może teoria wielkiego wybuchu?;)))

Gość ev-o-ny
Atak na World Trade Center i "wojna z terroryzmem" :)

Gość YesBook
Cześć Wam! Ja także uwielbiam czytać książki. Wiele wspaniałych ksiązek do przeczytania znajduję na portalu Yes-Book. Użytkownicy pisża tam wspaniałe recenzje. Dzięki tej stronie odkryłam wiele wspaniałych ksiązek :) Historyczne książki z pewnością też tam znajdziecie :) Pozdrawiam Was

Z takich całkowicie historycznych bardzo polecam "Gułag" A. Applebaum - oczywiście po tytule wiadomo o czym ta książka opowiada, dodam tylko, że w bardzo dokładny i pozbawiony łagodności sposób. Uwielbiam też właśnie takie powieści z historią w tle, i z takich polecam "Bikini" J. Wiśniewskiego.

Ooo, pierwsze słyszę o takim tytule choć autora oczywiście znam.

to kilka zdań o Bikinii: Wiśniewski wprowadza nas w świat II wojny światowej. Fakty historyczne, stanowiące tło opowieści, jednocześnie są niemalże wyznacznikami losu bohaterów. Anna mieszka w hitlerowskich Niemczech. Despotyczne rządy Hitlera dotykają jej rodzinę i przyjaciół tak boleśnie jak inne ofiary terroru. Rodzina Anny przez dwa lata ukrywa żydowskiego chłopca, ojciec Anny ginie na froncie, matka umiera podczas bombardowania Drezna. Zagubiona Anna fotografuje miasto, którego już nie ma; fragment kuchni, płaczące dziecko, żołnierza z kikutem ręki Te zdjęcia okażą się potem przepustką do lepszego świata, "wizą" do Stanów Zjednoczonych, rekomendację, dzięki której bez wahania przyjmą ją do największej amerykańskiej gazety.