Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ełłiołł

Z czego i jak przyrządzić takie smażone plastry mięsa w sosie??

Polecane posty

Gość ełłiołł

Próbowałam czegos takiego w miejscu, gdzie samemu można wybrać jedzenie i na koniec ważą i sie płaci. Pytałam co to i mi powiedziano, że pieczeń ale to nie była takie pieczeń z wielkiego mięcha tylko takie usmażone smaczne plastry mięsa duszone w sosie, tak mi się przynajmniej wydaje. Robicie coś takiego, może ktos się podzieli przepisem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ełłiołł
pytając z czego mam na myśli konkretny rodzaj mięsa. Mam w domu szynkę i zastanawiam się czy z tego by wyszło, jak to przyprawić i ile piec/dusić żeby wyszło mięciutkie rozpływające się..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szyneczka
kawałki tej szynki dajesz do rondla,trochę tluszczu(ja daje margaryny) posypuję solą ,pieprzem ,przyprawa do mięsa z knorra,kilka ziarenek ziela ang, listek laurowy ,zamykam przykrywką i w piekarniku duszę ok, jednej do póltora godz,miedzyczasie sprawdzam dolewam wodę ,pod koniec posypuje jeszcze zupą cebulową dodaje śmietanki kremowej i na 10 min,do pieca ,zawsze wychodzi pyszne miekkie i soczyste dziś też miałam i makaronik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ełłiołł
A rozbijasz to mięso? Mam wszystkie składniki o których napisałaś oprócz tej zupy cebulowej. Tylko nie dysponuje takim rondlem dużym, mam zwykłe garnki i patelnie, ewentualnie naczynie żaroodporne ale niewielkie, wejdą z 4 plastry a mam ich 7 takich sporych, kłaść jedne na drugie? Myślałam, ze to na patelni przyrządze hmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upp niech ktoś napisze
albo chociaż poproszę o nazwę to poszukam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię trochę inaczej, no i chemii żadnej nie daję, bo w tym przepisie powyżej to niestety, ale sztuczność nad sztucznościami z szynki też Ci wyjdzie, ale bardziej suche takie, chociaż w sosie - to w sumie nie przeszkadza najsmaczniejsze, ale i najbardziej tłuste takie "kotlety" sa z karkówki nie rozbijam mięsa, tylko kroję w cienkie plastry, obsmazam na oleju z dwóch stron, potem przyprawiam i w tej samej patelni (może być rondel, wok, garnek z szerokim dnem) zalewam wodą, dodaję przyprawy, które lubię lub gotowe mieszanki i na małym ogniu dusze do miękkości na koniec dodaję śmietany trochę, nie zagęszczam, bo nie lubię zawiesistych sosów, ale jak ktoś chce, to można chlebem, albo w ostateczności mąką mięso układam w dwóch warstwach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karkówka, szynka albo łapatka
sie nadają. zrób jak Ewa pisze. Do smażenia nie używaj margaryny - to zabójcze jest (kwasy trans) tylko smalec lub olej/oliwa. Zamiast zupy ebulowej można dodac pokrojona w plastry cebule - ona sie rozgotuje i zageści sosik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewka a wegeta w twoich
zeberkach to rozumiem naturalna ? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ełłiołł
Dzięki Ewa, zrobiłam z Twojego przepisu :) smaczne nawet wyszło tylko zagęściłam łyżką mąki sos. Śmietana zawsze mi się zwarzy nie wiem czemu, nawet jak ją zachartuję gorącym wywarem :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dccok
Czasem pomaga posolenie śmietany przed dodaniem do gorącego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×