Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdumionaaa@

Praca - czy skladacie sie na to?

Polecane posty

Gość zdumionaaa@

Witajcie. Mam pytanie. Otoz pracuje za minimum krajowe, na umowe zlecenie. W pracy notorycznie nie ma recznikow, papieru toaletowego. Przynosze swoje. Mam swoj kubek, swoja kawe, swoja herbate. Ostatnio szef wymyslil ze skladamy sie na kawe i herbate... o ile wiem w innych firmach szef kupuje mydlo, papier, picie. No w sumie to mydlo jest, recznik moge miec wlasny. Ale pije inna herbate, kawe niz wszyscy. Nie chce sie skladac, bo i tak bede musiala kupic dla siebie. Przesadzil?

Gość facet z ...
Cześć Czy Ty wycierasz pupkę papierem toaletowym po zrobieniu kupki w pracy ?

Gość zdumionaaa@
A czy powinnam skladac sie na kawe i herbate? Czy moge argumentowac ze mam i pije swoja :( troche mnie zszokowal

powiedz ze masz swoja i sie nie skladaj, bez przesady. jesli zlozycie po rowno na cukier , kawe , mleko do kawy, herbate to wypadaloby by rowniez wydzielac pracownikom porcje, zeby nikt nie zuzyl wiecej:O

Gość zdumionaaa@
Ja jako jedyna w ogole nie slodze, nie pije zwyklej herbaty ani kawy rozpuszczalnej

Gość PYTANIE DO zdumionej
Czy często robisz kupkę w pracy ?

Gość zdumionaaa@
up

Gość zdumionaaa@
up

Gość zdumionaaa@
Ojej. Po raz pierwszy podszywacz podbil mi temat :)

Gość zdumionaaa@
Podbiłem Ci temat, bo Cię polubiłem, kotku.

Gość zdumionaaa@
up

Gość zdumionaaa@
up

Gość 54415614614
nie zwracaj uwagi na szefa. powiedz, ze sie nie skladasz bo przynosisz sobie swoje i juz. a papier toaletowy to powiedz szefowi, ze na to wlasnie mozesz sie zlozyc

Gość zdumionaaa@
Dziekuje, kolego, ale chyba nie ma po co - nikogo temat nie interesuje.

Gość Mam pomysł
w życiu!!! Ja od razu powiedziałabym, że nie złożę się z prostego powodu: nie pijam kawy, nie widzę więc powodu dawać pieniędzy na coś czego nigdy nie tknę. Herbatę też pijam tylko swoją ulubioną. Mogę złożyć się jedynie na cukier i papier toaletowy tudzież ręczniki jednorazowe i to tyle.

przeczytaj sobei Wasz regulamin pracy - tam powinno to byc opisane - jesli nie ma to obowiazuja przepisy ogolne prawa pracy - tam wszytsko, co zapewnic musi firma w zaleznosci od ilosci pracownikow

Gość zdumionaaa@
A jakie sa te przepisy ogolne? Dodam ze coraz bardziej mnie to irytuje...

Gość zdumionaaa@
Podbiłem Ci temat, bo wyglądasz na fajną dziewczynę.

Gość zdumionaaa@
up

uwazam ze nie musisz sie tlumaczyc, wystarczy powiedziec ze pijasz co innego. skoro nie pijasz rozpuszczalnej to z jakiej paki masz ja innym fundowac

Gość zdumionaaa@
up

Gość zdumionaaa@
Dziekuje za podbijanie. Wydaje mi sie, ze troche glupio tak odmawiac. A czy sa jakies zasady, dotyczace tego, co ma zapewnic firma?

pamietam, ze jak bylam kilka lat temu na stazu w banku to babki z pokoju skladaly sie na cukier, herbate itd. ja przynosilam swoja, bo tak bylo dla mnie wygodnie

Art. 232 Kodeksu Pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku Dz. U. nr 60, poz. 279; 1 pkt. 2 pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania prac. 4.1 pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym: 1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (BGT) powyżej 25C, 2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000, 3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 C lub powyżej 25C, 4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187kJ) u kobiet, 5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28C 4.2 Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspakajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt. 1- napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. 5. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opini przedstawicieli pracowników. 6.1 Napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. 6.3 Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej 13.1 Rozporządzenia MpiPS z dnia 27 września 1997r w sprawie ogólnych przepisów BHP (Dz. U. nr 169, poz. 1650 z 2003 r. ) Pracodawca jest obowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej do picia.

i jeszcze: Kodeks Pracy w Art. 233. [Środki higieny] mówi: Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom odpowiednie urządzenia higieniczno-sanitarne oraz dostarczyć niezbędne środki higieny osobistej, a także zapewnić środki do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

Gość zdumionaaa@
up

Gość zdumionaaa@
Ja ich moge czestowac, skladka 2zl, ale do tego - imieniny po 20zl - jesli ktos je ma - na alkohol (do picia wspolnie), jesli ja mam - zamowic ciasto i pizze dla 10 osob. Jesli ktos bierze slub, skladka 100zl. Nie ma lodowki, jest czajnik elektryczny (przez miesiac uzywalam grzalki do grzania wody wlasnej z domu bo nic nie bylo). Nie ma sprzataczki, mamy miec dyzury - kazdy tydzien kto inny sprzata - ja sprzatalam miesiac, a od 4 zamiatam i myje umywalke bo nikt tego nie robi, raz kolega umyl WC.

Gość zdumionaaa@
Umylabym je ale nie ma rekawiczek. Wiec kupowac chocby dla siebie mydlo (jedno przynioslam), recznik, papier, rekawiczki do mycia wc, kawe, herbate... :o