Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoneczka ania

ciaża a bóle brzucha , normalne???

Polecane posty

Gość zoneczka ania

W tym tygodniu dowiedzialam sie ze bede mamą :-) bardzo sie cieszymy. w przyszlym tygodniu mam umowiona wizyte u lekarza.Boje sie jednak ze cos jest nie tak bo brzuch mnie czesto boli tak jakbym miala dostac okres.bol jest mocny i trwa krotko ale powtarza sie....czy to normalne???Powinnam sie martwic ze cos jest nie tak z ciążą?

Gość anikaaaaa
hej:) ja jestem w 5 tygodniu czyli tez nie dawno:) mnie boli brzuszek, juz jeste po pierwszej wizycie u ginki:) to w naszym stanie ejst normalne, macica sie powieksza, rozpulchnia, i sienieje szyjk amcicy... mozemy odczywac takie bóle. ale dla mnie one sa cudowne bo wiem ze dzieja sie we mnie ''wielkie zmiany'' :) pozatym cholernie mnie bola piersi, gorzej niz przed @...takze nie martw sie niczym, jest wzystko ok:)

Gość zoneczka ania
dzieki:-) bo juz sie martwilam :-) tez mnie bola piersi i powiekszyly mi sie bardzo mimo ze to sam poczatek ciazy :-) tak sie ciesze ze wszystko w porzadku :-)

Gość anikaaaaa
nie mart sie niczym bo to tylko nam zaszkodzi:) ja juz sie staniki nie mieszcze zadne...chodze bez ale jest jesczze gorzej bo mi ''podsakuja'' i bola jeszcze barzdiej:( ale co to za ból, nic w porównaniu do porodu ale tym tez sie nie przejmuje:) gorzej mnie martwi bo mam zeba do wyrwania...dolna 6 i mam nadzieje ze przed 4 miesiacem nie zacznie mnie bolec bo bedzie tragedia podobno teraz nie powinno sie an pczatku wyrywac zebów tylko w drugim trymestzre...

Moim zdaniem kazdy bol brzucha w ciza jest niebezpieczny i powinien byc skonsultowany z lekarzem. Ja na poczatku ciazy tez mialam takie bole ( jak na okres) a zarza potem wyladowalam w szpitalu na podtrzymanie. Dzieki Bogu tylko na 2dni po otzymaniu zastrzyku bol ustapil jak reka odjal. Powinnas juz dzis isc do lekarza, lepiej na zimne dmuchac niz potem pluc sobie w brode ze sie nic nie zrobilo. Mozesz jechac do szpitala polozniczego w swoim miescie. NIC NIE ZAPLACISZ A cIE PRZEBADAJA.

Gość anikaaaaa
wlansie ja sie konsulowałam ze zpitalem... jezeli nie ma krwawienia ani plamienia to jest normalne tuz po zapłodnieniu we wczesnej ciąży!!! powod podałam wyżej... chyba ze bole s bardzo mocne, nie daaja spac, jest temperatura i krwawienia wtedy tak jak mówisz. nie strsz dzieczyny, bo jak zachodzisz w ciąże to macica sie ropzulhnia i msi trozke bolec... sa rózne bóle!!!

Gość zoneczka ania
ja niem mam wogle plamien tylko od czasu do czasu zaboli... :-) mysle ze to nic powaznego bo bol nie jest taki straszny....choc boli troche bardziej niz przy okresie :-) w tym tyg ide do lekarza.Mysle ze nie ma potrzeby wczesniej sie wybierac :-)

Gość Sylwiiaa4470
Hej dziewczyny! Ja też chyba jestem w ciąży.Mówię chyba bo nie byłam jeszcze u ginekologa ale test ciążowy wyszedł pozytywnie i miesiączki nie mam od ok.3 miesięcy.Często też łapią mniebóle brzucha.Tyle ,ze ja odczuwam to jakby takie ukłucia trwające ok.20sekund.Czy to jest normalne ?

Gość zalaman danielaaaaaaaaaaaaaaaa
jagoda ma rację. też miałam na początku bóle, żadnych nie powinno się ignorować. rozciąganie macicy rozciąganiem. potem dostałam plamień. bóli się nie bagatelizuje żadnych , jeśli ból jest mocny trzeba wziąść no-spę ale tylko po konsultacji z lekarzem. a jak wam mówią doświadczone matki to się słuchajcie, a nie róbcie z siebie najmądrzejszych w świecie.

też mam takie bóle:( dopiero na środę mam ginekologa, bo wcześniej nie a miejsca. boję się trochę. nie wiem, ale moim zdaniem kobieta w pierwszych tygodniach ciąży powinna mieć pierwszeństwo.

Gość zoneczka ania
ja nie potrzebuje lekow t o nie sa az takie bole...one trwaja chcwile wiec po co leki.nie staram sie robic na madrzejsza od was dlatego pytam czy to normalne.do lekarza ide w tym tygodniu, oczywiscie powiem o bolach.mysle jednak ze w moim przypadku jest to nic powaznego i jestem dobrej mysli:-)

Gość izka.87
ja tez na poczatku miałam bóle jak na okres w 8 tygodniu ciąży zaczełam krwawić i szybciutko do lekarza przepisał mi duphaston brałam go przez 3 miesiące a teraz maluch jest zdrowy i nic mi niezagrarza za miesiac rodze wiec dobrze by było jakbys juz szła do lekarza a nie czekała na termin jesli powiesz jakie masz objawy to cie przyjmie,bo to moze zagrarzac poronieniu:(

zoneczka ania no własnie robisz z siebie najmądrzejszą;/

Gość co to ma znaczyc? he?
do XanuniaX - o co chodzi, ze kobeta w pierwszych tygodniach powinna miec pierszenstwo do ginekologa? ciaza to stan naturalny i jesli wszystko jest dobrze to mozesz czekac, jesli zaczyszasz krwawic to IP w szpitalu. Ginekolog to nie lekarz na wylacznosc kobiet w ciazy... macie i tak cud miod w Polsce, bo za granica ciazy do 12 tygodnia nikt nie podtrzymuje.

w moim wypadku też niby lekkie bóle @ oznaczały stratę. W drugiej ciąży byłam mądrzejsza, nie czytałam for tylko od razu do lekarza. Na podtrzymaniu leżałam już 6 razy w szpitalu, ale dzięki temu jestem w 36tc. Bóle @ to skurcze i u jednej będą normalne i nie zaszkodzą, a u drugiej przy słabszej ciąży bez podtrzymania się nie obejdzie- ja należę do tej drugiej grupy

Gość izka.87
do to co ma znaczyć.dla mnie troche bez sensu że za granica tak puzno przyjmuja dziewczyny w ciązy to ja bym juz poroniła gdybym sie nie zglosiła,bez sensu.

może jestem trochę przewrażliwiona, ale takie jest moje zdanie. jakby mnie było stać żeby za każdą wizytę wydać 100 zł to chodziłabym prywatnie. i już następnego dnia po teście byłabym przebadana. w moim mieście w tym roku nie ma szans na dostanie się do lekarza jak nic sienie dzieje.

Gość zoneczka ania
minia 85 a nie mialas plamien? tylko od czasu do czasu skurcze? ja mialam taki skurcz w nocy i do teraz nie mam....zaczynam sie bac.chyba jednak wczesniej pojde do lekarza :-(

Gość co to ma znaczyc? he?
u mnie tez bole brzucha oznaczaly strate, ale ja mialam takie ostre bole, po prawej stronie, takie, ze nie moglam sie z lozka podniesc. Mieszkam za granica i nikt mi nic nie ratowal, ale i nie przeszkadzal, w sensie, zatrzymali mnie w szpitalu na noc, podawali kroplowke ze srodkiem przeciwbolowym i czekali co bedzie, beta nie rosla, pecherzyka nie bylo widac. Mowili, ze zdamy sie na nature. Natura zdecydowala, ze to jeszcze nie czas. teraz znow jestem w ciazy i odpukac wszystko jest ok (18 tc).

Gość zoneczka ania
ja rozumiem dziewczyny ktore zaczely krwawic tez bym szybko pojechala do lekarza bo to oznacza ze cos jest nie tak.Ale takie skurcze na poczatku ciazy sa podobno normalne jak w przypadku dziewczyny ktora pierwsza mi odpisala.Mimo to pojade dzis na wizyte prywatna zeby sie upewnic ze napewno wszystko w porzadku.umowilam sie na 15 bo wczesniej sie nie dalo :-(

zoneczka ania nie miałam ani w tamtej ciąży ani w tej. Na własną rękę możesz brać magnez. Nie martw się, bo może u Ciebie to właśnie macica się rozciąga. Ja tylko przestrzegam przed patrzeniem na inne osoby, bo to bardzo indywidualna sprawa

Gość zoneczka ania
co to ma znaczyc he bardzo ci wspolczuje straty.Ciesze sie ze tym razem wszystko jest u ciebie w porzadku.ja nie mam takich boli sa to raczej takie lekkie skurcze.Ostatni dostalam w nocy , narazie nie mam.Nie sa to bole ostre ani dlugie zeby potrzeba bylo brac leki po co skoro taki bol trwa pol minuty i przechodzi.mam nadzieje ze u mnie wszystko ok.dowiem sie po poludniu.

zoneczka ania ja po takich skurczach dostałam plamień. oczywiscie w wiekszosci przypadków bóle te sa normalnym zjawiskiem, natomiast skurcze już niekoniecznie.

Ja jak zadzwoniłam do lekarza i położna spytała który to tydzień, powiedziałam ze 4 to powiedziała że do 5 nie mam po co przychodzić do lekarza, bo i tak nie ma miejsca. Jak powiedziałam ze mam bóle brzucha na zmianę z jajnikami to powiedziała że to normalne. I chyba dlatego tak się wkurzyłam W poniedziałek i wtorek idę do pracy. Pracuję po 12h fizycznie, dużo muszę dźwigać i cały czas na nogach :/

Gość whhhhhg
absolutnie nie możesz dźwigać!!!!żadnych ciężarów!!

czasami mam taki ból jak na @ dosyć dokuczliwy, a czasami taki jakby mi ktoś ściskał macice :/

Gość wesssskkkkkkkaaaaaaa
Ja na początku też miałam bóle jak na @ - bóle podbrzusza połączone z bólem krzyżowym. Lekarz stwierdził, że macica się wcale nie rozpulchnia wręcz przeciwnie stawia się i ma skłonności do skurczy - dostałam duphaston 3xdziennie na podtrzymanie oraz nospe. To nie były bóle nie do wytrzymania bo zawsze miałam bolesne miesiączki. Nie wiem czy gdybym nie trafiła do lekarza było by ok czy skończyło by się tragicznie w każdym bądź razie polecam jak najszybszą wizytę.Lepiej dmuchać na zimne. Dodam, że nie krwawiłam ani nie plamiłam. Pozwodzenia :)

Gość smietnik!
Juz tu jest podobny topik - bol brzucha w pierwszych tygodniach ciazy. tam zostalo przewalkowanych tysiace pytan i zmartwien. Ale tu robicie smietnik

Gość mysle tak samo...
Smietnik ma racje. wystarczy troche poszperac i poczytac. tysiac topikow o bolach brzucha, o staraczkach itd. po co robic balagan? wystarczy troche poczytac.