Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jennyyy 2626262

Jak ubierać noworodka zimą?

Polecane posty

Gość Jennyyy 2626262

Witajcie drogie mamy, 14 lutego rodzę synka ;) i już teraz zastanawiam się, jak skompletowac wyprawkę, co jest najwygodniejsze: kaftaniki, body , śpiochy ? Myślałam, żeby w dzień ubierać małemu tylko body z długim rękawem, a na to śpiochy takie cieplejsze, pluszowe (temperatura u nas w domu to 20-22 stopni). Czy to wystarczy, nie zmarznie? Czy raczej nakupywać kaftaników, ale co na nie ubrać, same śpiochy?

Gość Jennyyy 2626262
Little frog, dzięki za odpowiedź :) Te pluszowe w takim razie zostawię na wizyty :) Tak myślałam, ze body z długim i śpiochy wystarczą. To na dzień, a w nocy jak ubieracie dzieci? Body z krótkim i śpiochy i na to kołderka? Czy długi rękawek?

Gość po pierwsze
wiesz to zależy od dziecka, jedne to większe zmarzluchy, ja ubierałam koszulkę z długim rękawem i pluszowego pajaca albo bawełnianego albo koszulkę kaftanik i śpiochy, a jak maluch miał zimne stopy i rączki to skarpetki i rękawiczki niedrapki. u nas też jest w domu ciepło, ale trzeba pamiętać,że takie dziecko głównie leży i się prawie nie rusza więc jest mu zimniej niż nam, to tak jakbyś ty się położyła bez koca/kołdry to też ci po chwili zrobi się zimno

Gość po pierwsze
na noc długi rękawek też

Gość po pierwsze
poza tym nie wiem jak inne mamy ale ja wolałam zakładać koszulkę wiązaną ala kimono niż body przez głowę, bo maluch ma taką chwiejną niestabilną główkę że źle się przez nią przeciska body po prostu

Gość mamaaaa oliwwki
nie kupuj kaftanikow! one są niepraktyczne, zaginają sie an pleckach... najlepsze są body, ja ubieram noworodka w domu tak: 1) body krotki rękaw i na to pawelniany pajacyk 2) body dlugi rekaw i polspioszki lub spioszki' a na spacer zimą ubierz w body krotki rękaw i do tego półśpioszki na to pajacyk polarowy lub welurowy (ale lepiej polarowy bo cieplejszy) na to rękawiczki i skarpetki na stopy i kombinezon zimowy, śpiworek i kocyk do wozka:)

Gość hhjkjjjkjjk
jjjj

Gość mamaaaa25
kup śpiochy ale koniecznie rozpinane w kroku - niewiem po co ktoś wymyśłił nie rozpinane.. kaftaniki są na początku ok - body się fatalnie ubiera przez głowe itd zwłaszcza jak niema się wprawy a dziecko się wygina i placze a ty chciałabyś to zrobić szybko - chyba że body są rozpinane na calej długości - no i przy pempku ciężko w bodach - żeby nie uciskały - ja miałam kaftaniki które odginały się i robiły się łapki niedrapki - super sprawa bo te rękawiczki spadają - a body zaczynam używać dopiero teraz jak mały ma ponad miesiąc.. a co do ubierania to na początku w szpitalu i w domu ubierałam małego koszulka kaftanik i śpioszki - po jakiś 2,5 tygodniach kaftanik plus śpioszki

Gość gość
Ja tez jestem zdania ze kaftaniki sa niepraktyczne, wrecz tragedia, szlak mnie trafiał jak zakładałam i co chwila sie zwijało. Najlepsze sa body i półśpiochy. Kupilam kaftaniki bo tak mi wszyscy polecali, mialam rowniez spiochy. Dla mnie beznadzieja. Teraz maly ma 4 miesiace i kupuje tylko body na krotki i dlugi rekaw, polspiochy i pajace. Kaftaniki i spiochy jak dla mnie to wrecz zbedna rzecz, ktora tylko moze podniesc cisnienie. A co do wkladania przez glowe, przeciez body przy szyi sa rozpinane i jakos nie mam z tym problemu.

Gość gość
Hej. Ja rowniez rodze w lutym i tak sie zastanawiam co bedzie jeszcze niezbedne w takie pogody co sie przyda w domu a co na dwor. I zastanawiam sie czy kupic rozek czy husta bedzie lepsza?

Gość gość
:)no oczywiscie ze tak! to przeciez wiadomo jest! 888 www.youtube.com/watch?v=5DQzoWLDm7w

mamaaaa25, masz jakiś namiar na takie kaftaniki z niedrapkami? jakoś nie spotkałam a zainteresowałaś mnie:) my jesteśmy w domu od ok tygodnia i niby jesień ładna, ale coraz chłodniej więc też rozważam jak te warstwy dobrać, żeby Małej było ciepło i żeby trud ubierania zminimalizować ;]

Gość gość
Ja kupowałam ostatnio takie kaftaniki w smyku.