Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angielski to moj achilles

CZY ktoś na kafeterii rozkminia pytania DIREKT w jezyku angielskim?

Polecane posty

1. I want to know if has she got any pets. 2. I'd like to know how old was she when she joined the company. 3/ I'd like to know he has got any enemies. trzeba poprawić żeby bylo dobrze . ale jak ?

jak zawsze można na was liczyc ;) też wam nigdy już nie pomogę :)

Gość odpowiadam...
1. I want to know if has she got any pets. I want to know if she has got any pets. 2. I'd like to know how old was she when she joined the company. i'd like to know how old she was when she joined the company. 3/ I'd like to know he has got any enemies. i'd like to know if he has got any enemies. mysle, ze tak powinno byc. w zdaniu podrzednym za kazdym razem wystepuje konstrukcja zdania pytajacego (has she got any pets?, how old was she when she joined the company? etc a powinny byc twierdzace)

dzięki przynajmniej za dobre chęci, już raz tak wpisałam (tak na logike) i mi wyszło że źle, próbowałam innego sposobu teżźle...

Gość das.artist
Angielski jest glupi. Tyle w temacie. Pozdrawiam

Gość odpowiadam...
a sprobuj: i want to know if she has got some pets. szczrze mowiac innej mozliwosci nie widze...dziwne.

Gość odpowiadam...
a moze skoro to maja byc pytania direct to po prostu: Has she got any pets? chociaz to by bylo troche bez sensu bo w podanych przykladach na pewno sa bledy i na pewno nie sa to dobrze skonstruowane pytania indirect. a myslalam, ze dobrze znam angielski :)

też uważam, że angielski jest glup :/ w koncu olałam próbowałam 3 razy i za każdym razem źle co za ................. polski jest dużo lepszy , dlaczego na studiach nie ma polskiego ;(

Gość lesny dzban
"1. I want to know if has she got any pets. 2. I'd like to know how old was she when she joined the company. 3/ I'd like to know he has got any enemies. " te zdania są pytaniami indirect (są w nich błędy ale nie chce mi sie poprawiać więc zrób to sama), aby stworzyc pytania direct trzeba pozbyć się fraz z początku jak np " i'd like to know..."

Gość aha i achh
jeszcze raz, jeśli tak wpisujesz i jest źle to masz zły klucz :o tu są poprawione pytania indirect, czyli posrednie, bo te co masz sa źle: 1. I want to know if has she got any pets. I want to know if she has got any pets. (any jest tu ok, jakieś zwierzaki) 2. I'd like to know how old was she when she joined the company. I'd like to know how old she was when she joined the company. 3/ I'd like to know he has got any enemies. I'd like to know if he has got any enemies. (uwaga jak wyżej. Chyba, że masz je przekształcić na pytania direct czyli bezposrednie: 1. Has she got any pets? (ewentualnie, jeśli mówisz do tej osoby: "Have you got any pets?") 2. How old was she when she joined the company (ewentualnie jak wyżej: How old were you when you joined the company?) 3. Has he got any enemies? (ewentualnie jak wyżej: Have you got any enemies?) jeszcze jest możliwosc, ze masz to zrobic w mowie zależnej czyli w czasie przeszłym wprowadzic zdnaia, np. I wanted to know" iwtedy ci źle pokazuje, bo trzeba zrobić obniżkę czasu, ale raczej nie.

zamykam topik. nie fatygujcie sie. już niepotrzebne. wpisywałam to co ostatnia osoba podała na początku ale system E LEARNING nie zaakceptował ;/ trudno. głupota ludzi i komputerów nie ma granic

Gość aha i achh
jeszcze spróbuj dac słowo "whether" zamiast "if', ale to głupota, zeby tamtego nie akceptował :o