Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gh78y78yy78y778y

Niemcy VS Usa gdzie tak naprawde zyje sie lepiej przecietnemu obywatelowi???

Polecane posty

Gość gh78y78yy78y778y

Bo slyszalem ze zwyklym ludziom zyje sie zdecydowanie lepiej w niemczech. W stanach wysokie PKB na glowe jest tylko w okreslonych miejscach i tylko najczesciej w wielkich miastach a w niemczech nie ma az tak bogatych klas ale za to bogactwo rozlozone jest bardziej rownomiernie wsrod wszystkich. (Oczywiscie biore tu pod uwage wylacznie NIemcy zachodnie)

Gość spójrzmy prawdzie w oczy
USA jest krajem duzych kontrastów, byc moze dlatego ci sie tak wydaje. stawiam na USA. Mimo ze sporo biedy i sporo bogactwa zarazem to ejdnak tam zycie jest łatwiejsze i koszty zycia na podstawowym poziomie duzo nizsze . Niemcy maja PKB na mieszkanca podobne do Franncji- duzo nizsze niz USA. lepsze porównanaie byłoby NImcy vs Francja a nie Niemcy vs USA. Usa to inny swiat

jednym słowem porówanywanie tych dwóhc krajów jest bezsensowne ( w dodatku chesz opuscic wschodnei landy nie wiem czemu)

Gość moja starsza dyrektor szkoly
a moim zdaniem nie inny bo wszyscy tylko patrza na Nowy Jorki Los angeles Chicago a nie znaja reszty kraju gdzie mieszka pozostale 250 mln mieszkancow a jest tam juz o wiele biedniej :o

Gość warszawski policjanttt
w USA tylko najbogatszym żyje się lepiej biedni sa bardziej biedni niz w Europie.

jest gdzies w necie takie porownanie najbogatszych miast swiata w starciu usa kontra europa. NIemieckie miasta typu Brema, Hamburg MOnachium Frankfurt dusseldorf przoduja wcale nie sa w tyle za usa

Amerykanie mają mniej urlopu, do niedawna 47 mln obywateli nie miał ubezpieczenia zdrowotnego,tam kapitalizm jest bardziej polski czyli prawo dzungli

warszawski policjanttt- ale bogaci sa bardziej bogaci niz w europie. nie przesadzaj z ta bieda w usa. 60% polakó w tym ja uchodziłbym w USA za biednego a stac mnie byłoby tam na wiele wiecej. zauwaz ze tam nawet na ubranie nie ma vatu a u nas na markowe rzeczy 22% - w usa zyje sie łatwiej. oczywiscie california czy nie wiem massachustets to nie to samo co jakis Nowy meksyk i alabama , kontrasty sa spore i nierównosci, ale przecietnemu człowiekowi zeuje sie łątwiej w usa. uwierz, znam osobe która tam zyła przez kilka lat. jest dziekiem z ieszanego małzenstwa- jego znadniem w Europie zycie jest drozsze i ciezsze, byc mzoe dysproporcji az takich nie wiedac i tylko tyle

moja starsza dyrektor szkoly- sakd wziałes ten ranking?

noz kurde moze uda mi sie go znalezc to jakis amerykanski ranking GDP PPP PER CAPITA wedlug miast EUROPA vS USA sprzed 3 lat. Szwaby wypadaja tam na poziomie usa, nie gorzej

Gość Tomek34
poziom życia jest podobny . Chociaz w RFN zyje sie lepiej niz w USa , a w byłym NRD zyje sie gorzej niz w USa ..Takie sa fakty .

Gość no wlasnie o to chodzi ze
PRZECIETNEMU wcale nie zyje sie lepiej w usa

Gość Serio zachodnie landy
typu Hesja Bawaria nadrenia westfalia itp ogolnie rzecz biorac jest bpogatsza niz przecietne stany. Oczywiscie niemowie tu o malych super bogatych regionach w usa typu Nowy Jork-miasto czy Los Angeles -miasto czy Waszyngton DC

Gość Tomek34
i bogacze z hollywood czy nawet najwieksza spolecznosc Zydowska zyjaca poza Izrealem ktora rządzi tym krajem ...

Gość Tomek34
najbogatszym Stanem USA jest KAlifornia . I tam byc moze zyje sie lepiej niz w Niemczech

moja starsza dyrektor szkoly- oj daj spokósj z rankingami, ja widziałem keidys ranking z forbesa wg którego najbogatszym miastem swiata jest paryż, pobił nowy jork, toki o, los angeles czy londyn. a wiesz jak to obliczyli// brali pod uwage 100 przedsiebiorstw które wypracowuje najeiwksze PKB dla dnaego kraju , potem siedziba koncerny/ przedsiebiorstwa, pózniej lstosunek liczby tych bogatych przedsiebiorst wzgledem liczby ludnosci aglomercaji i wyszło im ze parzyz jest najbogatszy bo siedzibe ma tam Total, Axa, France telecom, L'oreal, Renault i inni giganci.rankingi a to bujda na rysorach :O w rankingi nie wierzwe

Kalifornia odpowiada za 13 procent PKB USA czyli jest tak bogata ja Włochy do tego zyje tam 37 mln ludzi

Gość Tomek34
przecietnemu obywatelowi zyje sie lepiej w Niemczech -chociaz roznice sa minimalne , ale USa ma tyle milarderow iz gospodarka to potega .. Najbogatszy czlowiek swiata pochodzi z USA .

genarelnie wg tego rankingu w aglomeracji paryskiej jest ponad 30 przedsiebiorst które sa w 100 czy 200 najbardziej dochodowych koncernó na swicie. dla porwnanie Londyn miał z 20, nowy york kilkanascie , tokia tez z 10-15 i co uwierzysz ze w parzyzu ludziom zyje sie lepiej nzi w Tokio? nie sadze :) haha

Gość Tomek34
USa jest bogatsze od Niemiec bo jest tam wiecej miliarderow i milionerow na milion mieszkancow .. ale przecietnemu obywatelowi USa nie zyje sie lepiej niz przecietnemu obywatelowi Kanady czy Niemiec .

Gość Tomek34
w USa jest tez sporo bezdomnych ktorzy koczują w kartonach

Gość przeciętniamerykanie to głupki
na studiach uczą się tego co u nas w liceum nawpuszczali pełno czarnych i nie wiedzą co z nimi zrobić żrą za dużo frytek, hamburgerów i są coraz grubsi nie interesują się niczym poza własnym otoczeniem, Europa dla nich to leży gdzieś koło Moskwy mają nadmiar prawników, którzy biorą ciężkie pieniądze za bzdurne procesy w USA nadal obowiązują dziwaczne prawa sprzed lat, np. że nie wolno przewozić konia na tylnym siedzeniu samochodu, albo że nie wolno sprzedawać alkoholu w niedziele

Gość Tomek34
w Niemczech nie ma tylu bezdomnych to pewne . No chyba ze sa to Polacy albo Turcy

ale w nieczech tez sa róznice , przeciez taka Brandenburgia jest na pewno duzo biedneijsza niz Bawaria. w nimczech nie ma ekstremalnych przypadków biedy i slumsów, nie ma takiego rozwastwienie społęcznego i dlatego wydaje wam sie ze lepiej sie zyje w niemczech , kija prawda. zadne kraj w strefie Euro nie ejst lepszych do zycia miejscem , porównajcie ceny wynajmy i kupna nieruchomosci, codziennie zycie , ubranie zywnosc, kultura itp. - wszytko tansze jest w usa . jedyny mankamant to edukacja wyzsza ejst płatna, ja nadal stwierdzam ze ogólnie lepiej w USA ale to tylko ougólnanie

przeciętniamerykanie to głupki- ale czego to dowodzi??? dam ci milin złotych- zamnien to za euro i dolary, pozycj rok w nieczech i rok w usa ( przypuscmy ze masz wize i pozwloenie0 i przekonaj sie gdzie sie łątwiej zyje. do europy juz nie wrócisz, zapewniam sie

Gość Tomek34
zasada jest jedna w USa rozwarstwienie spolerczne jest duzo wyzsze niz w Niemczech .. W Niemczech sa zasilki dla bezrobotnych , ktore w USa nie istnieja ... Niemcy to bardziej socjalny kraj , opiekunczy . Tymczasem USA nie ma tyle socjalu .

mozna porównywac nie wiem szwecja i norwegie, hiszpanie i włochy, niemcy i francje ale nie USA i niemcy - to bez sensu!

Gość Tomek34
co to oznacza ? Jesli jestes w USA bankrutem to ladujesz w kartonie . NAtomiast w Niemczech wyplacaja ci kase za bankructwo

Gość beszczelna Zosia
Tomek34- chesz soscjal wypad do korei albo won an Kube :)

a gdyby Adolf wygrał wojnę, to dopiero w Europie byłby porządek i ludziom żyłoby się dostatnio