Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wake

mój trądzik mnie wykańcza:(

Polecane posty

Gość wake

mam 18 lat a od około 5 lat zmagam się z trądzikiem, i nic nie pomaga, juz sama nie wiem czy jest lepiej czy gorzej, kiedyś miałam dużo małych wyprysków, i b. rozszerzone pory, pory obecnie są mniej widoczne i zwęzone, mniej jest również takich wypryskow ale na buzi tworza mi sie co jakiś okropne, podskórne gule, i tych poskórnych syfów ani nie da się wycisnąć ani one się nie zmniejszają tylko tworzy sie z nich taka ropna, obrzydliwa rana, miałam już kilka tych ran i mam sporo przebarwień i blizn, i to się co jakiś czas pojawia, byłam juz u kilkunastu dermatologów, ale to było gówniane leczenie i kasa wyrzucona w błoto(duża kasa), obecnie od ok 4 miechów leczy mnie nowy dermatolog i biore antybiotyk(po raz pierwszy od 5 lat) ale na razie nie ma efektów :( jestem załamana stanem swojej buzi, tyle pieniędzy, tyle róznych maści i środków i nic :(:( obecnie mam chwilową przerwę z antybiotykiem ale wkrótce zacznę znowu go brać, buzię smaruje też aloesem(takim z roślinki, z liścia) i piję drożdże z wodą, do mycia twarzy używam żelu antybakteryjnego ZIAJA z serii NUNO, ale na razie bez efektów, i ten trądzik nie mija, i wgle, tyle już sposobów wypróbowałam, znacie jakieś sposoby??? coś czego warto by było spróbować??? myślałam ostatnio nad Izotekiem ale to taka droga kuracjia(jak dla mnie ok 1700zł---wyliczone na podstawie wagi) i nie ma pewności co do efektów, bo może izotek nie pomóc, efekty mogą byc krótkotrwałe lub może jeszcze się stan cery pogorszyć i sama nie wiem, to załamujące, jestem jedyną dziewczyną w klasie która ma takie problemy z cerą, wstyd mi iść do szkoły b. często, aha dodam, też ze mimo okropnego tradziku nie maluję się, zero pudrów i fluidówm korektora i wszystkiego :( jestem załamana :(

Gość upssss
ja 30 i dalej mam! nic ci nie pomoże antybiotyków nawet nie bierz - bezsens myj twarz olejkiem herbacianym kup glinkę zieloną do tego krem zielony np. eucerin i na to podkład

Gość upssss
pewnie to hormonalny tr ale nie masz szans na diagnoze i konkretnego lekarza może antykoncepcja złagodzi

Gość gdyby babcia miała wąsy
U mnie sam zniknął po 30-tce. Ale nic nie dzialalo, antykoncepcja tez nie. Pomógł wiek :-)

Gość wake
czyli nic na to nie pomoże??? nie załamujcie mnie :(:( musi być jakiś sposób :( a może wiecie jakie hormony trzeba zbadać??? bo tez podejrzewam że mogę mieć coś nie teges z hormonami bo mam trochę nadmiernie owłoione ciało(włoski mam aż na udach, i trochę nadmierny meszek na twarzy), przeciez coś musi pomóc, a izotek albo laser??? nic nie pomoże??? ja się chce tego pozbyć, musi być jakiś sposób:( :( :.......( spytam się dermatologa, może on jeszcze cos wymyśli a jak nie to pójdę do ginekologa, bo że tabletki anty leczą trądzik to wiem tylko że po ich odstawieniu jest masakra na twarzy a tabletek anty też chyba w nieskończoność brać nie można???

Gość wake
o ja, sprawdziłam cene tego kremu eucerin, trochę drogi :/ zieloną glinkę już stosowałam i chyba trzeba ją znowu kupić, olejek herbaciany chyba też kupie a antybiotyk dalej będe brać, bo jak biore antybiotyk to wszystko znika i jest w miarę ok

Gość mrowa 09435
Kochana, przeczytaj o bazach pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej: http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik-zwyczajny-porcja-teorii,t1069.html?sid=3c8cc2cb7eba5dc808e709e8f0ebebb1 http://mazidla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=279&Itemid=73 I jeszcze duży temat o trądziku: http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik,t616.html?sid=3c8cc2cb7eba5dc808e709e8f0ebebb1 Zobacz, co z tego co tam zalecają już wypróbowałaś a czego jeszcze nie (włączając to zmiany w diecie), no i IMHO ta Ziaja to najlepsza nie jest, bo zawiera SLS, który wysuszając będzie dodatkowo stymulował produkcję sebum. Poszłabym w kierunku dobrego płynu micelarnego (z apteki, np. Bioderma i też nie "trądzikowa" a ta dla skóry wrażliwej), kwasów i retinoidów wieczorem a rano serum Flavo C (antyoksydant) i koniecznie krem z filtrem (LRP, Avene, Bioderma...) co najmniej 30 (przy retinoidach i kremach ochrona UVA jest obowiązkowa. Z glinkami też nie można przesadzać, bo będzie efekt odwrotny do oczekiwanego.

Gość kajka8333
Tez mialam taki problem i zaden dermatolog ani lek nie pomogl. Przeszlam wiele kuracji, bralam antybiotyki, tabletki antukoncepcyjne i nic. Nie bylo minimalnej poprawy. Zauwazylam tylko jedna rzecz, im mniej to ruszalam (zero dotykania, zero nakladania jakiegokolwiek kremu, zero mycia jakimkolwiek detergentem) to bylo bylo lepiej... tzn przemywalam buzie tylko letnia woda rano i wieczorem i byla poprawa. Problem zniknal w wieku okolo 20 lat, teraz mam tylko tlusta cere ale bez pryszczy. Mysle, ze u Ciebie bedzie podobnie, tylko nie ruszajtego, zebys nie dostala blizn!! kajka8333

Mnie pomogły najzwyklejsze tabletki antykoncepcyjne, co jakiś czas pojawia się jakaś krostka, ale to pojedyncze wypryski tuż przed okresem. Może tego spróbuj?

Gość upssss
myj twarz -2 krople tego olejku herbacianego był tu temat o maseczce z cebuli + zielona glinka..podobno działa a polecam z apteki Vitella Ictamo coś 20 zł na noc reszte możesz sobie darować!

Gość upssss
na te gule Vitella powinna pomóc

Gość mrowa 09435
Nie, to ictamo coś na tego typu mocne problemy nie pomoże. Wysuszającej glinki też dziewczynie nie radzcie, bo przy częstym użyciu będzie jeszcze gorzej. I reszty nie "może sobie darować", bo pielęgnacja takiej cery musi być naprawdę kompleksowa (co można przeczytać w podanych wyżej linkach), i jedna maść z cynkiem naprawdę niczego nie załatwi. Nawet nie wiecie, czy próbowała retinoidów i kwasów (a jak tak to jakich, jak długo) a wyskakujecie z ichtiolem i glinką...

Gość wake
mrowa 09435, przeczytam co podałaś tylko już nie dziś bo późno jest :) kwasów żadnych nie próbowałam, a retinoidy to sama nie wiem, ale chyba też nie, napisze co miałam: benzacne, erytromycyna(tabletki), maści z kwasem azelainowym(acne derm i jeszcze jakąś---acne derm sama kupiłam a ta druga kazał stosować dermatolog), żel Purritin do mycia twarzy z apteki zapisany przez dermatologa, takie 4 maści od dermatologa ale nazw ci nie podam, maść robiona od dermatologa, miałam większość żeli dostępnych w drogeriach, miałam ogólnie b. dużo maści z apteki i z drogeri, dużo róznych kremów. dbam o to żeby nie wysuszyć nadmiernie cery tylko że to nie jest takie łatwe, a ZIAJA do mycia twarzy wiem że nie jest rewelacyjna ale nie wysusza nadmiernie buzi(jest dosyć delikatna) i już nie wiedziałam czym mam myć twarz, miałam już ww Purritin, miałam mydło siarkowe, inne mydla na trądzik, różne żele na trądzik i wszystko guzik dawało, kiedyś jeszcze stosowałam toniki ale one pogarszzały stan buzi więc odstawiłam juz dawno, jak patrzę w lustro to nie wiem co myśleć o stanie mojej cery, no bo pory nie są aż tak widoczne, buzia jest w miarę gładka ale mam dużo blizn(takich dziurek i takich płaskich na powierzchni skóry), mam dużo świeżych blizn które sa czerwone i niektóre dosyć głębokie, żeby nie ilość tych blizn i nie to że pojawiają się nowe syfy to nie byłoby jeszcze tak źle, ale na ten moment jest źle :/ już jest moment że jest troche lepiej. że sie to wszystko wygoi i nie ma nowych syfów, a potem znowu to samo, kolejne syfy, kolejne blizny itd.... kwasów nigdy nie próbowałam bo wydaje mi się że do tego trzeba mieć wygojony trądzik i wgle zagojoną buzię a ja takiej nie mam, jak jest poprawa to jest ona zwykle b. kótka

Gość lalka92
Kobieto weeź IZOTEK! moj kolega miał potworny trądzik teraz ma gładką cere poczytaj sobie o tym koniecznie

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmm........
polecam ci dobrego dermatologa, znajdziesz go na http://www.dermatolodzy.org i prawdopodobnie zasugeruje ci izotek jak juz ktos wyzel pisal.. pomaga gdy jest stosowany wplasciwie.... pamietaj ze trzeba chodzic na regularne badania wtedy czy wszystko ok z twoim organizmem. pozdr i powodzenia 🌼

Gość gość
Wake czy trondzik ci zniknął i jeśli tak to powiesz w jaki sposób ... :(

Gość gość
Ja bym chciał dziewczynę nawet z trądzikiem :(