Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorotka ma kotka

Ruchy dziecka 31 tygoniu ciąży

Polecane posty

Gość dorotka ma kotka

Pewnie było już tych tematów bez liku, ale cóż... Chciała zapytać jakie są wasze odczucia i niepokoje jeśli chodzi o ruchy dziecka. Moja mała jest nawet za bardzo spokojna. Nie kręci się mocno, nie przeszkadza w nocy, żebra mnie nie bolą - jak piszą inne mamy - i wcale mnie to nie uszczęśliwia. Zdarza się że kilka dni mocniej się kręci i kopie i robi fikołki, a potem 3-4 dni prawie jej nie czuję, pojedyncze ruchy raz na jakiś czas. Liczę codziennie ruchy od dziewiątej do 10 ruchu i czasem 9.10 jest ostatni i potem jeszcze wiele, a czasem przed 12 jest dopiero 10 ruch i potem do wieczora pojedyncze, słabe i nie częste. Na usg wszystko jest niby ok.Lekarz mi mówił że dzidziuś w ciągu dnia ma wykonać 10 ruchów, w necie czytam że 10 to norma na godzinę. Napiszcie proszę o waszych obserwacjach maluchów.

Ja pojechałam na ktg w 32 tc bo byłam przerażona, że moj synek się praktycznie nie rusza. Położna powiedziała, że wystarczy 10 ruchów na cały dzień i mam się niczym nie martwić. Ktg wyszło w normie a mały miał chyba gorszy dzień po prostu. Teraz z kolei chciałabym żeby się wkońcu uspokoił (bo to znaczyłłoby, że może wkońcu kiedyś urodzę ;( ) a on wierci się jak szalony :o rozpycha, wypycha i Bóg wie co jeszcze... :o

Gość ruchy dziecka
pamietaj ze kazde dziecko jes inne i kazda ciaza. najwazneijsze jest tozebys ty byla spokojn i czula dziecko. u mnei w pierwszej ciazy moj synek mniej sie ruszali nic mnie nie bolalo, wnocy nie przeszkadzal, ale mneij wiecej zawsze wiedziala kiedy sie ruszal znaczy w jakich porach i wszystko bylo spokojnie. a z drugim dizeckime mala sie tak wyginala ze az neiwygodnie bylo ale np w nocy jak ja spala tez spala, ale przesadnie tez nei brykala, i nie blalo mnie nic ani zebra i nei wiem tez co to znacyz. nierpzejmoj sie i tez nei patrze na stereotypy ze musi byc 10 ruchow czy cos. a wcale to nierawda ze 10 rucho na godziny, jakas glupota, to kiedy dizecko by spalo??a wiekszosc czasu rpzeciez spi!!

Sama kiedys załozyłam topik o ruchach mojej kruszynki. Nie czułam nigdy mocnych kopniakow, zadnego wypinania, raz na jakis czas czułam jakis ruch dziecka. Chodziłam przerazona, ze cos napewno jest nie tak, moja gin tłumaczyła mi ze sa dzieci ktore sa bardzo ruchliwe i te ktore sa spokojniutkie, a wiec moja malutka napewno nalezy do tych dugich, jakos to do mnie nie przemowiło.... Dzis mamy 38tydz.,3dz., a mala od dwoch tyg, daje mi tak sie we znaki ze czasem sie zastanawiam czy to normalne?! A wiec jak ruszała sie mało to było zle, teraz rusza sie az za duzo i to mnie tez martwi.../! ;/ I jak tu nie zwariowac?!:) wydaje mi sie ze poprostu w ostatnim czasie przybrała duzo na wadze i nie ma juz tyle miejsca w brzuszku przez co ruchy tez czuje inaczej:) A na wszystkich badaniach nic nie wskazuje na to zeby było cos nie tak, wiec nie ma sie co martwic na zapas. Dodam tylko jeszcze ze moja kruszyna ulozona jest posladkowo.