Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co robbbbiccc

Problem z psem - deszcz, burze i załatwianie się

Polecane posty

Sezon na deszcze i burze uważam za otwarty, problemy z psem również :o Mój pies jest bardzo ułożony z natury, nie było żadnych problemów z nauczeniem co wolno czego nie, właściwie to było niemal naturalne i czasami mam wrażenie, że rozumie co mówimy ;) Jest jedno ale... boi się deszczu a panicznie wręcz burzy! Teraz zaczynają się znów cyrki, czasami po naście podejść by go wyprowadzić. Nie chce biegać? Zrozumiałabym, ale przecież musi się załatwiać! A zdarzają się dni, że nie da się go wyprowadzić a jeśli nawet to skupia się na powrocie do domu a nie siusiu czy kupce. Przecież to na pewno nie jest zdrowe :o Próbowałam wszystkiego...ze smyczą, bez, głaskając co minutę i w ogóle starałam się dać poczucie bezpieczeństwa. Ba, nawet sobie kaptur na głowie i latałam za nim z parasolem :o Szczerze to nawet nie byłabym zła jakby się miał w domu załatwić, serio...ale o tym mowy nie ma (uprzedzam, jako szczeniak nie był w żaden sposób karany za siusiane na podłogę). Co robić? Miał ktoś podobne problemy? Męczące jest to dla nas a jeszcze bardziej na pewno dla niego :( .

Gość kumka
burze? na jesień?

Gość bhjbh
Mam ten sam problem, a najgorsze przede mna, bo zacznie sie sezon petard i tak do nowego roku. Moj pies 31 grudnia praktycznie nie wychodzi i siedzi w szafie. Jak leje tez nie wyjdzie, bo nie lubi sie moczyc:D Ja tez nie mialabym nic przeciwko temu, aby zalatwil sie w domu, ale niestety nie potrafie go tego nauczyc.

Gość u mnie identyczniee
Ja mam to samo z 9 letnim dobermanem ,nie ma na to rady ,taki pies i juz

No właśnie to nie do końca chodzi chyba o moczenie się, bo jak jest mokro a nie padało tego dnia to wychodzi i z chęcią nurkuje w wysokich trawach (mieszkam na uboczu, zielona okolica) i wraca do domu taki, że go wykręcać można. Nawet nie chodzi o sam deszcz chyba jako taki, bo jeśli pada co chwilę to wyprowadzanie go "w przerwie" (czatujemy przy oknie) też niewiele daje, jakby czuł że w każdej chwili może zacząć padać. Nie wierzę, że nic się nie da zrobić. Brzuch ma non stop twardy :( A sylwestra też się doczekać nie mogę. Pół biedy jakby wlazł do szafy i tam siedział ale będzie biegać po mieszkaniu i piszczeć. Przytulić i wziąć go na ręce nie da się dłużej niż pół minuty wtedy.

Gość Ty go wypuszczasz z reguly
samego z tego co zrozumuialam, tak? Na ogrodek przy domu? "nawet sobie kaptur na głowie i latałam za nim z parasolem " Bo ja to robie codziennie, nie moge psa na ogrod wypuscic niestety wiec musze z nim wychodzic. Smycz i obecnosc pana zwieksza poczucie bezpieczenstwa. Moj nawet w Sylwestra daje rade ze mna oczywiscie ;) A jakbym go sama chciala wypuscic to nawet w zwykla, ciemna noc nie wyjdzie, nie lubi samotnosci w powiazaniu z ciemnoscia. Ze o burzy nie wspomne ;)

Nie, zawsze z nim wychodzę. Co prawda działkę (bo to nie ogródek przydomowy) mam niedaleko to psa wyprowadzam na spacer. Tzn spaceruję z nim a nie go zostawiam :) Na działce przebywa jedynie gdy ktoś tam jest, nie jest nigdy zostawiany sam. Zresztą z działką również próbowałam ale tu sie kończy siedzeniem na zadaszonym tarasie. No i zazwyczaj spaceruje bez smyczy (smycz tylko trzymam na wszelki wypadek albo zapinam go jak w okolicy jest ruch, bo zwykle sami swoi). Gdy nie pada naprawdę nie trzeba go 2 razy prosić o wyjście. Jest deszcz to się zapiera wręcz... brak aktywności, wybiegania się również mnie martwi ale mniej niż to, że po prostu się rzadko załatwia. Normalnie ma 4-5 spacerów dziennie, z czego dwa minimum półgodzinne. Robi 2-3 kupki i za każdym razem praktycznie siusia. Teraz? Kupka co 2 dni...Wyjścia się kończą zazwyczaj zanim się zaczną.

W pierwszej kolejności idź z psem do weta żeby sprawdzić czy ma jakieś dolegliwości z powodu tak rzadkich wypróżnień

Gość coca cola x
Pies mojego chłopaka ma tak samo,nie wyjdzie na dwór jak leje jak jest burza i jak strzelają petardy to już w ogóle są cyrki bo chowa się do brodzika lub próbuje wejść do szafy a jest wielkim psem :O nie da rady go oduczyć w żaden sposób.

Psa można odwrażliwiać ale to wymaga wiedzy, cierpliwości i konsekwencji. I niestety nie zawsze przynosi 100% efekt. Jeżeli takie zachowanie nie zagraża zdrowiu i życiu psa to wystarczy zapewnić bezpieczne miejsce na kryjówkę i tyle

Boratko, chodzimy regularnie tak czy inaczej bo musimy co 3-4 tygodnie. Teoretycznie w tych sprawach nie ma problemów dużego kalibru, co nie zmienia faktu że mogą się zacząć. No i pies się męczy.

Boratko, mogę być bardzo cierpliwa, niech mi ktoś tylko powie jak :) Bo na chwilę obecną to ucieszyłaby mnie kupka na podłodze, serio.

Proponuję to odwrażliwianie. Ale pod okiem behawiorysty dobrego. Nie mylić z treserem:)

W necie znajdziesz porady. Ale szukaj u profesjonalisty. Stosowanie łagodnych metod jest bardziej czaso- i pracochłonne, ale przynosi efekty i nie zaszkodzi psu:)

my mamy podobny problem z naszą suką. w czasie burzy to jeszcze nie jest tak źle, ale sylwester - masakra... przed ostatnim sylwestrem poszliśmy do weterynarza, dostała tabletki na uspokojenie i całego sylwestra przekimała :) pierwszy raz nie bałam się, że dostanie zawału

Dziękuję, poszukam czegoś na ten temat. Jak nie dam rady sama to chyba faktycznie czas na specjalistę.

XliloX, z jednej strony jestem anty faszerowaniu psów tabletkami ale z drugiej. Może na sylwestra akurat to będzie najlepsze wyjście...