Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Chrupek

Matura próbna z polskiego

Polecane posty

Hej, hej czy ktoś z was pisał dziś maturę z polskiego? jak wasze opinie? Który temat wybraliście? Jak dla mnie tekst był w miarę( ale szału nie było, bo trochę zawiły i trudno było doszukać się odpowiedzi na niektóre pytania), za to same pytania dziwne- cieżko będzie trafić w klucz.

Gość Druga kobyła
ja wybrałam: "Sceny erotyczne w literaturze średniowiecza w Polsce"

Gość hm????
a jakie byly tematy ja powinnam pisac mature dzisiaj, ale jestem na zwolnieniu i nie dotarlam. Co bylo slyszalam, ze zbrodnia i kara? ale dokladnie nie ma info w necie

Tak, zbrodnia i kara, tzn. motywy zabójstwa i wpływ na życie bohatera. A drugie to dwa utwory Mickiewicza i Kasprowicza i należało porównać, ale co to już nie pamiętam. Zdaje się, ze góry czy jakoś tak. Nawet się nie przypatrywałam temu tematowi, wiec stąd taki brak informacji:)

Gość DWDEWDASX
tak, była "Zbrodnia Ikara"

Ja pisałam. Ogólnie prosta, ale faktycznie myślę, że nawet jak dobrze odpowiedziałam to w klucz będzie ciężko ustrzelić. A pisałam o zbrodni i karze.

Gość patrycjaaaaaaa
chyba świntuszka ?

Ja też pisałam o Zbrodni i Karze. I w sumie trochę mnie martwi ten klucz, jak znam życie moja interpretacja tekstu nie spotka się z aprobatą egzaminatora.