Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawionaagatka25

Jak to jest z ubezpieczeniem i wyplaceniem go po porodzie??

Polecane posty

Dziewczyny ile jestem w ciazy to tyle jestem zatrudniona w nowym zakładzie pracy, w poprzendim miejscu ubezpieczalam sie grupowo, a tu juz mi tej mozliwosci nie dali, moglam jedynie sama sobie płacic ale zaniechałam to... tu odprowadzają mi kase do pzu na ubezpieczenie ok 70zł.. czy cos dostane za urodzenie dziecka????

Yhm czyli to zwykłe nieobowiazuje urodzenie dziecka.

zalezy jaka masz umowe, czy to jest grupowka , czy co? jesli grupowka zwykla to masz za urodzenie dziecka a ile to tez zalezy od firmy i sumy ubezpieczenia , musis sie udac do kadr i zapytac

sprawdź w umowie, bo różnie bywa, ale zazwyczaj ta opcja jest. Pamiętaj, że obowiązuje okres karencji

Gość kama kama bzz
sama sobie przeczysz. Najpierw piszesz, że nie dano ci w nowym zakładzie pracy możliwości ubezpieczenia grupowego a potem, że odprowadzają 70 zl do PZU. Podpisujecie same nie wiecie co a potem problemy. Najprowdopodobniej jesteś objęta dobrowolnym ubezpieczeniem grupowym ale ile dostaniesz za urodzenie dziecka zależy od sumy ubezpieczenia. od takich spraw są kadry.

Gość Mamuśka hihihi
Ja tez jestem ubezpieczona w PZU, to grupówka właśnie, z moich informacji wynika, że nie ma w tej grupówce okresu karencji, a przy 70 zł ubezpieczenia to jakieś 900 zł świadczenia za poród dziecka.

jesli masz ubezpieczenia grupowe( bo juz sama niewiem jak to rozumieć co napisałas ) to jesli 3 miesiące od zatrudnienia sie dostałas na grupę do ubezpieczenia to nie masz karencji. A składkę płacisz miesięcznie 70 zl to duzo - za urodzenie dostaje sie 10-15% sumy ubezpieczenia - zalezy jakie warunki pracodawca wynegocjował z opiekunem danego zakladu pracy. Jesli placą ci w zakładzie GRUPOWE UBEZPIECZENIE TO (70 ZŁ ) TO DOSTANIESZ za urodzenie. Spokojnie.

Gość zaciekawionaagaatkaa25
Wybaczcie zle to wytlumaczylam. wpoprzednim miejscu pracy odprowadzali mi składki do pzu na zycie, ale i dali mozliwosc ubezpieczenia sie grupowo w ktorym filarze tylko chce i placilam to najwyzsze. tutaj pracodawca odprowadza tylko to pierwsze bo w pracy musza ubezpieczac. i wlasnie o to pytam, czy z tego rowniez sie nalezy kaska

Teraz spojrzałam na druk RMUA i tam jednak jest odprowadzane do zusu.

to prawdopodobnie nie masz grupowki tylko obowiazkowo ZUS, w takim przypadku nalezy ci sie tylko becikowe, a wspominasz cos o filarach to zupelnie nie ma zwiazku z pieniedzmi wyplaconymi za urodzenie dziecka

te filary o ktorych piszesz to prawdopodobnie kilka wariantow ubezpieczenia ktore zaproponowalo pzu

Tak, płacilam jeden z tych filarów, dzieki któremu dostałabym mnostwo pieniedzy za urodzenie. Ten pracodawca niczego mi nie zaproponował. a zawsze bylam chetna na rozne ubezpieczenia

a ile minelo czasu od odejscia z tamtego ubezpieczenia tzn. poprzedniej pracy?

gonia nie dostanie z funduszu - tak jak piszesz. Musi byc to typowe ubezpieczenia na zycie typ P lub teraz juz tylko PPlus. pracuje w PZU to wiem.

ja nie napisalam ze dostanie z funduszu tylko napisalam ze te fundusze to poprostu warianty, a koleaznka ma tylko prawdopodobnie tylko ZUS wiec dostanie becikowe

Eni nie musi miec karencji, tek jak piszesz moze wejsc do grupowki i miec od nastepnego miesiaca caly zakres, zalezy jaka maja towarzystwo

GONIA ZGADZA SIĘ. jESLI ZDAZY PODPISAC deklaracje 3 m-ce od zatrudnienia. becikowe dostanie. O ile chodzi do lekarza.