Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blue_cockroach

Czemu komp mi się zacina

Polecane posty

nawet jak coś piszę to tekst wychodzi z opuźnieniem, gdy pzrewijam okno to się zacina, nie miałąm tak wcześniej, ale ostatnio ściągałąm dużo filmów na dysk, tylko że nie na główny a drugi, przzenaczony specjalnie na filmy. Chociaż na tym głównym umieściłam kilka programów i zeżarło mi 2GB... obecnie 30gb wolnych na głównym dysku, to chyba dużo i nie powinno tak być? o co może chodzić? dodam że jestem w trakcie ściągania to może ma coś do tego?

ale wczoraj jeszcze w trakcie ściągania nie było takiego problemu a dzisiaj już jest:/ wiem że to jednak dlatego ze teraz się ściąga ale czemu wczoraj jeszcze było normalnie?

zrób defragmentację dysku. Napisz najlepiej jaki masz komputer? procesor/ile ramu/jaki dysk oraz system operacyjny?

jak masz stary komputer i odpalenie 2 programów może przymulić procesor. Mówimy o jedno rdzeniowym procku.

kurcze, a może to wirus bo ściągmnęłam też kilka zdjęć z netu dziś i mi cały czas teraz zanika okno z przeglądarki na tym pasku przy starcie dopiero jakwłączam jeszczeraz mozillę to stare się pojawia a ja mamstary program antywirusowy, avast, i nie można go zaktualizować, może polecicie mi jakiś dobry i stronę z której mogę go ściągnąć?

Gość tygryska..
avira jest dobra

Daruj sobie Ad-Aware. Alt + Ctrl + Delete > Uruchom Menedżera zadań > druga zakładka PROCESY. Sprawdź obciążenie procesora w kolumnie PROCESOR CPU. Jeśli zobaczysz dużą wartość utrzymującą się na stałym poziomie, to po prawej stronie odnajdziesz program, który jest za to odpowiedzialny.

Gość Angar
1.naciśnij ctrl+alt+delete 2.w otworzonym menedzerze zadan klikniej zakladke "procesy" 3.prawdopodobnie ktorys z procesow szwaankuje i pobiera za duzo mocy procesora (jakies 80-90% albo wiecej u mnie czasem jest to gg albo firefox) zaznacz go i kliknij "zakonc proces" (tylko nie wylaczaj procesu bezczynnosci!)

U mnie w chwili obecnej, Firefox najbardziej obciąża procesor i jest to wartość niestabilna, czyli od 4% do ok. 10% i tak sobie ciągle skacze. Jeśli Twój komp odmawia posłuszeństwa i zamula, to wartość ta powinna sięgać ok. 90% wydajności procesora. Może powiedz lepiej, jaką największą wartość widzisz ?

wiecie, ale to chzba nie to ale jesli nie to co_ a jak z ramem i innymi acha, to chyba jednak wirus jest, jakim programem najlepiej go wykryc bo nawet z klawiatura mnie sie cos stalo ze zamiast y jest z i polskich koncowek nie pisze i znaku zapytania

Gość stary wyga
ja mam lapka dell c6oo 800mhz proc 500mhz ram i smiga jak trzeba kupa programow na dysku 160 gb .Rada dla ciebie pobierz program ADVANCED SYSTEM CARE zobaczysz jak ci komp pszyspieszy i wywal tego awasta ja mam zwyklego firewala teraz pisze z tego lapka internet dziala przez wifi.

naprawde mam syzbki komp cyz to jakas ironia_ najwiecej yamjume proces bezczynnosci bo 70proc najwiecej firefox ok 48 cyemu ad aware mam sobie odpuscic_ zawsze myslalam ze to dobry program

Gość Angar
alt+shift i z klawiatura bedzie wszystko ok.

Błękitna, menedżer zadań pokazuje wszystkie uruchomione procesy na kompie i często jakiś syf, który uruchamia się ze startem systemu, nie jest widoczny dla Twych oczu, ale ujawnia się właśnie w oknie menedżera zadań poprzez nadmierne zużycie procesora. Sprawdź raz jeszcze, czy jest tam jakiś program, którego nie znasz...

Masz 2.5 GHz... 250 GHz, to trochę za dużo :P Ad-Aware, to dobry program, ale nie rozwiąże Twojego problemu. Zrobisz, jak uważasz.

Przedewszystkim to czy masz zainstalowane wszystkie sterowniki? Plyta glowna, karta graficzna?

"Ad-Aware, to dobry program, ale nie rozwiąże Twojego problemu." ni ewykryje wirusa który spowalnia? dziwnym programem jest ashSimpl.exe, ale mam teraz urucjhomiony avast żeby wykrył mi , i to chyba od niego jest

Wyłączaj po kolei wszystkie programy, które najbardziej obciążają procesor i sprawdzaj, jak zachowuje się komp.. Masz otwartą jakąś stronę we flashu ? Czasem wystarczy zwykły flash-baner, żeby procek zaczął się dusić ;-)

wiesz co, głównie to ten ashSimpl reszta raczej nie ale nie mogę go wyłącazyć na razie dopiero jak skończę skanowanie awastem no bo na co wtedy pół godziny skanowania na amrne pójdzuie a jeszcze nie skończone? "Masz otwartą jakąś stronę we flashu ? " a co to flash??

To ze niezainstalowane sterowniki do karty graficznej wlasnie taki wyglad zapewniaja. Jesli chodzi o antywirusy to avira albo avast 5. Dodatkowo warto zablokowac pare portow, sciagnij WWDC. Jesli chodzi o procesy z menadzera zadan to sprawdz nazwe procesu np explorer.exe i wrzuc to do google. Powinnas znalezc pare stron ktore powiedza Ci wszystko o tym procesie. Jesli nie bedzie kluczowy to bedzie mozna go wylaczyc. Jesli chcesz sie ich pozbyc z autostartu to wejdz w start -> uruchom i wpisz msconfig. Jesli nie masz opcji "uruchom" to przytrzymaj klawisz z ikonka windowsa i wcisnij R. Jak juz uruchomisz msconfig to przejdz w zakladke procesy i tam powylaczaj wszystko co zbedne (Pamietaj aby przed wylaczaniem uslug zaznaczyc opcje "ukryj wszystkie uslugi firmy microsoft"). Nastepnie przejdz w uruchamianie i tam tez powylaczaj zbedne rzeczy typu gadu gadu i takie tam. Jesli bedziesz miec problem to daj komputer do jakiegos zakladu a za dosc niewielka cene Ci sie nim zajma.

w ogole komputer dziwnie sie zaschowuje, to od kilku godzin a sciagalam dzis duzo zdjec z google grafika. t=a teraz nagle zaczelo sie dziac tak, ze caly czas mi zanika okno mozilli firefox tzn przy pasku startu, na dole z napisem to i to sie zaczelo dziac nagle kilka godz temu a wczesniej tego nie bylo poleciacie jakies rozne programy antywir na to?