Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blackangel91

metody antykoncepcji

Polecane posty

Gość Blackangel91

Witam wszystkich :) mam 19 lat,jestem w stałym związku od pół roku. Dwa tygodnie temu odbył się mój pierwszy stosunek przy użyciu prezerwatywy. Chciałam się zapytać jakie metody są według Was najskuteczniejsze?? Proszę o poważne wypowiedzi ;) Serdecznie pozdrawiam ;)

plastry i pigułki antykoncepcyjne. także spirale, czy jak kto woli wkładki domaciczne. tylko, że różnica jest taka, że plastry i pigułki anty zatrzymują owulację a spirala to środek tak jakby wczesnoporonny

Gość dokdslksslssjklwej34oj43
pigulki , chociaz przerywany tez mnie nie zawodzi :classic_cool:

taaa, pigułki i przerywany w jednym rządku. weź nie rób dziewczynie wody z mózgu, bo gadamy o skutecznej antykoncepcji, a nie 'może się uda'. na forum dużo jest takich dziewczyn, co miały pecha z przerywanym.

Gość kasiaaaaaaa7383
ja mam 22 lata i stosujemy gumki - durex. tanich nie polecam bo sie zsuwają. zasada jest taka, że trzeba dobrze założyć, jak bys byla za sucha to nawilżyć żelem i gumka nie ma prawa pęknąć. Moj jeszcze dodatkowo wychodzi jak zdąży ;-) po co sie truć tabletkami :O

taaa, truć. te informacje od ginekologa oczywiście? idź autorko do ginekologa i pogadaj o antykoncepcji - zaletach i możliwych skutkach ubocznych. i sobie sama wyrobisz zdanie :D

Gość kasiaaaaaaa7383
oczywiscie. i ulotke przeczytalam gumki sa najlepsze, nikomu nie szkodza. tyko trzeba umiec uzywac.

nie są najlepsze i otóż - szkodzą! bo lateks wielu ludzi uczula. wie jak to się ma, to tego że są najlepsze?! wskaźnik Pearla pigułek antykoncepcyjnych wynosi od 0,1 do 0,5 ( czyli ile kobiet na 100 w ciągu roku stosując ten rodzaj antykoncepcji zaszło w ciążę ) w praktyce wszystkie metody, których wskaźnik jest mniejszy od jedności, uznaje się za bardzo skuteczne ! dla porównania przy prezerwatywie jest to 3-36 ( kobiet ) myślę , że widoczna jest ta znaczna różnica. jeśli pigułki są dobrze dobrane w organizmie robią wręcz "porządek". bo normują poziom hormonów. potwierdzone jest to wieloletnimi badaniami, pigułki nie trują! nadal uważasz , że prezerwatywy są najlepsze? XliloX - ja nie wiem.. świadomość ludzi na temat antykoncepcji jest straszna ;o gumki ok, ale jeśli się na nie decyduje to trzeba brać pod uwagę ewentualność ciąży i nie zaprzeczać specjalistom, którzy sprawdzili co jest najbardziej skuteczne!

Pola >> że ci się chciało pisać o tym wskaźniku pearla ;) i tak ci ktoś zaraz napisze, że się mądrzysz albo jesteś wredna :D pewnie, że trzeba brać pod uwagę poza skutecznością także skutki ubocze, ale nie demonizujmy. jakby tak na to patrzeć, to pomyślmy - który lek tak na prawdę nie szkodzi?

Tabletki może są i najbardziej skuteczne, ale nie ukrywajmy, że mają skutki uboczne. Wszystko zależy od organizmu. Ja brałam pół roku, na plus był regularny okres i brak obaw, że zajdę w ciąże. Na minus zerowe nawilżenie i bardzo niskie libido. Dodatkowo miałam silne migreny 4-5 razy w miesiącu. Może miałam źle dobrane tabletki, Na razie odstawiłam, libido i nawilżenie wróciły, bóle głowy niestety na razie zostały. Nie uważam, że prezerwatywy są najlepsze, ale tabletki też cudowne nie są, to jednak ingerencja w organizm. Idealnej metody antykoncepcji po prostu nie ma.

a niby na zwykłe przeziębienie i nawet zalecana dawka dla jednej os. może być za duża - znam taki przypadek ; ) a tak wracając do antykoncepcji, denerwuje mnie ta niewiedza u innych i wymądrzanie się jak ktoś naprawdę nie ma racji. ale cóż tak już jest. ważne, że ja mam swoją świadomość na ten temat :D

Octavia zgadzam się z Tobą, ale mówimy po prostu o najskuteczniejszej metodzie ;) więc tu nie zaprzeczysz. racja, anty jest to ingerencja w organizm, ale dobrze dobrane nie będą powodowały aż takich stuków ubocznych : ) ale jak ktoś pisze, że prezerwatywy są najlepsze to...

Pola wszystko zależy pd organizmu. Ja np. w ogóle nie miałam ochoty na seks, mógłby dla mnie nie istnieć. Więc branie trochę mijało się z celem. Z gumkami za to jest niestety ta obawa, że coś może pójść nie tak. I tak źle i tak niedobrze.

mam nadzieje, że ja nie będę miała takich problemów przez branie tabletek.. bo dopiero zaczęłam. Octvia a może poproś ginka, żeby zrobił Ci badania hormonalne i przepisał jakieś inne tabl : ) może wtedy nie będziesz miała takich problemów.. a z gumkami no właśnie coś może pójść nie tak, więc nie wiem jak można nazywać to najlepszym środkiem. a pigułki, wiadomo-nie 100% skuteczności, ale więcej niż gumki. po to jest tez wskaźnik Pearla, który czarno na białym pokazuje, że aż do 36 kobiet na 100 w ciągu roku stosowania gumek zachodzi w ciążę...

Pola jakoś zraziłam się do tych tabletek, chociaż na początku tak jak Ty je zachwalałam. Dodatkowo to, że jestem migrenowcem (wcześniej bóle głowy pojawiały się o wiele rzadziej) jest czynnikiem, który nie sprzyja ich braniu. A jak u Ciebie z nawilżeniem i libido, bez zmian?

dopiero zaczęłam, jestem przy 3 tabletce. o anty wiem dużo od mojej pani ginekolog ale tak chodzę po forach i czytam o tym libido i troszkę mnie to przeraża

Gość Blackangel91
a czy to prawda że po stosowaniu tabletek anty w późniejszym czasie mogą być problemy z zajściem w ciąże np. przez "naruszenie naturalnego porządku" w organiźmie ??

a ja się kiedyś zastanawiałam, czy to nie jest trochę tak, że biorąc pigułki możesz się kochać kiedy chcesz, nie musisz się bać, że coś pęknie czy nie zadziała - i to może powodować uczucie przesytu. ja brałam pigułki długo i nie widziałam u siebie problemów z libido - ale taki przesyt w pewnym momencie się pojawił.

hm i tutaj niby też wszystko zależy od organizmu bo jedne kobiety mają problemy z zajściem a inne mają ciąże mnogie ;)

Blackangel91 >> nic mi o tym nie wiadomo. brałam pigułki 10 lat i zaszłam po ich odstawieniu po 6 miesiącach. dodatkowo wyregulowały mi cykle. pewnie, że ile kobiet, tyle opinii, ale dobrze dobrane tabsy i stała kontrola powinny pozwolić ci uniknąć takich problemów.

Blackangel tutaj informacje są sprzeczne. Jedni mówią, że trudniej, inni, że łatwiej. Ile ludzi mających styczność z tabletkami tyle opinii. Faktem jest, że lekarze wypisują je bez serii koniecznych badań, na zasadzie- a może będą dobre. Tylko, że to nie są cukierki i najeży przemyśleć, bo czasem skutki uboczne, jeżeli nie są dobrze dobrane, mogą mieć wpływ na zdrowie. Jak już wcześniej napisałam wszystko zależy od organizmu, ale nie mówmy, że jest to cudowny specyfik, bo tak nie jest. Znalazłam tu kiedyś temat (skutki uboczne tabletek antykoncepcyjnych) jak masz wolną chwilę, to poszukaj. Tam jest dużo opinii zarówno za jak i przeciw.

pola >> ja ustaliłam z ginekologiem, że odstawię pigułki na 3 miesiące, i wszystko ładnie wróciło do normy. u mnie zadziałał taki sposób :)

Gość Inga87
Wybór antykoncepcji nie sprowadza się tylko do hormonów ( plastry, pigułki, zastrzyki, wszczepy, nuvaring ) i prezerwatyw - to za duże uproszczenie. Jeśli któraś tak bardzo boi się hormonów lub spada mu po nich libido to zawsze może wybrać wkładkę wewnątrzmaciczną miedzianą lub diafragmę.

Pola ale Ty pierdolisz , jak potłuczona .tabsy szkodzą na wątrobę ;/ kązdziuteńkie . już plastry sa lepsze. ja używam durxów i globulek w płodne i jest git:)