Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sontalka

Co to za glupia moda z Swietym Mikolajem - 24 grudnia to dzien Gwiazdora!!!

Polecane posty

Gość Niezadowolony24
W lodzkim nigdy gwiazdora nie bylo!!!

Gość w jaki sposób cię zniszczyli?
Muzeumianka, to ty musisz mieć po 70 :) Bo dziadek mróz w PRL był do 56 roku. Potem dziadzio Jóżef wyzionąłbył ducha i dziadek mróz przepadł. No, chyba, że rodzice komuniści prowadzili cię do domu kultury radzieckiej :)

Gość w jaki sposób cię zniszczyli?
Dziadek Mróz jest w SYLWESTRA a nie w nasze święta!!! Katolicyz wschodni ma święta tydzień po nas

Zaraz nam jeszcze beda wmawiać że przez casłe życie zamiast karpia to indora wpierdalałem :D

Jaki katolicyzm wschodni?? Chyba Prawosławie ciemnoto. to po pierwsze, a po drugie ja jestem ewangeliczką i do mnie przychodził Dziadek Mróz.

A czym przybywa? Tez na saniach z pijanym reniferem czy może na jakim tygrysie syberyjskim?

Gość prawiczy prawiczek 28
Czepiasz się. Po polskiemu to się nazywa renifer. jak mikołaj to gwiazdor u kaszubów :P Renifer (ren) (Rangifer tarandus) ssak z rodziny jeleniowatych, zamieszkujący arktyczną tundrę i lasotundrę w Eurazji i Ameryce Północnej. Dla podgatunków północnoamerykańskich stosuje się nazwę karibu.

Dupa. Prezenty rozdaje Dziadek Mróz Renifery nie istnieją Dziadek mróz dociera tirami coca coli TO na zdjeciu to Karibu taka prawda. Ide spac.

Gość prawiczy prawiczek 28
A tak poza tym to ja bym się cieszył, że to co do Ciebie przychodzi to Dziadek Morozow a nie np. Pawlik Porozow.

Gość jak to mikołaj
24 grudnia? mikołaj jest 6 grudnia, prze3cież nie będzie przyłaził dwa razy w roku :P to własciwie kto do cholery jest 24 grudnia? na pewno nie gwiazdor, u nas mówiło się, że dzieciątko ale to tez głupie bo skąd dzieciątko ma miec tyle prezentów i jak je nosi? :P

Gość iii tam...komunisci namieszali
:D Swietego chcieli zniszczyc to tak po przyjazni polsko - radzieckiej wcisneli ciemnocie gwiazdora :D:D:D:D Jak sie tak upieracie, ze Mikolaj tylko 6 grudnia (bo imieniny) to 24 powinien wam Adam prezenty rozdawac :D Moze lepszy niz gwiazdor by byl, moze na golasa by latal :classic_cool: Gwiazdor mi sie z ruskim Dziadkiem Mrozem kojarzy :P

Mi się gwiazdor kojarzy z czerwonoarmistami. Militaryści radzieccy mieli gwiazdy na czolach

Gość iii tam...komunisci namieszali
"Gwiazdor postać rozdająca prezenty w Wigilię Bożego Narodzenia występująca na terenach Wielkopolski i Kujaw (a konkretnie tych ich części, które były pod zaborem pruskim), Kaszub i Kociewia. Wywodzi się z dawnych grup kolędników, zaś nazwa od noszonej przez nich gwiazdy. Była to postać ubrana w baranicę i futrzaną czapę, z twarzą ukrytą pod maską lub umazaną sadzą. Gwiazdor nosił ze sobą wór z podarkami i rózgę. Odpytywał on dzieci z pacierza, znał dobre i złe uczynki i w zależności od wyniku wręczał prezent lub bił rózgą. Obecnie postać Gwiazdora upodobniła się do św. Mikołaja, zaś z dawnych atrybutów pozostała mu rózga, którą wymierza karę niegrzecznym dzieciom." Czyli pyrusy w ogole pomieszali pojecia :D Na dzien dzisiejszy maja postac wygladajaca jak sw.Mikolaj ale nazywana Gwiazdor jak ten ich przyglup w baranicy z ryjem w sadzy :D:D:D:D:D:D

Gość sytuuu
Rudolf istnieje

Gość maninini
Czyli pyrusy w ogole pomieszali pojecia Na dzien dzisiejszy maja postac wygladajaca jak sw.Mikolaj ale nazywana Gwiazdor jak ten ich przyglup w baranicy z ryjem w sadzy hahhah

Gość durszlaczek
ej a jak to jest z tymi prezentami od zajączka w Wielkanoc? u mnie tego n ie ma i dowiedziałam się o tym dopiero od koleżanki z Wielkopolski :P u mnie się dzieciom nie daje prezentów w Wielkanoc

Gość pytanie do poznaniaków
a wasz świecki Gwiazdor to czym jezdzi? Saniami ciągniętymi przez renifery? Bo aby było tak przaśniej to sanie powinny ciągnąć...kozły :classic_cool: