Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kropeczka między brwiami

Jak mocne są pierwsze kopnięcia???

Polecane posty

Mnie się chyba wydaje, a może nie.... Czuję czasami lekkie pchnięcia, dotknięcia kopnięcia... Czy to już to??? 17 tydzień, no i pojawiają się one najczęściej po boku, zwłaszcza prawym boku, nie na środku brzuszka ale jakoś tak delikatnie z prawej strony... Jest to tak ulotne, że nawet ciężko mi to zinterpretować. Czy wy miałyście pierwsze kopnięcie takie mocne, że nie miałyście wątpliwości???

Gość zona ...........
jest dokladnie tak jak opisujesz:)...gratki:).....choc ja poczulam pierwsze kopniecia ok 19tc-20

pierwsze ruchy to delikatne jakby łaskotanie, kopnięcia poczułam około 3tyg po pierwszych ruchach

Słuchajcie to niebywałe - wczoraj miałam takie delikatne pchnięcia, no i były tak ulotne że za każdym razem powtarzałam sobie, że mi się zdaje... Jednak przy 10 razie już zaczęłam się zastanawiać poważnie nad moją teorią urojeń i chyba rzeczywiście to czuję. Przez ostatnie kilka dni czułam łaskotanie aż wreszcie wczoraj puk, i znów za jakiś czas. Dzisiaj też już to czułam chociaż delikatniej niż wczoraj.... Czuje to jednak po boku, z prawej strony... dziwne. Czekałam na to odczucie i byłam pewna że pojawi się na środku pod pępkiem....

zależy jak dziecko leży :) możliwe, że w poprzek więc kopie z jednej strony. Mój leżał główką w dół i czułam pod pępkiem, ale też nie idealnie na środku

Czyli dziecko nie zmienia pozycji?? Nie może się zdarzyć ze zacznie z drugiej strony kopać? Wydawało mi się że dzidzia ma dużo miejsca więc może sobie brukać do woli....

Moze zmieniac pozycje;) Ja nie czułam zadnego pukania, łaskotnia... Od razu poczułam dwa dosc wyrazne kopniecia w okolicy pepka;):):):) Pamietam ten dzien dokladnie:) 25lipca okolo22:)

Hmmmm no ja odczuwam to wyraźnie po prawej stronie, ale oczywiście nie całkiem z boku:) Łaskotki czułam w zeszłym tygodniu a od wczoraj, zwłaszcza wczoraj maluch dawał popis. Nie no nie mogło mi się przewidzieć bo wydaje mi się że brykał całe przedpołudnie. Raz nawet dość mocno to poczułam. A mam jeszcze pytanie, bo czy możliwe jest to że odczuwałam to co chwilkę czy raczej czuje się to raz i koniec... Ja czułam całe przedpołudnie, ze od czasu do czasu coś mnie tam tyka:):):) Dzięki za pomoc.

Gość Emilka 2luty
Witam przyszłe mamy, jestem w 34 tygodniu ciąży i o ruchach dziecka coś wiem :) U mnie pojawiły się w 17 tygodniu tak zwane pływanie kijanki w brzuszku. Moja mała jest od samego początku bardzooo ruchliwa. Pierwsze kopniaki właściwie poważne ruchy wyraźnie odczuwalne pojawiły się około 20-22 tygodnia ciąży ale były one na tyle słabe, że mąż kładąc rękę na brzuszku nic nie czuł. Dodam jeszcze, że te pierwsze ruchy wyczuwalne są nisko w macicy, a nie w brzuszku jak może się wydawać, więc wszystko dzieje się poniżej pępka :) A co do typowych kopniaków i pływania brzuszka to około 26 tygodnia - niesamowite uczucie, nie zawsze przyjemne, pomijając ból. Kilka razy poważnie mnie wystraszyła jak dostałam kopa :) :) moja mała ułożona miednicowo na moim prawym boku nóżki trzymała dosłownie w łonie i to najmniej przyjemne kopniaki nie odczuwalne przez dotyk za to w środku jakby skakała na trampolinie, wtedy najbardziej wygodna pozycja siedzenia jej przeszkadzała i najmniej obcisłe ubranie uwierało. :) Spanie na prawym boku nie wchodziło w grę bo leżałam jej na główce, a na lewym - kopała nóżkami :) Poza tym, to że jest ruchliwa nie daje mi powodów do zmartwień bo wiem że tam jest i jak pukam w brzuszek to zaraz daje znać :D Pamiętajcie dziewczyny, że każda z nas odczuwa to inaczej, u moich koleżanek poważne ruchy dzidzi odczuwały dopiero wysoko nad pępkiem wiec mała była już duża, nie wszystkie dzieci są ruchliwe. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.