Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werererew

mam w domu 16 stopni.zimno w h..........

Polecane posty

Gość nejfkrw
a ja odkat pamietam zawsze mialam zimno w domu, w tamtym roku to az rury pozamarzaly i wody nie bylo wszedzie byl lód, boje sie tej zimy :(

nie rozumiem dlaczego ludzie oszczedzaja na ogrzewaniu, niektorzy to maja tak spartolone ogrzewanie albo grzejniki za male pozakladali albo piec za mala moc ma to nie dogrzeje mieszkania czy domu kupuja mniejsze bo tansze a potem to wszystko mści sie na tym ze maja niedogrzane domy mieszkania jak ktoś ma solidne dobrze zrobione ogrzewanie tak jak nalezy to ma cielo i nie narzeka jak inni oczywiscie oprócz dobrego centralnego ogrzewania musi byc dobra izolacja scian czyli docieplone oraz dobre szczelne okna i drzwi wtedy rachunki nie sa az takie wielkie tak jak tutaj wyzej napisal davetch ja mu wierze jak ma solidnie zrobione i pelna automatyke oraz sciany i okna uszczelnione to rachunki takie ma jak napisał tutaj wyzej

Gość ej mimoza
a czemu nie wierzycie ze mozna miec taki wysoki rachunek za gaz jesli sie nim ogrzewa??? ja wierze bo na wlasnej kieszeni to odczulam- mialam takie ogzrewanie, mieszkanie niecale 70m2, rachunek za gaz za 2mce w zimie, kiedy byly mrozy placilam po 1000-1200zł, w tym ogrzewanie, gotowanie i kąpanie te 1200zł w miesiacach listopad- grudzien, a i w styczniu- lutym przychodzil nawet do 1500zł i jesli nie macie z takim ogrzewaniem do czynienia prosze nie wypowiadajcie sie🖐️

Gość gorrrąąąącooooo
gorąco mam w chałupie i też wietrzę, bo nie lubię duchoty. 23 stopnie to za dużo. Były czasy, że spałam w pokoju gdzie było 12 stopni i byłam zdrowa jak byk, a teraz? Szkoda gadać.

Gość jnhbugfvyctdresxzxdrcgtfvbhn
& #173;& #173;& #173;&sh y;&sh y;&sh y;&sh y;&sh y;&sh y;&sh y;&sh y; gruby?

Gość jnhbugfvyctdresxzxdrcgtfvbhn
­­­­­­­­­­­ gruby?

Gość to tylko jaaa20
ja mam teraz 25 stopni i dochodze do wniosku ze jednak troche przesadzialam dzis z tym paleniem w piecu ;)

Gość caterinkaaa
ja mam 26 i jest w miarę

Gość mi ez zimno
zimno w moim domu to standard, jak chucham to idzie para,,, ale nie wiem ile moge miec stopni.... tez mam zimno, musze pod kocem siedziec, do spania ubieram grube wełniane skarpetki

Gość Kazimierz44
ej mimoza teraz okresie zimowym gazownia odczytuje licznik za zuzycie gazu co miesiac jesli masz oczywiscie ogrzewanie CO na gaz bo ci co maja tylko kuchenki i piecyki na wode ciepla to zgadza sie ze inkasent z gazowni przychodzi raz na dwa miesiace odczytac licznik nie wiem co ty masz za kaloryfery chyba starego typu gdzie wody jest pewno ponad 150 litrów albo stary kociol masz ktory jest zle wyregulowany i zanieszczyczony spalinami to mozesz miec takie rachunki za gaz jak piszesz chyba ze w domu ma sahare temp 30 C

Jeśli ktoś ma grzejniki w połowie ciepłe to pewnie ma zapowietrzone lub tak bardzo sprawne, w co nie wierzę.A jak jest za gorąco to zamiast otwierać okna trzeba przykręcić zawór termostatyczny.No,ja jestem szczęściarą,jak odkręcę zawory to i 26 stopni mam.

Gość drechu
­­­­­­­­­­­ gruby?

Gość ej mimoza
Kazimierz44 nie mam 30 C ( tzn nie mialam bo zmienilam niedawno ogrzewanie i pale drewnem), najwiecej stopni mialam 17!!! ogrzewalam gazem przez 6 lat i takie rachunki mnie rujnowaly grzejniki mam nowe a piecyk tez mialam 6-letni Ulricha z tym, ze ja mam stare okna ale zawsze je uszczelniam, a faktury zawsze przychodzily mi co 2 mce, niezaleznie od tego czy ogrzewalam gazem czy tez nie

Gość Mirek ze Szczecina.
zakladam i montuje CO napisze tak obrazowo jak ktos ma za male grzejniki do powierzchni grzejnej to nie wiem jakie by były grzejniki to bedzie mieszkanie niedogrzane więc kociol chodzi na okrąglo zuzywa duze ilosci gazu, nastepnie masz starego typu grzejnki gdzie jest full wody znowu ile potrzeba zuzyc gazu by kocioł nagrzał te wode w grzejnikach teraz nastepna rzecz jesli ktos ma za mała moc kotla to bedzie jechal na okrągło zuzywał gaz i nie nagrzeje mieszkania czy domu znowu 30-40 % gazu wiecej idzie nastepna rzecz piec nie serwisowany zle ustawiony zabrudzony będzie spałal ok 50% więcej gazu dalej automatyka jak regulatory na grzejnikach i programator ktory reguluje calym systemem grzejnym jak ktos tego nie ma to znowu zadna oszczednosc bo piec chodzi na okrągło są tacy co to mają ale nie potrafią sie nim obslugiwać tak jak im fachowiec nastawił tak mają ustawione cały czas ucze tlumacze ludziom ale dla nich to czarna magia dlatego mówie ludziom by zakladali grzejniki wieksze od optymalnej powierzchni grania ok 40-60 % wtedy szybciej nagrzewa sie powierzchnia mieszkalna wtedy kocioł rzadziej sie włacza tak samo z kotlem CO on musi miec odpowiednią moć kotla z zapasem nie może byc za maly ale tez nie zaduzy tez nie wszyscy maja docieplone domy czy mieszkania a przenikalnosc ciepla jest duza to i straty są duze to co potem sie dziwic ze niektorzy dostają astronomiczne rachunki do zaplaty za gaz ale ludzie mają swoje racje i są mądrzejsi od niektorych fachowców i tak mozna jeszcze pisac w nie skonczonosc

Gość ja mam duzy dom wiec
mi szkoda kasy, mam tez 16,ale cieplo sie ubieram, a w nocy i tak mi za goraco, bo lubie spac w chłodzie. pale tylko malym kominkiem narazie, kaloryuferów nie właczam. Owszem, 21 mogloby byc, ale w wyzszej temp zdycam.

Gość adi_P
no właśnie szkoda kasy a potem zapalenie płuc albo nie daj boże coś gorszego ludzie ubierają się na cebule bo szkoda kasy na ogrzewanie ale jak zachoruje to na lekarstwa trzeba wydać najlepiej jakby ludzie w swoich mieszkaniach chodzili w czapkach kalesonach czy w grubych rajtuzach w kurtkach i rękawiczkach najlepiej jakby tak chodzili w tym odzieniu spać, nie wszyscy są tacy zahartowani by przebywać w pomieszczeniu gdzie jest 16 C ciepła, ale szkoda kasy na ogrzewanie ciekawe jak wy się myjecie w takiej zimnicy jak w psiarni szkoda słów.

Gość niepolecamgazu
Ja mam gazowe i uwazam ze juz lepiej jest miec piece kaflowe i w nich palic. Nie dosc ze zimno masakrycznie, ciagnie od scian (bo mieszkam w starym domu) to i rachunki przychodza wielkie w zasadzie za nic:/ Teraz za pazdziernik i listopad wyszlo 900zl, a juz boje sie myslec co bedzie jak przyjda mrozy:/

Gość ja mam duzy dom wiec
wlasnie przez to,ze prawie nie wlaczam kaloryferów i nie wysuszam powietrza nie pamietam, kiedy chorowałam, moje dzieci tez. Niewysoka temperatura, czeste wietrzenie, to jest to. Jak spie gdzies, gdzie jest 24 gardlo mi wysycha, skora na twarzy tez. Pokaslywanie, katar. Ja rozumiem gorąco w lecie,gdy sie rozwala na osciez okno, gdy powietrze jest w miare wilgotne. Ale grzanie w zimie?

Gość Iwcia-29
ja mam gazowe ogrzewanie i nie jest tak zle mieszkam w domku o zabudowie szeregowej mam nowy kociol grzejniki mam jednoplytowe razm mieszkanie ma 140 m i za gaz mialam rachunek 300 zł za jeden miesiac a mam w mieszkaniu od 19 do 22 C ciepla wiecej nie hajtujemy bo nie lubimy sie przegrzewac jest cieplo w mieszkaniu ale nie za goraco

Gość PERGAMONT69
bo trzeba grzać umiarkowanie tak ok 18-22 stopnie nie wiecej kiedys bylem u znajomego to tak grzał ze w mieszkaniu mial chyba 28 stopni ciepla po godzinie jak wychodzilem od niego to bylem spuchniety i spocony i odrazu zlapalem infekcje zapalenie górnych drog oddechowych łózko leki i zwolnienie lekarskie juz wiecej do niego nie pojde chyba ze latem jak sie pytalem po co on tak grzeje a on mi odp ze lubi ciepełko :(

Gość 441412414
czy ktos wierzy czy nie to jego problem nie mój ja tyle płace oczywiscie jak temp spadnie ponizej zera to automatycznie rachunek za gaz wzrosnie bedzie oscylował sie w granicach 450-500 zł za ok 31-33 dni A co w tym dziwnego? Ppewnie masz porzadnie docieplony ze tak malo. Ja w zeszlym roku dostalam rachunek za gaz na przeszlo 2 tys. zl za 2 miesiace- dom 165, ale ogrzewalam ok. 130 m, stare okna. Temp. ok 19 stopni

Gość a ja mam zupełnie na odwrót
Mam duży dom Nie wierzę, że davecht płaci 360 zł za miesiąc ogrzewania :D To chyba jakiś żarcik na weekend :D

Gość a ja mam zupełnie na odwrót
Idę w zakład !!! Nie da się ogrzać domu 180 m za 360 zł miesięcznie i to do temperatury, jaką napisałaś/łeś :D davecht ---> zakład ?

Gość oipoipoirpo
[zgłoś do usunięcia] a ja mam zupełnie na odwrót - a ty ile placisz? Mi osoba ktora zakladala instalacje spieprzyla w dwoch pokojach i bylo zrobione na odwrot - woda zamiast gora szla dolem. Jeden grzejnik przez to dzialal znacznie slabiej, w innym pokoju nie dzialal wcale- ci "fachowcy" twierdzili, ze to pewnie przez to, ze kupilam go na allegro. Bo wszystkie grzejniki kupowalam na allegro. Po 3 latach w koncu chcialam wymienic ten feralny grzejnik. I okazalo sie, ze na 50 metrach mieszkania instalacja zrobiona na odwrot. Teraz jest dobrze, i piec mam ustawiony na chyba o polowe nizsza temp., a jest ze 4 stopnie cieplej. Za zeszly rok w najzimniejsze miechy dostalam prwie 2 tys. rachunku, a bylo zimno w domu! Noz mi sie w kieszeni otwiera jak o tym mysle.

Gość oipoipoirpo
a ja mam zupełnie na odwrót Idę w zakład !!! Nie da się ogrzać domu 180 m za 360 zł miesięcznie i to do temperatury, jaką napisałaś/łeś davecht ---> zakład a co wiesz o tym domu ze tak piszesz? Przeciez zalezy z czego go ma. Sa domy tzw. energooszczedne, co ogrzanie ich kosztuje 400 zl - caly sezon. Niedwano jakis gosc pisal ze swoj dom ok. 100 m - placi na mc 200 zl, nawet pokazywal skan faktury

Gość davecht
tak to prawda mam porzadnie docieplony dom ale tez mam nowa inastalacje C.O. na caly dom mam 14 odbiorników i calym C.O. mam ok 45 litrów wody bo mam grzejniki jednoplytowe miedziane instalacje tez mam w miedzi a kociol mam dopasowany do mojego domu jaki uzytkuje to fakt ze mam grzejniki wieksze od nominalnych ok 60 % przez szybciej mi sie nagrzewa i dlugo trzyma cieplo w domu a grzejniki miedziane sa najdrozsze a charakteryzują sie tym ze szybko się nagrzewają i dlugo oddają ciepło czyli powoli nie tak jak np grzejniki stalowe które dlugo trzeba je nagrzewac i szybko oddają ciepło mam tez regulatory termostatyczne na grzenikach kazdy reguluje sobie w pomieszczeniu według zyczen mam tez Mikroprocesorowy sterownik kotła C.O. ktory jest optymalne ustawiony na kazdy dzien tygodnia i godziny jak nikogo w domu nie ma to grzeje tyle ile musi tzn minimum ale o godz tej bo tak jest ustawiony daje komende grzej i nagrzewa mi dom jak wszyscy wróca z pracy do domu to jest cieplo w domu na noc o godz 23 piec nagrzewa do godz 20 C rano o godz 6 nagrzewa mi do 22 C potem o godz 8 temp jest ustawiona na 17 C bo tym czasie nikogo nie ma w domu o godz kociol dostaje komende grzać 15.30 wlacza sie i nagrzewa mi do 22 C jak wracamy z pracy do domu to jest nagrzane bo tak jest ustawione. Trzeba tylko zainwestowac z automatyke czy to tak trudno zrozumiec wtedy ma sie takie rachunki za gaz jak napisałem wyzej to jest wyzsza kultura grzania

Gość marietkawww
u mnie w pracy jest ok 17stopni i zamarzam. Za to w domu mam 23-24 i czasami pale jeszcze w kominku i mam 27 stopni. Ciepło jak w ulu.

Gość Janek 0000000
davecht co im będziesz tłumaczył jak to są matoły co mają ogrzewanie rodem 19 wieku albo zrobione przez wujka lub znajomego typu złota rączka co się znają jak świnia na gwiazdach to wtedy tak mają ze grzeja a temp w domu maja 19 C albo i mniej a rachunki maja po 1000 i więcej zl o zapłaty bo jak napisałes taka jest ich kułtura grzana czyli zadna

.ja mam 15 st. ale wlasnie sie biore za palenie w piecu bo calkiem niedawno wstalam. Boze czemu ja sie wyprowadzilam z blokuuu :O