Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stalingrad

Kto teraz rozkoszuję się muzyką poważną?

Polecane posty

Gość Shalhevet
w Izraelu już niewiele osób mówi w jidysz, po polsku też :p

Gość Shalhevet
ale - jak powiedziała Sława Przybylska - mam dwie ojczyzny i nikt mi tego nie odbierze ;)

Gość Shalhevet
od zachodu słońca mamy szabat :D

Gość Shalhevet
a w Izraelu polscy Żydzi są zdecydowaną mniejszością :)

Dlaczego nie rozmawia się o mniejszości ukraińskiej czy białoruskiej tylko wszędzie Żydzi? Bez urazy ale już mnie wkurza wieczne roztrząsanie tego. Wszystkie narody migrują i tyle, multikulti jest już normą

Gość buahah ha h
Nk. Grupa Liczba osób Zamieszkiwane województwa 1 Ślązacy 173 153 śląskie (86%), opolskie (14%) 2 Niemcy 152 897 opolskie (70%), śląskie (21%) Niemcy w Polsce 3 Białorusini 48 737 podlaskie (95%) Białorusini w Polsce 4 Ukraińcy 30 957 warmińsko-mazurskie (39%), zachodniopomorskie (13%), podkarpackie (11%) Ukraińcy w Polsce 5 Romowie 12 855 małopolskie (13%), dolnośląskie (10%), mazowieckie (10%) Romowie w Polsce 6 Rosjanie 6 103 mazowieckie (22%), dolnośląskie (11%), podlaskie (11%) Rosjanie w Polsce 7 Łemkowie 5 863 dolnośląskie (53%), małopolskie (27%), lubuskie (13%), Łemkowie w Polsce 8 Litwini 5 846 podlaskie (88%) Litwini w Polsce 9 Kaszubi 5 062 pomorskie (98%) 10 Słowacy 2 001 małopolskie (81%) Słowacy w Polsce 11 Wietnamczycy 1 808 mazowieckie (60%) Wietnamczycy w Polsce 12 Francuzi 1 633 mazowieckie (30%), śląskie (12%), dolnośląskie (12%) Francuzi w Polsce 13 Amerykanie 1 541 mazowieckie (24%), małopolskie (16%) Amerykanie w Polsce 14 Grecy 1 404 dolnośląskie (38%), zachodniopomorskie (12%) Grecy w Polsce 15 Włosi 1 367 mazowieckie (23%), małopolskie (10%) Włosi w Polsce 16 Żydzi 1 133 mazowieckie (38%), dolnośląskie (18%), opolskie (1%) Żydzi w Polsce 17 Bułgarzy 1 112 mazowieckie (35%), śląskie (10%), opolskie (1%) Bułgarzy w Polsce 18 Ormianie 1 082 mazowieckie (24%) mniejszości żydów jest oficjalnych 1133 🖐️

Gość ciasteczko22
3 w nocy a wy o mniejszościach narodowych na świecie dyskutujecie :) ale chętnie poczytam ;)

Tak, tylko Żydzi zapominają na przykład, że trzonem ich sił zbrojnych byli polscy Żydzi na poczatku powstania państwa Izrael. I podobno polski minimalnie przegrał z hebrajskim (miał być językiem urzędowym - ale nie mam źródeł). Zastanawia mnie, dlaczego Żydzi wyrzekli się jidysz.

Gość pewnie dlatego że
ten jezyk pochodzi od niemieckiego :classic_cool:

Gość Shalhevet
jidisz to dialekt niemiecki (jidisz dajcz) i jako taki nie mógł stać się językiem urzędowym w nowym państwie żydowskim dlatego ożywiono hebrajski ;)

Nie wiem po to Żydzi zrobili. Z języka martwego zrobili sobie urzędowy. To tak samo jak Włosi mieliby zrobić łacinę (aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że włoski to syn łaciny, czego nie da się powiedzieć o jidyszu i hebrajskim). Ale przed 1945 rokiem ogromna większość Żydów używała jidysz.

Gość Shalhevet
skoro Jeszua zmartwychwstał, to dlaczego to samo nie mogło się stać z hebrajskim :D

Wiesz, ale jidysz był swojego rodzaju tradycją. Większość utworów literackich była w nim napisana.

Gość Shalhevet
Żydzi mesjanistyczni to nie chrześcijanie, uznanie Mesjasza nie jest równoznaczne z przyjęciem chrześcijańskiej tradycji