Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszukajaca w matmy swiatku

wartość sinusow i cosiow

Polecane posty

jak obliczac sin i cos kątowwiekszych niz 90*. np cos 8pi/3 czy sin 7pi/2 ?? bez korzystania z tablic ? a wiec sinusy dla kątow np. 120, 270 ? takich ktore sa wielokrotnosciami 30 45 90 i 60

Gość wiesz słońce to jest tak że
to już wczoraj było wzory redukcyjne + tablice matematyczne

Gość a+bi
Korzystając ze wzorów redukcyjnych. Np. cos 8pi/3 to 2 i 2/3pi. 2pi jest okresem, więc można to wyrzucić i zostaje samo 2pi/3.. co można zapisać jako pi - pi/3.. będzie to druga ćwiartka więc zostanie -cos pi/3, a to się równa -1/2. Z sinusami jest tak samo. Musisz jedynie zwracać uwagę, która to będzie ćwiartka, bo od tego zależy czy będzie minus, czy nie. No i pamiętać, że jeśli dodajesz lub odejmujesz od pi/2 i 3pi/2 występuje kofunkcja.

a+bi, dziekuje a skądwiaomo że pi-pi/3 to 2 cwiartka? bo to kąt 2pi/3 czyli wiecej niz 90*? prosze o pomoc, a tym co piszą samo haslo wzory redukcyjne to dziekuje.. prosze o wytlumaczenie jak dla 5ciolatka!!! dzieki raz jeszcze a+bi :)

narysuj sobie wykres sinusoidy (jeden okres - taki wężyk). Podziel go na 4 części. I masz kolejno 0, pi/2, pi, 3pi/2, 2pi. Znając wartość kąta, wiesz w której jest on ćwiartce. 1. 0 - pi/2 2. pi/2 - pi 3. pi - 3pi/2 4. 3pi/2, 2pi

dziękuję :))))) to moze jeszcze ktos potrafi odpowiedziec na moje pytanie wczorajsze , szukam argumenty liczby zespolonej. wychodzi mi , że cos x = 3/5 a sinx= -4/5 , jak znalezc taki kąt i wyrazic w pi, a nie obliczajac w stopniach :))

Gość a+bi
poszukująca, a możesz podać dokładny przykład? na pewno dobrze policzyłaś |z| ? Bo faktycznie nieciekawie wychodzi cosx i sinx.

tak mogę podać juz poszukam

Gość bgmn ch
majac dane sinusy i cosinus kata wystarczy policzyc arcusy danych i masz kat.

a jeszcze zanim znajde mam przyklad pierwistaek 3 stopnia z 8i. wychodzi mi cos x=0 , sin x= 1, tylko teraz nie umiem sobie poradzic bo taki wychodzi dla pi/2 , 5pi/2 9pi/2 i jak to rozwiklać :(

Gość a+bi
poszukująca, a może podasz mi jakiś kontakt do siebie?:) chętnie bym Ci wytłumaczyła co i jak, bo jednak na forum nieco ciężko - za wolno się odpisuje.

Gość poszukujaca w swiatku
2085818 ?:) gg