Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nicolettekrunk

Chciałabym oddać krew...

Polecane posty

Gość nicolettekrunk

Zawsze chciałam oddać krew, pomóc jakoś ludziom po wypadkach ponieważ krew jest bardzo potrzebna. Nie mogłam tego zrobić bo jestem niepełnoletnia, nie długo kończe 18 lat i odrazu chce to zrobić :) przecież to tak nie wiele, dobrze dać innym coś od siebie... moja mama mówi że nie powinnam tego robić bo to nie zdrowe i mogą potem czepiać sie mnie różne choroby i sama by krwi nie oddawała ale ja nadal jestem pewna swojego wyboru, spytam jednak z ciekawości naprawdę pobieranie krwi jest takie szkodliwe? :)

Gość nicolettekrunk
up

Gość stalowy członekkk
uważam że robisz dobrze :)

Skadze , gdyby to bylo szkodliwe to by tego raczej nie robiono.No chyba ze chcesz to robic 2 razy w miesiacu ;)

Dokładnie. Faceci mogą oddawać krew do 6 razy w roku, kobitki do 4(no i nie tuż przed, w trakcie, i kilka dni po miesiączce!) Możesz porozmawiać z pielęgnirką szkolną o szczegółach. Najpierw wypełniasz ankietę, musisz odpowiadać szczerze dla bezpieczeństwa swojego oraz biorcy. Później pobierają próbkę, następnie jest pobranie właściwe, a na koniec czekolada:D Są znane przypadki zarażenia się żółtaczką itd podczas oddawania krwi, ale dotyczy to tylko państw o bardzo niskim poziomie medycyny i sanitarnym, w Polsce od lat nie ma tego problemu(to są dosłownie pojedynczy ludzie, większe prawdopodobieństwo jest, że w domu spadniesz z krzesła i skręcisz kark) Pomyśl też o banku szpiku - pozyskuje się tylko małą probówkę i także z żyły na ręcę, a możesz naprawdę uratować kogoś przed zgonem z powodu białaczki(oczywiście jest mała szansa, że zostaniesz kiedyś poproszona o oddanie szpiku dla dawcy, ale warto jednak dać komuś nadzieję). Zapytaj o bank szpiku przy oddawaniu krwi. Pobieranie krwi zaszkodzić może tylko tym, którzy gadają, że to szkodliwe, bo ich tezy zostają podważone:D Trzymam kciuki, zabierz ze sobą znajomych!

JAKIE OKOLICZNOSCI UNIEMOŻLIWIAJA ODDANIE KRWI NA STAŁE ? Nie może być dawca i oddawać krwi osoba, która: (dyskwalifikacja stała) - cierpi na ciężkie choroby układu: krążenia, pokarmowego, nerwowego, oddechowego, moczowego i nerek - przebyła lub jest chora na żółtaczkę zakaźną - jest zakażona chorobami zakaźnymi (np. HIV, żółtaczka, gruźlicą, kiła...) - prowadzi życie seksualne o podwyższonym ryzyku zarażenia chorobami zakaźnymi (np. częsta zmiana partnera, kontakty homoseksualne, prostytucja itp.) - miała lub ma kontakty seksualne z osobami, u których testy w kierunku AIDS, kiły lub żółtaczki typu B lub C wypadły dodatnio - miała lub ma kontakty seksualne z osobami, który przyjmują narkotyki w postaci zastrzyków - ma kontakty seksualne z osobami poznanymi niedawno - używa środków psychoaktywnych - cierpi na choroby krwi - choruje na łuszczycę - choruje na cukrzycę - cierpi na nowotwory złośliwe - choruje na choroby weneryczne - choruje na padaczkę - choruje na chorobę Creutzfeldta-Jakoba - od 1-01-1980r. do 31-12-1996r. łącznie przez 6 miesięcy lub dłużej przebywała w Wielkiej Brytanii, Francji i Irlandii - była lub jest leczona hormonem wzrostu - miała przeszczep rogówki, opony twardej lub komórek ośrodkowego układu nerwowego - choruje na malarię i przyjmuje leki przeciw malaryczne - jest po resekcji żołądka, usunięciu tarczycy lub nerki - choruje na miażdżycę i jest po udarach mózgowych - posiada rozległe żylaki - jest alkoholikiem lub narkomanem, albo przyjmowała narkotyki w postaci zastrzyków Nie powinny też zgłaszać się do oddawania krwi osoby, które mimo braku przeciwwskazań podejmowały próby oddania krwi, zakończone omdleniami lub innymi negatywnymi reakcjami organizmu

chciałam napisać Stokrotka i miało być to: JAKIE OKOLICZNOSCI UNIEMOŻLIWIAJA ODDAWANIE KRWI CZASOWO ? Nie może oddawać krwi czasowo (dyskwalifikacja czasowa) osoba, która: - miała wykonany zabieg operacyjny, akupunkturę, tatuaż, przekłucie uszu lub innych części ciała - przez 6 miesięcy od wykonania zabiegu - miała wykonane badania diagnostyczne i zabiegi endoskopowe (gastroskopia, panedoskopia, arthroskopia, laparoskopia)- przez 6 miesięcy od wykonania zabiegu - była leczona krwią lub jej składnikami - przez 6 miesięcy od zakończenia leczenia - przebywała w zamkniętym zakładzie karnym - przez 6 miesięcy od dnia zwolnienia - przebywała w Afryce środkowej i Zachodniej Tajlandii - przez 6 miesięcy od dnia powrotu, jeżeli nie zauważyły u siebie żadnych objawów chorobowych - była w ciąży lub poroniła - przez 6 miesięcy od porodu lub poronienia - karmiła piersią - przez 3 miesiące po zakończeniu karmienia - miesiączkowała - 3 dni po zakończeniu miesiączki - miała wykonane zabiegi chirurgiczne - przez 6 miesięcy od daty wykonania zabiegu - chorowała na chorobę zakaźną (nie dyskwalifikującą na stałe)- przez 4 tygodnie od całkowitego wyleczenia - chorowała na grypę i inne infekcje z gorączka powyżej 38st. - przez 2 tygodnie od czasu ustąpienia objawów po wyleczeniu - była szczepiona przeciw grypie lub żółtaczce - co najmniej po 48 godzinach :)

Autorko, co do skutków oddawania krwi to jeżeli będziesz oddawała krew te 3 czy 4 razy w roku przez kilka lat non stop to jedyne co może się zdażyć, że jeżeli będziesz chciała nagle po latach zrezygnować z systematycznego oddawania krwi to musisz to zrobić stopniowo, żeby oragnizm się przyzwyczaił(czyli zamiast 4 razy w roku oddać dwa, ale oddać, potem z raz i możesz rezygnować na dobre), no i żyły robią się trochę twardzsze, ale to dopiero po kilkunastu latach systematycznego oddawania krwi. PS Co to ze mną dzisiaj, wklejam nie to co miałam, a w dodatku 3 podejścia zajmuje mi napisanie poprawnie stokrota.