Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Masia26

Spiworek do spania, czy warto kupić?

Polecane posty

Dziewczyny czy przydatny jest śpiworek do spania dla niemowlaka? W domu zawsze jest ciepło.Czy śpiworek jest praktyczny i konieczny czy wystarczy dziecko przykryć kołderką. To moje pierwsze dziecko i nie chcę go ani przegrzać ani aby zmarzło.

z własnego doświadczenia: -śpiworek jest fajny do 4 miesiąca, -utrzymuje ciepło nawet gdy maluch się wierci,tzn.nie odkryje się po 4 miesiącu Nasz synek zrobił się ruchliwy i nie dał się wpakowac do śpiworka,bo strasznie marudził gdy nie potrafił się obrócić na bok-śpiworek mu to utrudniał

Gość comfortowa mama
ja mialam tych spiworkow chyba ze 4 i zadnego nie uzywalam bo dziecko na poczatku nie chcialo w tym spac pozatym byla zima bylo w domu cieplo i spalo pod kocykiem a jak jiz zaczynalo siadac stawac tym bardziej nie chciala i sie strasznie zloscila jak jej zakladalam wiec dalam sobie spokoj Zbedny wydatek tylko .. lepiej kup kocyk cieplejszy

Gość ooooooooooooooooooooo+++
czy ja wiem mój ma 15 miesięcy i nadal spi w śpiworku i uważam że to jest super sprawa bo on się bardzo wierci w nocy więc jak by miał kołderkę to zazwyczaj spał by odkryty a tak wkładam do tego i spokój moze wędrować po całym łóżku w nocy a ja sie nie martwie że bedzie mu zimno....

Gość kijevna
a mój ma 2 lata i bardzo żałuję, że wyrasta ze śpiworów - nam się bardzo od początku przydały

a to zalezy.... jak dzieciaczek sie odkrywa podczas spania to warto... nie wiem czy to takie praktyczne jest... jeszcze nie wypróbowałam bo synek za malutki jest ale mam dwa :) pewnie będę uzywać..

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo tez bys sie wiercila gdyby ktos ci ograniczal ruchy w spiworku!

dla mnie to beznadzieja dawac dziecko ponad roczne w spiworek,nawet nie zmini strony jak będzie chcial,tylko na boki... moj synek zasypia na poduszce a czasmi budzi się w 2 koncu lozeczka,nerwice by chyba mial gdyby musial sie meczyc z obracaniem w jakims worku ...

Gość ja tez nie wyobrazam sobie
bez spiworkow. Mala 17 miesiecy spi w pajacyku welurowym, na to pajac polarowy, na to spiworek, ktory jest dosc lekki. Sa spiworki z przypinanymi rekawami, takie wedlug mnie sa najlepsze, ale nigdy mi sie taki nie trafil. W pokoju jest 19 stopni. Zauwazam, ze im cieplej ja omotam, tym lepiej spi. To chyba po mnie, bo tez uwielbiam spac w zimnym pokoju ale w cieplej pidzamie, pod koldra i na to cieply koc. Starsza 4 lata spi pod dorosla koldra i wiecznie sie odkrywa, rano przychodze, to pomimo skarpet nogi ma jak sople lodu. Chetnie bym ja tez wsadzila do jakiegos spiworka. Bo kupilam jej taka posciel przypinana na suwak, to z niej sie wyczolguje i spi z wierzchu, nie ma sensu. Spiworki zostaly wlasnie wymyslone po to, zebysmy nie musialy jak nasze matki wstawac po 10 razy w nocy by z powrotem okryc odkryte dzieci.

mój synek nadal śpi w śpiworku :) spal tak do maja, potem było za ciepło. w październiku zaczął budzić się max co godzinę, miałam dość, ale jednocześnie wydawało mi się nie na miejscu żeby prawie 2 letnie dziecko spało w śpiworku! ale zdesperowana po tygodniu wstawania do niego przynajmniej 7-10 razy w nocy wsadziłam go w śpiworek. pobudek zero! i znów nocki służą do spania a nie do przykrywania zmarzniętego synka :D a on? a on uwielbia swoje śpiworki :D nie chce bez nich spać :P a co do ograniczania ruchów...hmmmm czasem zasypia w jednej części łóżka, budzi się w innej, wstaje w śpiworku, chodzi w śpiworku (za rączkę i pomalutku) i jakoś nie zauważyłam żeby mu specjalnie przeszkadzał :P zresztą w dzień ma tyle ruchu że w nocy najczęściej śpi w jednym miejscu :) także ja jestem zdecydowaną zwolenniczką śpiworków!

Poczekam i zobaczę czy mały będzie się odkrywał i wtedy kupię śpiworek. Dzięki dziewczyny za wypowiedzi.

dokładnie, najlepiej poczekać aż maluch się urodzi i pokaże co potrafi :) moja córcia to tak kopie, że aż kocyk fruwa :)

Gość mama 15 miesiecznego synka
Dla nas idealna sprawa. Uzywamy odkad synek skonczyl 2 miesiace.

Gość Ja uwazam ze 1 sztuke mozna
kupic na probe i porownac z kocykiem, zeby miec pelen wglad w temat. O i tyle.

Gość oooooooooooooooooooooooooooooo
saleminka8 czy jak Ci tam, gdyby było mu niewygodnie to po 1 nie dał by sie tam wkładać co noc a po 2 jak by mu się tak xle spało w tym to raczej by się budził w nocy, nie uważasz?? śpi całą noc obraca sie jak chce i nie narzeka....więc pozwól że bedę wkładać moje dziecko w co mi się podoba..........

Gość huahuahua
Ja też mam od samego początku śpiworki, przerwa była tylko w lecie. Moje chłopaki uwielbiają się odkrywać i potem marzną, no a my musimy bardzo uważać na wszelkie infekcje itd. Co rusz rano był kaszel, ból gardła itd. Poza tym śpiworek jest bardzo wygodny, moje maluchy są już na tyle kumate, że jak widzą śpiworek wiedzą, że czas spać. Acha - nie zakładam dzieciom śpiworka od razu po kąpieli tylko wtedy, gdy są bardzo śpiący. Rano po wstaniu sami sobie ściągają śpiworki, także nie ma mowy o krępowaniu ruchów itd. Owszem, śpiworek może krępować ruchy ale tylko wtedy, gdy jest za mały. Ja osobiście POLECAM, śpiworki to super sprawa :)

Gość huahuahua
No i jest tak, jak pisze mała agatka - od czasu śpiworka skończyły się nocne wstawania, przykrywania. Wcześniej jak zmarzli potrafili płakać 3-4 razy w nocy. Teraz śpią do samego rana :)

Gość huahuahua
saleminka widać, że nie używałaś śpiworka. Co to za sens wypowiadać się na temat czegoś, czego się nie zna? Każda z nas ma wędrujące dzieci w czasie nocy i śpiworek wcale nie krępuje ruchów a wręcz przeciwnie - maluch może sobie wędrować bez ryzyka zmarznięcia. Naprawdę, spróbuj. Może będziesz zadowolona? Czasami zastaję rano dzieci w takich pozycjach, że mocno się zastanawiam, jak oni to zrobili :P

Gość Ja mam x
Polecam. Zakupiłam śpiworek i jestem bardzo zadowolona , jak zdarza się mi noc, kiedy np. śpiworek jest wyprany i schnie, to nie wyobrażam sobie w ogóle, jak mi mały teraz będzie spał pod kołdrą. W śpiworku się nie odkryje, a kołdrę to zawsze zsuwa.Śpiworek nie krępuje mu ruchów, może się przekręcać na boczki, na brzuch nawet.W nocy w tym śpiworku podnoszę go do karmienia i kładę z powrotem,bardzo fajna sprawa.

Gość ja tez polcem spiwork
Moj ma 1,5 roku i nadl spi w spiworku wygoda -nie odkrywa sie -gorzej jak przesika a i tak sie zdarza. Ja bym kazdemu polecała ale widac co mam ma inne zdanie ja mam dwa I to jest ilsoc wystarczajaca.

Gość no badziew to nie
a moge zapytac jaki spiworek kupic czy z rekawkami czy bez ? i z jakiego materialu ? planuje kupic bo moj maluch 2 misiace spac w rozku ale juz wyrasta a kocyk ciagle sie z niego odkrywa....

dziewczyny, a jak już dziecko położy sie w tym śpiworku to przykryć kołderką czy cieńszym kocykiem? No i jaki rozmiar kupić żeby posłużył na dłuższy czas.

ja mam bez rękawków. jeden mam cieplutki a drugi lżejszy. jak śpi w ciepłym to przykrywam tylko kocykiem, a jak w lżejszym to kołderką, ale my mamy w nocy temp około 17 stopni w sypialni (kiedyś mieliśmy nieco cieplej ale tak synek lepiej śpi). pod śpiworek zakładam małemu tylko bluzeczkę i pieluchę. nie ma co kupować za dużego, bo się pookręca i będzie niewygodny. dla noworodka to 62/68 będzie wystarczający! mój obecnie śpi w takim na 110 cm.

A nie jest to tak, ze nawet w sumie nie bardzo wolno kolderka przykrywac niemowlaka? Ze niby moze sobie usta albo nosek zakryc i sie np udusic? Nie mam pojecia, tak czy talam czy slyszalam * nie wiem tez czy to tylko kolejny przesad czy prawda.

Gość huahuahua
Raczej bez rękawów, ja miałam na rozmiar 68/74 z rękawami (ale one stanowiły drugą warstwę) i były niewygodne, więc ich nie zakładałam. Przykrywam kołderkami, ale i tak spod nich wychodzą. Jak jest zimniejsza noc zakładam pajaca, śpiworek i na to bluzkę z długim rękawem. Aaaa, nie kupuj takich grubych śpiworków z otuliną, flanelowy albo bawełniany bez otuliny wystarczą, dziecku będzie wygodniej.

moj synek ma 4mce i zaczyna spac w spiworku odkopuje sie awsze a tak ma ciwplo.polecam taki bez rekawkow na szelkach

Gość huahuahua
Możesz przykryć kocykiem założonym w pościel, ewentualnie cienką kołderką. Różnie, sprawdzisz karczek i będziesz wiedziała, czy dziecku jest ciepło czy zimno. Wg mnie najlepiej kupić śpiworek bez otuliny i dodatkowo przykrywać kocykiem, bo rączki nie są osłonięte i maluchowi może być w nie zimno.