Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ooobelialooo

Pomocy! Zaparcie u 2 latka

Polecane posty

Witam, staję sie już powoli bezradna w walce z zaparciami u córki, 2 lata i 2 miesiące. Odkąd pamiętam cierpi na ta przypadłośc, szkoda mi jej już jak widze gdy sie męczy, kompoty ze śliwek, figi, siemię, woda z miodem, jak i farmaceutyki typu Debridat, Lactulosum czy probiotyki zawodzą... Pomocy! Kupa co 5-6 dni nie jest normalna... Może macie drogie mamy jakieś sposoby z własnego doświadczenia... Mam skierowanie do poradni gastrologicznej, ale chciałabym jej oszczędzić pewnie mało przyjemnych badań i zabiegów... To ostateczność... Pomocy

woda na czczo?? nawet surowa. (pewnie mnie zjada:P) siemie lniane moze za malo blonnika w diecie

Gość szuruuubuuruuuu
cytrusy, sok z pomaranczy, i ogolnie duzo plynow

na mnie dziala szklanka soku z pomaranczy na czczo w czym blonnik sadze ze dla 2 latka w tym sammy co i dla siebie

Źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasiona roślin strączkowych

Na nią po prostu nic nie działa... Czasem mam wrażenie jakby ona nie chciała robić kupy, wstrzymuje, zaczyna jej się chcieć i tak tupie, tak zrobi że nie zrobi :). chciałabym by nie mogła wstrzymać. Czopki nawet nic nie dają

Gość szuruuubuuruuuu
nie radze stosowac lekow bo organizm sie przyzwyczai i noramalnie juz kupy niezrobi.

Syrop ostatnio wypiła cały przez może 2 tygodnie, raz dziennie dawkę i nic, zero poprawy. Kiedys braliśmy debridat i probiotyki

Gość szuruuubuuruuuu
daj jej pokoj, psychika ma duzy wplyw na wyproznianie.sama mialam problemy jak bylam mala

No tak , daję jej spokój, 2 -3 dni ale jak juz jest 5 czy 6 dzień no to lekki nacisk się pojawia... Ona ma juz dość tego, wiem o tym... Teraz myśle że przez tą kupę zaczęła sie dlikatnie jąkać, niby to tylko ta niepłynnosc mowy ale jednak.

A moze juz tak bedzie miala JA do dzis raz na tydz sie zalatwiam. Zato raz a porzadnie ;)

Zreszta tylko czasem sok pomaga a tak to nic. A czego ja juz nie probowalam. Pogodzilam sie z tym i juz.

Gość zmienić dietę dziecku
Powinna wypijać około 1,5 litra płynów, najlepiej wody i soków z jablek i cytrusow. Zrezygnuj z marchewki, bananów i bialego pieczywa. Niech je dużo płatków zbożowych, jogurtow, jabłek, cytrusow, razowe pieczywo, suszone śliwki, duzo zup. Odstawić całkowicie czekoladę, najlepiej w ogóle zrezygnowac z cytrusów i polecam profilaktycznie zrobić morfologiuę z rozmazem. U mojego syna zaparcie były wynikiem robaczycy. Czy ma pasożyty powinno wyjść w tym badaniu krwi.