Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majeczkamajeczka

POMOCY! matura, studia

Polecane posty

Gość majeczkamajeczka

Czy z maturą 62% język polski podstawowy 87% chemia rozszerzona 72% fizyka rozszerzona 98% matma podstawowa 75% biologia rozszerzona 89% niemiecki podstawowy mam szansę dostać się na a)położnictwo uj b)pielęgniarstwo uj c)politechnika krakowska, technologia chemiczna d) biologia uj W tym roku nie podjęłam się studiów, bo trafiła mi się świetna oferta pracy za granicą, więc mam dużo czasu na podjęcie właściwego wyboru, pomożecie? Dodam, że ciągnie mnie do pracy w szpitalu, bez względu na zarobki i mniejsze poszanowanie społeczne( przynajmniej w Polsce).

Gość sttuuuddeeennttkkkaa
niewiem czy masz szanse ale co ci szkodzi sprobowac. Fajnie ze chcesz studiowac na UJ. Sama studiuje na UJ tylko zaocznie i pedagogike

Gość sttuuuddeeennttkkkaa
a i zazdroszcze ci talentu do scislych przedmiotow bo masz naprawde niezle wyniki. Moim zdaniem sie dostaniesz

Gość majeczkamajeczka
;-) dziękuję za dobre słowo, ale ja trochę żałuję, że tyle tego zdawałam, zamiast skupić się na jednym przedmiocie, ale nie mogłam się zdecydować w którą pojść

Gość majeczkamajeczka
up

Gość majeczkamajeczka
migotka, właśnie ja też coraz częściej zastanawiam się nad położnictwem, tylko nie wiem, czy jest tam wysoki próg punktowy, próbowałam cos znaleźć w google, ale żadnych konkretów nie było

wiesz co ja miała kiedys taka rozpiske i wynikało z niej ze niezbyt wyspoki prog ty to napewno bys sie dostała:) :*

Gość lesny dzban
jeśli jesteś dobra ze ścisłych to nie marnuj się na położnictwie weź jakiś sensowniejszy kierunek na politechnice albo coś innego na medycynie

medycyna jest ciezka i trzeba naprwde duzo lat nauki specjalizacji stazów zeby osiagnac cokolwiek a moim zdaniem połoznictwo bylo by fajnym kierunkiem

Gość majeczkamajeczka
migotka, byłoby świetnie :), bardzo chciałabym się dostać, ale wątpliwości zawsze są... a co do politechniki, to myślałam nad tym, ale chyba jednak nie są to studia o jakich marzę,myślę, że raczej kiepski byłby ze mnie fachowiec, o medycynie już nie myślę, bo trwa zbyt długo, a ja chciałabym mieć w miarę normalne życie rodzinne ;-)

Gość Ewkaaaaaaaaaaa
moja kolezanka z ławki z lo, rocznik '90 studiuje pielegniarstwo na uj i z tego co kojarze tam progi punktowe byly smiesznie niskie. Ona sama zdawala wszystko na podstwie, bez rewelacyjnych wynikow, chyba z zadnego przedmiotu nie przekroczyla 70%

Gość majeczkamajeczka
jasne, będę tu zaglądać, w sumie pójdę na studia zupełnie sama, bo znajomi poszli od razu po maturze, a ja robię rok przerwy ;)

Gość majeczkamajeczka
ok ;-) juz zapisuję

Gość hej migotka
ty jesteś ta słynna migotka/pozdro600 z f23?:classic_cool:

Gość siiaaaaaaaaaala kot
Na położnictwo czy pielęgniarstwo dostaniesz się z tzw palcem w d***e bo progi są tam najniższe z możliwych, na technologie chemiczną jak bedziesz miała szczęście i bedzie mało chętnych bo dosć trudny to kierunek to też może dasz rade. Szczerze studiowałam rok położnictwo (choć wyniki na maturze miałam wysokie i mogłam spokojnie próbować gdzie indziej) i się baaaaaardzo rozczarowałam. Niektóre przedmioty wykładane rewelacyjnie(typu anatomia, neonatologia itp.) ale część to żenada- np. położnictwo ogólne,podstawy pielęgniarstwa, które pozostały w formie takiej jaką wykładano w liceach medychnych. No i wiadomo-do takich zawodów trzeba miec dość silne nerwy-ja ich nie miałam i po praktykach zrezygnowałam i poszukałam innej drogi dla siebie:)

Gość siiaaaaaaaaaala kot
AAAAAAaa i jeszcze jedno-daj sobie spokój z biologią, chyba że chcesz być bezrobotnym magistrem lub najwyżej sprzedawać w kakadu. W tym zawodzie opłaca się jedynie być wybitnym i zostać na uczelni lub ewentualnie dorobić pedagogikę i uczyć w szkole. A jeśli jednak pójdziesz z zamiłowania to życzę Ci żeby się rynek pracy zmienił bo w sumie to intrygująca nauka jest..