Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocham czytaccccccc

Proszę polecić mi książkę !!!

Polecane posty

Gość jskjfjfi
zuzanna amelia czytałem wahadło , chociaż nie wiem czy dokładnie można to powiedzieć jesli myślisz ,że to książka zbliżona do "imię róży" to od razu wyprowadzam cię z błędu . to po po prostu rozbudowany do monstrualnych romiarów , jak zobaczysz książkę to od razu zrozumiesz o co chodzi , esej , na temat którego nie zrozumiałem do dzis :) facet , jest tym co pisałas , ale oprócz tego wykłada semantykę. i po prostu bawi się słowem . dla najbardziej wytrwałych , jak przeczytasz całe od deski do deski zaproponuję twoją kandydaturę do nagrody nobla :)

Gość jskjfjfi
a king jest mocno przereklamowany , moim zdaniem :)

Gość jskjfjfi
eleeene , ten film co pisałaś dotyczył pierwszej ksiązki , anny bule , (to sie piszee trochę inaczej , bo to chyba z francuskiego) anna stracona przez swojego męza henryka , była matką elżbiety powinnaś to wiedzieć :) a tak na marginesie henryk bardzo chcia mieć syna , dlatego ściął annę bo nie chcciała arezygnować z pretensji do tronu swojej córki , która jak się okazało , była jedną z najbardziej potężnych władczyń w historii anglii , tak , że nigdy nie wiadomo , co komu pisane o annie bule jest swietny film "anna tysiąca dni" film starszawy ale super , sto razy lepszy od portman i johansson

Gość olka24
Ojciec Chrzestny "Amerykańska gejsza"

Gość d,mfgv
Zdazyc przed panem Bogiem, Cud Jesieni, Pamietnik pisany miloscia - poplakalam sie Corka Boga

Gość Zuzanna Ameliaa
jskjfjfi - masz moze "Wahadlo" w formie pdf?. Zachecila mnie ta wizja Nobla.... Eleeene - Henryk VIII byl przerabiany na rozne sposoby. Chyba wiekszosc zna jego historie i historie jego zon. Ped do swego, nieliczenie sie z niczym i nikim... Elzbieta wyrastala w trudnych warunkach. Jej wlasny ojciec skazal na smierc jej wlasna matke. Moze nie takie dziwne , ze miala specyficzne podejcie do otoczenia , szczegolnie do mezczyzn. Najlepszy dowod - nigdy nie wyszla za maz. A ze byla dziewica? Nie wiem, nie znam zadnych tekstow zrodlowych na temat jej blony. Zreszta pannie z jej sfer nie wypadalo w tamtych czasach miec zycia seksualnego poza zwiazkiem legalnym. Ja lubie te postac. Uwazam , ze wniosla duzo do historii i radzila sobie dobrze ze swoim zadaniem. Wlasnie na przekor marzeniom swojego ojca. Do tego trzeba miec charakter.

Gość jskjfjfi
:) zuzanna , ciekawa wypowiedź , zwłaszcza dotycząca wątków obyczajjowych niestety nie mam tej ksiązki w pdf , ale sąddzę , ze można to zdobyć w bibliotece , tego naprawdę nie da sie przeczytać :) z tej ksiązki zapamiętałem tylko dwa żarty : pewien kreteńczyk powiedział , zze wszyscy kreteńczycy to kłamcy. skoro mówił prawdę to znaczy że kłamie , więc kłamstwem jest też to , że kłamie , więc mówi prawdę , a skoro mówi prawdę , to znaczy , że kłamie itd. drugi jest jeszcze bardziej skomplikowany.

Gość Zuzanna Ameliaa
jskjfjfi - nie mozesz sobie wybrac jakiegos latwiejszego nicku? Ta przypowiesc o klamiacych kretenczykach jest starsza niz ta ksiazka. O jaka moja wypowiedz na temat obyczajow Ci chodzi?

Gość wszystkowiedząca wiedźmapleple
tak lepiej ? wiem , że znane ale miałem nieśmiała nadzieję ,że tego nie znasz :) ta druga jest lepsza ale z pamięci nie dam rady , zresztą nwet jak ją czytałem to z truudnością ją ogarniałem pozycz sobie w kazdym razie wahado, dobry trening na siłę charakteru :)

Gość makarakka
Ja Ci polecam ksiazke Charlsa Dickensa "David Copperfild" (moglam cos zle na pisac bo nie mam tej ksiazki pod reka).Rowniez kocham czytac ale nie lubie czytac 2 razy tej samej ksiazki a ta jest jedyna ktora wlasnie 2 razy przeczytalam.Sa 2 czesci tej ksiazki-jest swietna i fajnie sie czyta:)

Gość wszystkowiedząca wiedźmapleple
saga o ludach Lodzi pojawia się pytanie , kim była Lodzia i co się stało z jej ludem ? :(

Gość wiedźmin ple ple
zmieniłem nick na bardziej adekwatny :) co do wątków obyczajowych , chodziło mi o krótki rys historyczny pozycia sexualnego elżbiety , ze szczególnym uwzględnieniem ilości jej partnerów

Gość Zuzanna Ameliaa
A co masz do Elzbiety?

Gość wiedźmin ple ple
tak szczerze to nie znam jej aż tak bardzo , żebym mógł się wypowiadać autorytatywnie ,ale historia ocenia ja raczej pozytywnie

do zestawu książek polecanych przez Malinowy sorbet, dodałbym, "Przełamać tabu".......

Gość Zuzanna Ameliaa
Elzbieta byla mlodsza corka Henryka VIII. W zasadzie nic nie zapowiadalo, ze zostanie krolowa. Nie taki byl plan. Wychowywala sie na dworze wsrod intryg, walk o pozycje i bezpardonowych rozgrywek , w ktorych czesto ludzie tracili zycie. Jej matka - Anna Boleyn - zostala scieta , a sama Elzbieta zostala uznana za bekarta /tak jak nieslubne dzieci w dzisiejszej Polsce/ Jesli chciala przezyc musiala odsunac sie od swiata. Zostala krolowa majac okolo 30 lat po tym jak zmarla jej przyrodnia starsza siostra - najstarsza corka Henryka., z jego pierwszego malzenstwa. Maria odziedziczyla tron po smierci brata i sciela wszystkich , ktorzy probowali jej sie przeciwstawic. Stad przydomek - Maria Krwawa. Po jej smieci ilosc kandydatow do angielskiego tronu drastycznie zmalala.

jest film o Elżbiecie, nawet fajny, herod-baba, choć pewno ścinając tego hrabiego, musiała sobie zdrowo popłakać....a sam król, mój imiennik, tylko VIII, pechowiec nad pechowcami, tak się starał, w końcu zrobił tego chłopaka, co prawda "nie do życia", ale na swój sposób ten król odważny, postawić sie papieżowi i powiedzieć, mu pocałuj mnie w dupę klecho, sam sobie dam rozwód,

Gość wiedźmin ple ple
wyczyściła jednym słowem przedpole dla siostrzyczki :) dobre i to trudno pod tym względem oceniać władców , po prostu musieli zajmować się mokrą robotą :( aż strach pomyślec co mogliby robić np taki putin , gdyby żył lekko wcześniej , zresztą miałby na kim się wzorować

Gość Zuzanna Ameliaa
Nawiasem mowiac - Maria Krwawa byla zaciekla katoliczka.

Gość Zuzanna Ameliaa
To czyszczenie pola dla siostrzyczki nie bylo planowane. Maria mylslala , ze bedzie zyla dlugo i sczesliwie. Zmarla bedac w zaawansowanej ciazy , kiedy plod obumarl a martwe szczatki zatruly powoli organizm matki. Czyli zatrula sie jadem trupim. Straszna smierc. Wtedy nie bylo antybiotykow.

Gość wiedźmin ple ple
bleeeeeeee mogli jej zrobić cesarkę ;)

Gość Zuzanna Ameliaa
Pierwsza udana cesarke w nowozytnym swiecie zrobiono dopiero w XVIII czy XIX wieku. Przeczytaj sobie "Stulecie chirurgii" Tornvalda /chyba/ Nazwa sectio cesarea pochodzi z czasow antycznych. O ile dobrze przeczytalam to poddana temu zabiegowi kobieta zmarla. Wtedy wlasnie powstal jeden z bardziej znanych przy porodach dylematow - ratowac matke czy dziecko.

Gość wiedźmin ple ple
to był zart tak ? :) wiadomo. ze niebyło wtedy cesarek częściej preferowano raczej odprawianie czarów znasz jakieś fajne ksiązki ? z sagi o ludach lodzi raczej rezygnuję :)

Gość Zuzanna Ameliaa
Z jakiej tematyki?

Gość Zuzanna Ameliaa
Jrgen Thorwald - tak sie nazywa autor. Napisal miedzy innymi ksiazke "pacjenci" oraz "100- lecie chirurgii" Obie - moim zdaniem - bardzo dobre.