Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antyantyjaaa

PYTANIE O WZIĘCIE PIERWSZEJ TABLETKI ANTY!

Polecane posty

Gość Antyantyjaaa

Niedługo zaczne brac swoje pierwsze tabletki i mam pytanie. Okres dostaje zawsze rano, a pierwsza tableteke chcialabym wziac na noc. Wiec jesli okres rozpocznie sie np. w piatek o 8.00, a tabletke wezme dopiero ok 20.00-22.00 to bedzie zachowana ochrona juz od 1 tabletki? czy musze zabezpieczac sie dodatkowo przez tydzien (tak jak sie robi gdy wezmie sie 1 tabletke w 2-5 dniu cyklu). Czy fakt, ze wezme pierwsza tableteke jakies 10 godz po wystapieniu okresu nie bedzie przeszkoda i bede mogła liczyc, ze ta tabletka została wzieta juz 1 dnia cyklu?? Dziekuje za odp:)

Gość poducha555
Nie wiem czy to cos zmieni.. ale wiem ze tabletki najlepiej brac z rana.. ja tez czekam na pierwsza tabletke ;p bylam niedawno u ginekologa i powiedzial ze mam wziac tabetke w ten dzien kiedy dostane okres.. wiec cos w tym raczej jest.. A co to dla ciebie za roznica ze wezmiesz ja wieczorem a nie rano?

Gość asdfghjklqwertyuiop
Wygodniej wieczorem. Rano zawsze możemy pospać dłużej, jest przecież wiele okazji. A wieczorem, powiedzmy o godzinie 20, jest o wiele większe prawdopodobieństwo, że będziemy na nogach! :) Ja się tylko zastanawiam, jeśli przez przypadek, zresztą podobny do sprawy o jakim mówi Antyantyjaaa, dostanę okres około 23 w nocy, a dopiero następnego dnia wezmę tabletkę, to czy sytuacja zmienia się? Jak jest z tą pierwszą tabletką?

Gość Antyantyjaaa
jakbys wziela rano o 7.00 , a okres poprzedniego dnia bylby od 23.00 to masz podobna sytuacje jak ja, a wrecz identyczna: okres 8.00 rano a tabletka wzieta np o 20.00 tego samego dnia. a co do tego dlaczego akurat na noc chce brac: dlatego, ze mam nadzieje, ze przespie czesc skutkow ubocznych. poza tym jak mam czasem biegunke to zawsze rano, nigdy wieczorem. stad moja decyzja, ze bezpieczniej brac na noc, przed pojsciem spac a rano sie obudzic:)

Gość poducha555
Hmm no to teraz sama sie zastanawiam jak jest lepiej.. ;/ Mi nic nie mowil o wieczornym braniu tabletki.. mowil ze najlepiej rano.. ;/ Ale zeczywiscie.. bo jak dostane okres np. o 14 to tez juz bedzie nieco inaczej ;o jeeeej ale to jakas roznica rano czy weczor?

Nie o ile zachowamy zdrowy rozsądek i będziemy pilnować godzin. Zresztą, nie przesadzajmy. Pierwsza tabletka ma być brana w pierwszy dzień okresu, i może to nie jest zależne, czy okres dostaniemy rano i tabletkę weźmiemy wieczorem, wg naszych postanowień, czy dostaniemy wieczorem a tabletkę dopiero rano, najważniejszy aby tabletka była brana zaraz na początku okresu a nie dopiero kiedy krwawienie się kończy lub w połowie cyklu. Takie jest moje zdanie :)

możesz wziąć na wieczór, w dniu, w którym dostaniesz okres. ja biorę o 18 od samego początku, tak mi wygodnie. i nie trzymaj się kurczowo godzin, bo jak czasem się zdarzy, że weźmiesz godzinkę czy dwie później, to się nic nie stanie.

Gość Antyantyjaaa
wiem, ze nie trzeba sie trzymac kurczowo godzin. chodzi mi tylko o te pierwsza tableteke jaka biore. bo najlepiej wziac ja w pierwszym dniu okresu, i jesli mam okres rano a tabletke wezme 12 godz pozniej niz wystapi okres to czy to sie bedzie liczyło jako wziecie w 1 dniu cyklu:)

Gość poducha555
Czyli lekarz mi zle powiedzial ze najlepiej brac tabletke z rana? lepiej wieczorem.. ?

Gość www...www
w mojej ulotce jest napisane, że "najlepiej wieczorem np. przed snem", ale to chyba raczej z wygody, żeby nie zapomnieć. No i w pierwszym dniu okresu, co za znaczenie, że dostaniesz go rano, a weźmiesz wieczorem? Będzie to dalej pierwszy dzień :-)

Gość tabletki sa rakotwórcze
Antyantyjaaa

Gość Antyantyjaaa
poducha555 to nie ma znaczenia. bierze sie w 1 dniu cyklu a czy rano czy wieczorem to juz jak Ty sama uwazasz:) wazne zebys wybrała taka pore kiedy lepiej bedziesz pamietała o wzieciu tabletki. rano przed szkoła/praca mozna dobrze pamietac zeby wziac tabletke, wieczorem przed snem podobnie, z tym ze jak idziesz na impreze czy cus to gorzej, bo trzeba pamietac zeby wziac nieco wczesniej;) tak czy siak; przeanalizuj swoj plan dnia i sama podejmij decyzje o jakiej porze bedziesz brała rano, po południu czy wieczorem:)

Gość mariannna
tak będzie. Dzień ma 24 h wiec spokojnie :D Przeczytaj dokładnie ulotkę. Tak jest wszytsko napisane wprost! A jak nie rozumiesz to najlepiej zapytać lekarza :)

Gość Antyantyjaaaa
mariannna czytałam ulotke i jest napisane zeby brac w 1 dniu cyklu ale nie ma odp na moje pytanie:) przewertowałam ulotke cała, dokładnie. a watpliwosci przyszly mi do głowy dopiero kilka dni po wizycie u ginekologa:)

Gość rosy
Zaczynając brać tabletki antykocepcyjne należy przyjąć w ciągu 24 godzin jak wystąpił okres. Wiec wynika z tego ze jezeli okres dostałaś o 8 rano to spokojnie mozesz wziąć tabletkę o 20 wieczorem.

Gość c r furfurjv fjvmru
rosy- a gdzie to wyczytałaś?

Gość poducha555
a co jezeli ostane wieczorem okres ? to wtedy normalnie mam wziac rano tabletke? bo mysle ze mi wygodniej bedzie z rana brac . ;) No i jeszcze jeno pytanie.. czy musza byc calkowicie co do godziny brane tabletki czy moze byc np. ze 2h spoznienia np. w sobote albo niedziele jak bym chciala dluzej pospac? ;d

Gość poducha555
hm? ;)

Gość Antyantyjaaa
poducha555 jak dostaniesz okres wieczorem a tabletke chcesz grac ranio nastepnego dnia, to bedzie to ok. Poza tym tabletki nalezy brac mniej wiecej o tej samej porze, znaczy jak jwdnego dnia wezmiesz o 8.00 a nastnego o 9.00 lub 10.00 to ochrona nadal jest zachowana. ochrona zmiejsza sie wtedy, gdy pomiedzy wzieciem jednen a kolejnej pigułki minie wiecej niz 12 godz:)

Gość Antyantyjaaa
:) :)

Gość Antyantyjaaa
dostałam tym razem okres po południu wiec spokojnie wziełam tabletke wieczorem:D

Gość M0nika1990
Kobitki czyli jak dostałam o 18 a wzięłam następnego dnia o 12 to jest ok ? :)

Gość gość
No własnie, 1 dzien to 24h wiec jeśli dostałam okres ok 22 wieczorem w postaci plamienia, a tabletke wziełam o godzinie 11 rano, to minęło zaledwie 13 godzin. Mozna to przyrównac do dostania okresu o 7 rano, a wzięcie tabletki o 20stej. Także to wciąz ten sam pierwsyz dzien! Biorę Triquilar, mam nadzieje, ze skuteczny :D Dla pewnosci, ze organizm nie szykuje owulacji, mozna kupic testy owulacyjne i już.